top of page

Chirpărenii au sărbătorit „Unirea Principatelor”

„Centrul de zi pentru bătrâni” din localitatea Chirpăr este un loc de relaxare pentru persoanele vârstnice, realizat cu fonduri europene printr-un proiect PNDR. Cele trei grupe de beneficiari ai centrului se întâlnesc periodic pentru a petrece împreună câteva ore ori pentru a sărbătorii anumite evenimente.

24 Ianuarie, „Ziua Unirii Principatelor” a fost un motiv firesc de întâlnire și de sărbătorire a actului istoric petrecut în urmă cu 159 de ani, când Muntenia și Moldova au devenit România.

Înainte de a se vorbi despre evenimentele istorice, preotul Liviu Prunea a ținut să prezinte faptele Sfinților Trei Ierarhi: Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, care vor fi sărbătoriți în 30 ianuarie.

Despre cele petrecute în urmă cu 150 de ani, a vorbit secretarul Primăriei Chirpăr, Rodica Niculina Rus, organizatoarea și animatoarea evenimentelor de la Centru. Aceasta a vorbit despre modul cum s-a făcut Mica Unire și a evocat figura lui Alexandru Ioan Cuza , cel dintâi domnitor al României care a început primele reforme de modernizare ale noului stat.

La acest eveniment a participat și Teodora Streza, asistent social, care a apreciat modul în care se desfășoară activitățile de la „Centrul de zi pentru bătrâni” din Chirpăr.

Pentru ca sărbătoarea să fie deplină, chirpărenele au adus hencleșe, gogoși, și alte bunătăți care au încântat nu numai privirile ci și gusturile celor prezenți.

I.Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page