top of page

Manifestări de Ziua Poliției la Agnita

Inițiativa ca Agnita să marcheze într-un mod particular Ziua Poliției i-a aparținut comisarului Ioan Gelu Hârsan comandantului Poliției orașului. Acesta, biciclist pasionat, a propus organizarea unei curse de biciclete de la Sibiu la Agnita la care să participe împreună cu prieteni și membrii ai clubului ciclist din care face parte.

Propunerea a avut efectul bulgărelui de zăpadă care declanșează avalanșa. În discuțiile duse cu reprezentanții Primăriei orașului Agnita în vederea organizării cursei s-a adăugat propunerea unor concursuri de biciclete pentru copii din oraș și organizarea unei tombole pentru participanți. Iar atunci când acest parteneriat în marcarea Zilei Poliției a fost adus la cunoștința Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, acesta și-a arătat dorința de implicare în aceste activități.

În doar câteva săptămâni lucrurile au devenit realitate. Poliția Agnita a dus tratative pentru implicarea în cursa de la Sibiu la Agnita a cât mai multor participanți și a pregătit premiile pentru cursele de biciclete organizate în oraș pentru copii. Primăria Agnita a confecționat mini drapele pe care să le arboreze în zona centrală precum și un banner cu care să fie întâmpinați cicliștii ce urmau să vină din Sibiu. Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu și-a selectat și pregătit trupele ce urmau să facă demonstrații reprezentative activității poliției.

Polițiștii din Agnita au ținut să sublinieze importanța acestui eveniment prin omagierea eroului agnițean căpitanul Axente Lene, ucis mișelește în urmă cu 100 de ani de un soldat neamț beat.

În uniforme de paradă au depus coroane de flori la mormântul celui care a organizat activitatea orașului după ieșirea de sub administrația austro-ungară. Omagierea eroului a fost însoțită de o slujbă religioasă oficiată de preotul Ioan Jurca.

Că a fost o zi frumoasă de primăvară cu mult soare , că a fost curiozitatea, că au fost amândouă … nu știu. Ce vă pot spune este că cei peste două sute de agnițeni prezenți în spațiul din fața primăriei - zonă restricționată autoturismelor și cu circulația deviată de către agenții Poliției Agnita - au avut ce vedea. Iar cei peste șaptezeci de copii participanți la jocuri au avut ce câștiga.

Dacă plecarea coloanei de cicliști dinspre Sibiu spre Agnita nu a fost a fost marcată în mod deosebit, la Agnita festivitățile au început prin intonarea imnului de stat, moment solemn care a dat semnalul de începere a acțiunilor ce au avut loc în fața Primăriei iar discursul adjunctului șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, comisarul șef Cătălin-Vasile Nicolescu, a fost primul punct din program. A urmat prezentarea serviciilor din poliția județeană, prezente la Agnita, respectiv: Serviciul Poliție Rutieră, Serviciul Ordine Publică, Serviciul Acțiuni Speciale, Centrul Chinologic, Compartimentul de Prevenire a Criminalității, Serviciul Criminalistic, Serviciul de Resurse Umane, Serviciul Cabinet, Serviciul Comunicații și Informatică.

Cei care au spart gheața au fost lucrătorii de Centrul Chinologic care, împreună cu colegii lor patrupezi, au făcut demonstrații bine puse în scenă spre deliciul publicului. Demonstrațiile de dresură și de căutare de material explozibil au atras aplauzele la scenă deschisă a publicului care a apreciat ușurința cu care agenții canini și-au făcut datoria. Nu a putut trece neobservată nerăbdarea și pofta de joacă a patrupezilor care își provocau permanent partenerii umani la acțiune. O scenetă cu teroriști conducând mașini în viteză și trăgând focuri de armă, s-a terminat cu anihilarea acestora cu ajutorul câinilor iar în altă scenetă o domnișoară tâlhărită și-a recuperat bunurile după intervenția și imobilizarea tâlharului de către cei doi parteneri, om și câine. În tot timpul acestor activități aplauzele au fost aproape neîntrerupte iar cele finale au lăudat nu doar prestația agenților canini ci și retragerea din activitate, după o lungă carieră, a unuia dintre ei.

Accesul spectatorilor în spațiul pieței, restricționat în timpul demonstrației efectuate de cei de la Centrul Chinologic, a fost reluat odată cu participare copiilor la concursul de biciclete. Pentru înscriere copii au primit o legitimație inscripționată cu numele lor, legitimație cu care au devenit „polițiști pentru o zi”. Pentru concurs, copiilor li s-a făcut o demonstrație despre ce trebuie să facă pe traseul cu obstacole și … întrecerea a început. În baza legitimației au primit o diplomă de participare la eveniment și au putut participa nu doar la concurs ci și la tombola cu premii constând în obiecte legate de ciclism: căști de protecție, ceasuri, sonerii, lanțuri de siguranță, șepci, bidoane de apă etc. Și pentru că premiile de la tombolă au fost suficient de multe au beneficiat de acestea și copiii care nu au participat la concursul de biciclete dar care s-au legitimat ca „polițiști pentru o zi”.

Alături de părinți, la fel de curioși ca și ei, copiii care nu au vrut sau nu au putut să participe la concursul de biciclete au vizitat standul Serviciului de Poliție Rutieră ori s-au jucat cu armele celor de la serviciul de Acțiuni Speciale, au primit pliante cu sfaturile celor de la Combaterea Criminalității sau au făcut poze cu „agenții” cu patru lăbuțe de la Centrul Chinologic sau cu „mascații” de la S.A.S. Pozele făcute de agenții Serviciului Criminalistic au fost tipărite „la minut” de cei de la Serviciul de Comunicații și Informatică. Astfel, părinții și copiii, au rămas cu o mulțime de amintiri despre o zi deosebită.

Sosirea coloanei de bicicliști de la Sibiu a fost punctul final al manifestării. Sportivii și-au expus echipamentul specific dar mai ales și-au scos în evidență, bineînțeles în afară de calitățile fizice, bicicletele de foarte bună calitate care i-au ajutat să parcurgă cei șaizeci de kilometri în doar două ore și jumătate. Dar, așa cum spectatorii au fost impresionați de echipamentul bicicliștilor, și bicicliștii au fost impresionați de primirea făcută de agnițeni. Și nu doar de spectatorii agnițeni ci și de organizatori. Pentru că la sosire, în sala mare a primăriei au fost așteptați cu băutură caldă și ceva d’ale gurii … așa ca pe la noi … primire de care nu au avut parte întotdeauna prin alte locuri. Alături de bicicliști au beneficiat de bucate și băutură caldă din partea gazdelor – Poliția și Primăria Agnita – și reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

O vizită a musafirilor și a tinerilor din Agnita la Muzeul Văii Hârtibaciului a completat o acțiune frumoasă organizată în Agnita de Ziua Poliției.

Nu putem avea cuvinte frumoase pentru organizatori fără să avem cuvinte frumoase și pentru spectatori. Cu un comportament decent, demn de o manifestare publică, au ascultat și reacționat firesc la indicațiile agenților de poliție care au asigurat zona festivităților chiar și atunci când piața din fața primăriei părea un furnicar. Un gând bun și conducătorilor auto care, cu două-trei excepții, deși poate nu știau motivul devierii circulației din zona centrală a orașului au respectat, întocmai și fără să comenteze, indicațiile agenților de circulație. Și, nu în ultimul rând, felicitări copiilor prezenți la toate momentele festivităților pentru că au fost imaginea în miniatură a comportamentului părinților la care au adăugat veselia și candoarea specifică vârstei.

Faptul că polițiștii din Agnita și din Sibiu au ținut să-și sărbătorească ziua organizând o activitate complexă pentru cetățenii orașului dar mai ales pentru copii a fost un prilej de bucurie pentru agnițeni iar pentru modul în care administrația orașului a sprijinit această inițiativă merită toate laudele, fiind expresia unei bune colaborări între cele două instituții.

Poate că, la această primă ediție, nu au fost atât de mulți spectatori pe cât și-ar fi dorit organizatorii. Poate că organizarea nu a fost atât de perfectă cum și-ar fi dorit spectatorii. Dar, pentru o primă ediție organizată pe fugă și în speranța unor ediții viitoare organizate mai din timp, cu mai multă publicitate și cu mai mulți spectatori, cred lucrurile au mers chiar bine.

Ar fi frumos ca festivitățile din acest an - primele de acest gen din Agnita - să devină o tradiție.

Cătă V.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page