LOLELE – SAU BUCURIA AGNIȚENILOR DE A PETRECE ÎMPREUNĂ
Timp de o săptămână, pe dealurile și prin grădinile din jurul orașului Agnita, au răsunat pocnete de bici, făcute de cei care s-au antrenat pentru ca duminică, să-și dovedească dexteritatea în mânuirea acestui accesoriu al costumului de lolă. Apogeul antrenamentelor a fost sâmbătă, când au ajuns și străinezii acasă și găștile s-au grupat pe unde le-a căzut bine, pe unde-au putut pune de-un grătar și au probat vinul și rachiul, alternând întărirea brațelor cu încălzitul gâtului. În timp ce plesnitorii de bici se antrenau pe afară, gospodinele încingeau cuptoarele pentru a face cele mai aspectuoase și gustoase gogoși iar oalele cu sarmale bolboroseau la foc domol, răspândind miros de sărbătoare.
Duminică dimineața în oraș a început marea animație. Îmbrăcați în tradiționalele costume inventate de sași, cu talăngile puse pe mut, pe jos sau în mașini, lolele au început să purceadă spre locul de adunare, unde s-au grupat pe găști și apoi au făcut fotografia de grup, în care trebuiau să se vadă cei peste 250 de participanți la cea de a XIV-a ediție a paradei
Până s-au grupat și au organizat formația de paradă, fanfara Neppendorfen blascapelle din Sibiu, condusă de Victor Bănuț au mai suflat câte un pic în instrumente pentru a nu îngheța. La ora 10 parada a pornit cu cei mai buni mânuitori de bici în față pentru a deschide drumul, urmați de fanfară și de grupul de prichindei, viitoarele lole.
Pe drumul dintre fosta fabrică de accesorii auto IMIX și fosta fabrică de încălțăminte FIPA, alaiul a fost salutat de mulțimea agnițenilor și a turiștilor, răsplătiți cu gogoși de darnicele lole. Când au ajuns în fața primăriei lolele au fost întâmpinate de primarul Ioan Dragoman, viceprimarul Costel Murgoci și membrii ai Consiliului Local Agnita.
Așezați în cerc au ascultat cuvântările oficialităților pe care le-au saluta cu sunete de talangă, pocnete de bici și tradiționalul, Hiiirrai!
Președintele asociației Breasla Lolelor, Marius Radu Curceanu a ținut să-i salute pe cei prezenți la acest eveniment;
„Avem bucuria de a-i saluta, pe invitații care au acceptat să sărbătorească împreuna cu noi și pe reprezentanți ai agnițenilor de peste hotare, ai HOG Agnetheln sau membrii ai Asociației Urzelnzunft Sachsenheim, care au venit special pentru această zi și cărora le mulțumim.
Comunitatea noastra este cea care a facut posibilă continuarea acestei traditii săsești, pe care dorim să o pastrăm nealterată, așa cum ne dorim să păstrăm toate obiceiurile și tradițiile care ne definesc ca români, ca transilvăneni, ca agnițeni. Asociația “Breasla Lolelor” își dorește, de asemenea, să se implice cât mai profund în păstrarea tradițiilor, în viața culturală și socială a orașului. Nu vom uita niciodată faptul că menirea noastră ca lole este de a lega punți, de a uni, în ideia de frumos, persoane de toate vârstele și din toate mediile.
La final, dar nu în ultimul rând, trebuie să le mulțumim tuturor celor care au facut posibilă manifestarea de astăzi: administrației Orașului Agnita, sponsorilor, Casei de Cultură Agnita, GAL MH, si mai ales celor care sunt azi aici, mascați sau nemascați dar animați de aceleași idei, aceleași amintiri aceiași bucurie, într-o sărbatoare draga noua tuturor, o sărbătoare a comunității, sărbătoarea “Lolelor”.
Vă urez tuturor să aveți o zi cât mai plăcuta alături de lole, o zi cu multă veselie si bineînțeles cu multe gogoși!”
Lola cu nr 1, Bogdan Pătru, cel care a readus în viața agnițenilor tradiționalul obicei săsesc, i-a felicitat pe cei care au îmbrăcat costumul de lolă bucuroși să ducă mai departe această emblemă a orașului.
Primarul Ioan Dragoman a făcut o incursiune prin istoria vechiului obicei, le-a mulțumit și i-a felicitat pe cei care au luat parte și în acest an la „Fuga Lolelor”.
Au urmat evoluțiile reprezentanților breslelor; s-au învârtit în pași de cadril dansatorii din breasla croitorilor, ursul și stăpânul lui din breasla blănarilor au dansat și au făcut poze cu spectatorii iar cei trei paharnicii din breasla dogarilor au învârtit cercurile cu pahare de vin, reușind să le ofere pline spectatorilor.
O trupă de dansatori de la Casa de Cultură din Agnita au adăugat o pată de culoare autentică cu dansuri săsești.
A urmat momentul solemn în care lolele și-au ridicat măștile și au cântat Imnul Transilvaniei „Siebenbürgen”.
Parada lolelor s-a încheiat la FIPA, după care a început „Fuga Lolelor”.
Cele nouă găști s-au reunit și au pornit pe la casele prietenilor, pentru a alunga cu pocnete de bici duhurile rele și a le face urările cuvenite, primind în schimb gogoși și vin din parte gazdei.
Până la ora 18.00, pe toate străzile din Agnita au răsunat tălăngile și au pocnit bicele, apoi s-a făcut liniște. Lolele s-au retras acasă pentru a-și reface forțele în vederea marelui bal unde, împreună cu familiile au băut, au mâncat dar mai ales au cântat și au dansat bucuroși că s-au reîntâlnit și în acest an.
Pentru că acesta este unul din motivele care îi face pe agnițeni să păstreze acest obicei, faptul că se reîntâlnesc și petrec împreună.
I.Bârsan