top of page

Tezaurul Bisericii „Sfântul Nicolae“ din ‪‎Agnita


Biserica, alături de prima şcoală românească şi de colectia muzeistică sunt obiective ale Patrimoniului Cultural din Agnita şi din punct de vedere spiritual, de vizitare pentru toti călătorii şi vizitatorii străini şi localnici.

Tradiţia orală a Parohiei Agnita dovedeşte existenţa unei alte biserici înaintea acesteia, situată pe locul numit Pârâul Bisericuţei, din partea de sud a parohiei, pe locul vechii aşezări a comunei Agnita, pustiită în 1242 de către mongoli.

De bună seamă credincioşii ortodocşi au strămutat o dată cu gospodăriile lor şi locaşul de închinare, biserica, ce-i ţinea strânşi în unitate de credinţă, de limbă, de obiceiuri şi de iubire de pământul strămoşesc.

Casa parohială adăposteşte cele mai valoroase comori ale vieţii bisericeşti din Agnita şi împrejurimi. Colecţia de obiecte bisericeşti a Protopopiatului Agnita, un adevărat muzeu religios, a fost întemeiată de părintele Simion ‪#‎Săsăujan.

În casa parohială a funcţionat mult timp prima şcoală româneasă din Agnita: " Primul dascal despre care avem urme scrise este Nicolae Pascu. Invatarea buchiilor se facea de catre dascalii bisericesti cu alfabetul chirilic pentru a se putea citi carti bisericesti,scrise cu aceste caractere,iar studii mai aprofundate nu erau decat la orase." scrie Nicolae Nitescu în "ISTORICUL COMUNEI AGNITA" învatator în AGNITA, Târnava Mare, în vederea obtinerii gradului I la 1 APRILIE 1946

"Am întâlnit bătrâni care mi-au spus c-au învăţat aici în clasele I-VII", a menţionat părintele Jurca, actualul parinte paroh.

Când părintele Simion Săsăujan a venit aici, casa era folosită de stat. Aici locuia un colonel de armată care lucra la Cincu, dar şi alţi trei cetăţeni. După nenumărate demersuri, părintele Săsăujan a reuşit să obţină casa şi să organizeze colecţia de obiecte bisericeşti, inaugurată în 1975 de mitropolitul Nicolae Mladin.

"Aici sunt adunate ‪#‎icoane, ‪#‎obiecte şi ‪#‎carte veche bisericească de pe raza Protopopiatului Agnita. La ora actuală avem 444 de obiecte de inventar şi în această vară am mai primit două.

Avem un ‪#‎antimis din Parohia Săsăuş, datat la 1762 sau 1768, semnat de episcopul Dionisie Novacovici. Este cel mai vechi obiect al colecţiei. Avem şi icoane din zona Mănăstirii Nicula şi din Mărginimea Sibiului, în special din Sălişte. Avem şi două exemplare din ‪#‎NoulTestament de la ‪#‎Bălgrad, descoperite în podul bisericii din ‪#‎Mihăileni. Colecţia nu este acreditată ca un muzeu, dar se află pe lista oficială a colecţiilor muzeale. De-a lungul timpului au venit multe personalităţi aici, din ţară şi din străinătate", continuă părintele Ioan Jurca.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page