top of page

Editorial

Unii dintre dumneavoastră, citind informările poliției, veți spune că poliția nu face altceva decât să facă controale rutiere toată ziua. Este adevărat că formațiunea de poliție rutieră este pe drum tot timpul și controlează tot. Asta trebuie să facă, asta este misiunea ei. Dar, comparativ cu colegii lor de la alte linii de muncă, au de a face cu o categorie distinctă de cetățeni – șoferii.

Celelalte cazuri prezentate sunt de competența altor birouri sau compartimente din Poliție și, poate, vi se par puține. Chiar sunt, comparativ cu alte zone din județ sau din țară. Pentru că marea majoritate a hîrtibăcenilor sunt oameni cinstiți, cu frica lui Dumnezeu și a legilor. Avem și noi „faliții” noștri și dacă se mai face o boacănă, de altcineva decât ei, astea sunt întâmplări.

Cu șoferii, însă, este altă poveste. Mașina reprezintă un statut social. Cu cât mai mare, mai nouă, mai puternică – cu atât mai sus pe scara socială ești. Pentru unii este atât de important acest lucru încât fie pe stradă etalează o mașină „ultimul răcnet” și acasă mor de foame, fie își cumpără orice mașină, oricât de veche, doar să aibă mașină și o conduc chiar dacă nu au permis. Dacă pentru asemenea personaje mașina este atât de importantă, ce importanță credeți că au legile, mai ales legislația rutieră, pentru ei? Cât de important credeți că sunteți dumneavoastră, celălalt participant la trafic, sau pietonul?

De câte ori nu ați trecut strada pe trecere de pietoni, fără să vi se acorde prioritate de către mașini? De câte ori nu ați mers pe trotuare sau zone pietonale și v-ați trezit cu o mașină parcată așa încât nici nu puteai să o ocolești? Iar dacă ați încercat să vă cereți dreptul de a fi pieton ați primit doar semne obscene sau cuvinte urâte. Pentru că, deh, ei au mașină, sunt șoferi. Tu? Ești un amărât de pieton. Sau biciclist… sau căruțaș… sau orice altceva. Pentru ei este important că nu ai mașină. Și atunci nu credeți că astfel de controale sunt benefice? Nu credeți că prezența în trafic a polițistului de la rutieră a devenit o necesitate?

Sunt sigur că vor fi șoferi care se vor simți lezați de cele de mai sus. Că ei nu se încadrează în acele categorii. Serios? Ia gândiți-vă puțin. De câte ori vi s-a întâmplat, șofer fiind, să parcați neregulamentar? De câte ori, în grabă și pe ploaie, nu ați trecut pe lângă pietoni pe care ia-ți udat zdravăn? De câte ori, în coloană fiind, v-ați oprit și i-ați acordat prioritate colegului dumneavoastră din trafic care încerca să iasă de pe o stradă laterală? Și dacă ați făcut unul din aceste lucruri, doar o singură dată, și tot vă încadrați în una dintre categorii. A celor care mai „îndoaie” puțin legea în favoarea lor pentru că „nu-i vede nimeni”. Nimeni fiind, în acest caz, pietonul sau celălalt participant la trafic. Pentru că nefiind polițiști, neputând să te sancționeze – sunt „nimeni”.

Firesc ar fi să respectăm legea chiar dacă nu ne vede „nimeni”. Să o respectăm pentru că, făcând asta, ne respectăm pe noi și îi respectăm și pe ceilalți. Dar cred că exact ideea de „respect” este cea care lipsește din poză. Am uitat, întâi de toate, ce înseamnă să fim respectați și, ca urmare, uităm că trebuie să respectăm la rândul nostru. Dacă celălalt șofer nu ne acordă prioritate, se bagă în fața noastră pe locul de parcare etc. ne simțim lezați și considerăm că nu ne respectă. Și atunci de ce l-am respecta noi pe el? Cred că aici greșiți. Un asemenea personaj, în primul rând, nu respectă legea și abia apoi nu vă respectă pe dumneavoastră. Oare ce s-ar întâmpla dacă marea majoritate a șoferilor ar respecta legea și apoi pe ceilalți participanți la trafic? Ar mai fi incidente sau accidente în trafic? Probabil că da. Atât de multe? Sunt sigur că nu!

Consider că respectul față de lege se întinde și asupra agenților de circulație. Atunci când în trafic întâlnim agentul de circulație îi urmăm indicațiile chiar dacă nu știm ce se întâmplă. Că este vorba de un accident, o coloană oficială, un eveniment sau o simplă fluidizare a traficului indicațiile agentului de circulație ne ajută să nu facem lucrurile mai rele decât sunt. Iar când unii șoferi sunt mai „deștepți” decât agentul și îi ignoră indicațiile, ce credeți că se întâmplă? Tu sau mașina ta puteți deveni parte în accidentul pe care ar fi trebuit să-l ocoliți. Ai dat buzna peste coloana oficială și s-ar putea să fi tratat ca terorist. Te-ai putea trezi în mijlocul mulțimii care participă la un eveniment și să-ți ia ceva vreme să ieși de acolo, asta dacă nu s-a lăsat cu ceva victime. Ai putea fi cel care a încurcat circulația pentru ceva timp și, în afară de amendă și timpul pierdut, vei fi ținta „ironiilor” tuturor șoferilor încurcați din cauza ta.

Cu ocazia festivităților de Ziua Poliției, am avut câțiva șoferi care au ajuns în zona restricționată, dedicată manifestărilor. Sun ferm convins că unii dintre ei au ignorat deliberat indicațiile agentului de circulație și posibilele consecințe tragice ale gestului lor. Că doar ei „e șoferi”. Cine mai e ca ei?

Șoferi sau pietoni, aflați în trafic avem obligația de a respecta legea și de a ne respecta unii pe ceilalți. Politețea și bunul simț aduc mai multe beneficii decât încăpățânarea și lipsa de respect.

Cătă V.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page