top of page

Ultimul soldat din garda regelui Mihai


Pe nenea Moisă Irod l-am văzut pe un post TV, unde a fost prezentat ca fiind ultimul soldat în viață care a fost în garda regelui Mihai, așa că m-am dus să-l văd personal și să-i fac o fotografie.

Așa am ajuns în Ghijasa de Sus, un sat ascuns între dealuri, unul din acele sate românești de pe Valea Hârtibaciului în care drumul se termină și dacă vrei să mergi mai departe folosești căruța . Satul aparține de comuna Alțîna dar locuitorii lui, pentru a ajunge la primărie trebuie să meargă peste 14 km, prin satul Vecerd care aparține de comuna Bîrghiș. Departe de alte localități satul a început să fie părăsit încă de la începutul colectivizării. De aceea ești plăcut surprins când vezi localitatea în care trăiesc mulți bătrâni și puțini tineri dar toți păstrând cu mândrie demnitatea vechiului sat, prin casele îngrijite și ulițele curate.

L-am găsit în fața televizorului urmărind slujba parastasului de 40 de zile a regelui Mihai. Lângă el se afla soția sa, alături de care a petrecut 71 de ani, au crescut trei copii și se bucură că cei șapte nepoți și opt strănepoți sunt sănătoși.

Când i-am văzut ținuta înaltă și trăsăturile care la cei 95 de ani exprimă multă demnitate, am înțeles de ce a fost ales să facă parte din garda regelui Mihai. A fost în apropierea acestuia, împreună cu alți 400 de camarazi, de la încorporare, în 1943, până la eliberare în 1946.

La însoțit pe rege în satul Dobrița din județul Gorj unde, imediat după evenimentele din 23 august, regele Mihai s-a adăpostit cu toată suita regală, în conacul colonelului Petrică Popescu pentru a scăpa de pericolul bombardamentelor germane. După ce primejdia pentru familia regală a trecut, regele și garda sa au revenit în București și apoi la castelul Peleș din Sinaia, unde au stat până la terminarea războiului.

Din perioada petrecută în garda regală, nenea Moisă și-a amintit amuzat că regele Mihai, participând la exercițiile de tragere ale soldaților, trăgea și el iar la un moment dat n-a fost atent și reculul armei l-a cam scuturat. Faptul că unii soldați au râs nu l-a supărat pe Majestatea Sa.

L-am părăsit pe bătrânul soldat al regelui cu speranța că peste patru ani îl voi fotografia alături de întreaga familie, cu ocazia nunții de platină iar peste cinci ani, tot așa, cu ocazia centenarului.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page