top of page

20 de ani: Agnita-Oosterbeek

  • Maria Daniela Lorinczi
  • Feb 15, 2018
  • 4 min read

Ne-am revăzut la început de februarie cu prieteni dragi din Olanda: Jannie, Henk, Marjolijn, Saskia. Am fost onorați să îi primim în mijlocul nostru, la Agnita și la Sibiu, și să împărtășim bucuria reîntâlnirii. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la primul contact Agnita-Oosterbeek și, iată, avem motive de sărbătoare. Puține comunități din România au reușit să păstreze, atâta timp, relații de colaborare, dar și de prietenie. Uneori, distanțele par mari. Pentru inimi mari însă distanțele sunt mici și nu constituie bariere în comunicare. Deși vizita a durat doar patru zile, programul a fost intens. Ne-a părut sincer rău că în primele două zile nu am reușit să ne întâlnim la școală, elevii din clasele a XII-a începând probele orale de Bacalaureat (care au debutat în 12-13 februarie). În același timp, oaspeții olandezi au participat la Săptămâna ecumenică de rugăciune, organizată în această perioadă la Biserica Reformată din Agnita (a cărei reconstrucție a avut loc în 2003, cu ajutorul comunității din Oosterbeek). Preotul Kozma Endre este inițiatorul acestui contact, început timid în 1998, prima întâlnire având loc în 1999 la Alba Iulia. Jannie van Doorn vine în Agnita din anul 2001, Henk Romein s-a aflat acum pentru a 15-a oară, Marjolijn este pentru a doua oară iar Saskia vine din 2015.

Începând din primăvara anului 2015 am dat întâlnirilor noastre și un cadru nonformal de educație școlară. Am semnat un parteneriat cu școala din Oosterbeek, am participat la lecții comune (atât la Colegiul Tehnic din Agnita, cât și la Paasbergschool din Oosterbeek). Am avut plăcerea de a vizita de mai multe ori școala de acolo iar oaspeții noștri liceul agnițean.

Schimburile de experiență ne-au îmbogățit iar discuțiile despre asemănările și diferențele dintre noi sunt întotdeauna fructuoase, utile. Avem foarte multe de învățat unii de la ceilalți. Anul acesta, tema propusă pentru întâlnirea noastră a fost libertatea. Ce este libertatea? Cât de liber pot fi eu într-o societate care impune reguli peste reguli? Ce pot să fac cu libertatea mea dacă ea înseamnă încălcarea libertății celuilalt? Pornind de la această generoasă dar dificilă temă, miercuri și joi s-au desfășurat mai multe activități extrașcolare menite să ne ofere răspunsuri.

Mai întâi, oaspeții au fost primiți de către conducerea școlii, prof. Mirela Petruț și prof. Otilia-Bogdana Lăstun. Apoi, s-a participat la clasa a III-a a doamnei prof. Angelica Banu, unde cei 33 de copii s-au bucurat de două ore speciale de abilități. A fost aproape și de mare ajutor doamna prof. Anamaria Puiuleț. Coordonatoarele activității: Saskia și Marjolijn. A urmat apoi o agapă româno-olandeză, în care am dezbătut ideea de libertate în sistemele noastre de învățământ. Au participat din școala noastră: doamnele director Petruț Mirela, Bogdana Lăstun, Margareta și Florin Vecerzan, Laura Joantă, Angelica Banu, Maria Nechita, Elena Andrei, Ionela Jecan, Anamaria Puiuleț, Raul Roman, subsemnata. Desigur că diferențele sunt mari... Cina de la familia prof. Vecerzan a încheiat o zi aparte, în care toți am simțit bucuria de a fi liberi - împreună, la aceeași masă. Joi a fost o zi foarte încărcată. După primirea cordială de la direcțiune și schimbul tradițional de cadouri, am participat la câteva activități la CDI. Mai întâi, clasa a XI-a A, alături de prof. Margareta Vecerzan. Clasa a VII-a A a impresionat prin participarea activă la lecția de limba germană, susținută cu profesionalism de colega noastră, prof. Laura Joantă. Au urmat două clase despre care subsemnata a spus mereu că sunt clase preferate... Una caldă (VIII A) și alta rece (XII A). Așa se întâmplă uneori, bineînețeles, de la cei de la care, firesc, ar trebui să vină măcar un „Mulțumesc”. Fiecare însă este liber să își arate sieși propria opțiune. Arătându-le însă și altora, oare mai este libertatea mea așa cum o văd eu? Se poate vorbi de libertate absolută sau limitele sunt atât de evidente încât, în realitate, nu suntem cu adevărat liberi?

Finalul întâlnirii noastre a fost însă de bun augur. Cu toții am învățat din lecția libertății că frumusețea nu stă în perfecțiune, ci în calitatea de a fi Oameni. Dincolo de această calitate nu mai poți vorbi decât despre Dumnezeu. Seara de joi a fost magică. La Sala Thalia din Sibiu, am ascultat cu sufletul emoționantul concert de vioară susținut de Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca. De vis! Ne-au fost alături preot Kozma Endre, prof. Niculina Găină și soțul ei, domnul Ilarion Bârsan, redactorul-șef al „Gazetei Hârtibaciului”, prof. Lorinczi Francisc, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, preot Sebe Ferenc. Ne-am continuat dezbaterile la noi acasă, la o cină festivă, prelungită până târziu în noapte, iar vineri dimineață, la ora 5, oaspeții noștri dragi s-au reîntors în Olanda.

Ne-am simțit foarte bine în aceste zile, alături de Jannie, Henk, Marjolijn și Saskia. De fiecare dată realizăm cât de multe putem învăța de la acești Oameni minunați, prieteni dragi. Acest schimb de experiență este pentru noi o mângâiere în comparație cu zilele monotone când avem atâtea lucruri de făcut la serviciu sau acasă. Când suntem stresați sau când eforturile sunt mari sau când trăim eșecuri și dezamăgiri. Sperăm că au simțit realemente prietenia noastră, că s-au bucurat de inimi calde, de momentele de rugăciune, de cele câteva cântece de la Taizé (care ne încălzesc sufletele).

Proiectul continuă. Împreună suntem liberi. Împreună putem să simțim frumusețea vieții și să ne bucurăm de cei 20 de ani pe care, iată, în 2018, îi aniversează Asociația Oosterbeek-Agnita, implicată activ în viața comunității!

Maria-Daniela Lorinczi,

Colegiul Tehnic „A. T. Laurian” Agnita


 
 
 

Recent Posts

See All
Editorial

Unii dintre dumneavoastră, citind informările poliției, veți spune că poliția nu face altceva decât să facă controale rutiere toată ziua....

 
 
 
Categorii
Ediţia curentă
bottom of page