top of page

Buna Vestire

”Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei…” (Luca 1, 28).

În fiecare an la data de 25 martie, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire eveniment prin care se descoperă întregii lumi "taina cea din veci ascunsă" (Efes. 3, 9), potrivit expresiei pauline. Buna Vestire este o sărbătoare a Maicii Domnului, dar totodată este şi praznicul Întrupării Domnului prin "umbrirea" Duhului Sfânt şi, astfel începutul iconomiei mântuirii realizate de Fiul lui Dumnezeu Întrupat.Această sărbătoare dedicată Maicii Domnului, este singurul praznic din ciclul mariologic care are un temei biblic. Conform Sfântului Evanghelist Luca, Arhanghelul Gavriil a fost trimis la Fecioara Maria, care era logodită cu dreptul Iosif din Nazaretul Galileii, pentru a-i vesti Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Modul în care arhanghelul îi vesteşte acest lucru este deosebit: "Bucură-te ceea ce eşti plină de har!

Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei!" (Lc. 1, 28). Bucuria vestită este bucuria prezenţei lui Dumnezeu, deoarece acum Fiul lui Dumnezeu se pogoară în pântecele Fecioarei Maria prin Duhul Sfânt pentru a Se face om. Din acest motiv socotim că această sărbătoare este rădăcina tuturor celorlalte praznice, întrucât toate celelalte momente importante ale iconomiei mântuirii pe care le sărbătorim în cadrul anului bisericesc derivă din ea.

În acest sens, se poate spune că celelalte praznice sunt cuprinse în praznicul Bunei Vestiri, sau că această sărbătoare este "început" al tuturor celorlalte. Acum "taina cea din veci ascunsă" (Efes. 3, 9, Col. 1, 26; Rom. 16, 25), cum o numeşte Sfântul Apostol Pavel, adică modul în care Dumnezeu va răscumpăra pe omul căzut în păcat, nu numai că se revelează, ci se și înfăptuiește prin zămislirea cerescului Prunc. Acest adevăr este prins extraordinar de troparul zilei: ”Astăzi este începutul mântuirii noastre şi arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu Fiu Fecioarei se face şi Gavriil harul bine-l vesteşte. Pentru aceasta şi noi, împreună cu dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine!”

Sărbătoarea, este o bună vestire către Maica Domnului, ca una ce a fost aleasă de Dumnezeu pentru ca Persoana dumnezeiască a Fiului să ia trup omenesc din ea. Ea este cea aleasă să participe la taina iconomiei mântuirii într-un chip unic, zămislind trupeşte, pe Fiul cel Dumnezeiesc. De aceea ziua de astăzi este de fapt Praznicul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, căci ea a împlinit întreaga Evanghelie a Domnului Hristos, a trăit în iadul vieții noastre pământești într-un mod așa de neprihănit, așa de sfânt încât s-a învrednicit să nască pe Dumnezeu și să devină Maica Domnului. Noi, oamenii, nu ne putem închipui o slavă și o cinste mai mare decât aceea ca o ființă omenească să devină Născătoare de Dumnezeu. Ce slavă, ce cinste, ce măreție! De aceea, la acest mare și sfânt praznic ne închinăm și ne rugăm Preasfintei Maici a Domnului, ca să se roage necontenit iubitului Său Fiu, Domnului Hristos, pentru neamul omenesc, pentru fiecare ființă omenească, pentru fiecare zidire din lume, căci totul până la ea și fără ea s-a cufundat în moarte, în păcat și în întuneric, și de la ea și prin ea totul se ridică deasupra morții, deasupra păcatului. Întotdeauna să cădem în genunchi la rugăciune către Preasfânta Născătoare, către această Sfântă mai presus de Arhangheli și mai presus de îngeri pentru ca ea să ne fie întotdeauna maică călăuzitoare prin întreaga viață, ca întreaga noastră viață să fie spre lauda și slava Singurului Adevăratului Dumnezeu, a Domnului Nostru Iisus Hristos.

Preot Sasu Nicolae-Cristian,

Parohia Merghindeal.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page