top of page

"Nobleţea Obligă"


Conducerea Muzeului de Istorie ,,Valea Hârtibacilui" Agnita doreşte să mulţumească din nou adevăraţilor ,,mecena" ai muzeului. Primăria Agnita susţine financiar muzeul, dar e nevoie de mai mult pentru a supravieţui. Am făcut apel la oameni care mai cred în artă, istorie, cultură. Ei sunt cei care protejează si sprijină muzeul din Agnita cu bani pentru restaurarea obiectelor de patrimoniu şi mai buna fucţionare a instituţiei noastre. Hog Agnetheln (Asociaţia agniţenilor din Germania), preşedintă Helga Lutsch a strâns bani pentru restaurarea obiectelor de patrimoniu (1200 Euro), a înrămat 10 tablouri Barner (1000 Euro) a donat vitrine necesare expozitiilor temporare, a promovat muzeul nostru la Institul Cultural Berlin, Siebenburgen-Institut Gundelsheim, Deutsches Kulturforum Ostliches Europa.

Alţi oameni cu suflet nobil au donat obiecte vechi, de patrimoniu cu valoare istorică, documentară necesare cercetării şi studiului educaţional:

-Pantelescu Doina (nepoata lui Emanoil Suciu - învăţător, autor de teatru sătesc),

-Tobiaş Voirel, meşter cojocar, originar din Alţîna, a donat lada de zestre primită de soţia sa, Tobiaş Ana ca ,,dar" de nuntă de la părinţii săi, troci de lemn, obiecte meşteșugăreşti necesare cojocăritului, iar fiica sa Vasiu Ana, după moartea tatălui său, Tobiaș Viorel, meșter cojocar a mai donat un tron, un pat vechi, și unelte specifice cojocăritului. Poate, în viitor vom organiza un atelier ,,viu” de cojocărie, iar d-na Vasiu îi v-a iniția în meseria aproape uitată pe cei dornici să cunoască taine cojocăritului.

- Cioca Ioan a donat aparat de mărit fotografii fix, cu tăvițe pentru soluții, clești, aparat de mărit fotografii portabil, aparat de uscat fotografii, iar soția sa, Cioca Valerica a donat o mașină de cusut , marca MANSFELD, a tatălui ei care a învățat la București meseria de papucar - cizmar (Carte de Meșter Nr. 498/ 1943 Gheorghe Scutea), calapoade, scule pentru confecționarea papucilor, fotografii reprezentative din perioada interbelică. Vor fi expuse în expoziții temporare cu acordul familiei donatorilor care doresc ca ,,generațiile viitoare să știe cu cât efort și pricepere se realizau obiectele vestimentare în trecut, în cazul de față cizmele și pantofii” (fiica - Cioca Mihaela).

-Floriţă Marina, Roman Marcela, Florina Grecu, Primăria Agnita, Sofron Otilia, Țerbea Florentin, Gavriliu Nicoleta, Ligia Fulga, Dragoman Liliana, Popența Elisa, Popența Cornelia, Diaconu Rodica, Fam. Miss, Băra Vergil, Gabor Maria, Micu Cornel, Viorica Scutea, Nevodar Dana, Virchea Eugenia, și Barb Mihai toţi am devenit ,,Prietenii Muzeului de Istorie ,,Valea Hârtibaciului" din Agnita, înţelegem tainele trecutului, respectăm tradiţia şi valorile patrimoniului muzeal, păstrăm cu sfinţenie obiectele vechi şi ne bucurăm când sunt admirate de cât mai mulţi vizitatori ai muzeului. Din nou vă invit să vă convingeţi citind ,,Caietul de Impresii" al muzeului.

Muzeograf - Mihaela Nevodar


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page