top of page

Concursul de colinde „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”

”Mă bucur foarte mult că am fost invitat la acest eveniment din Casa de Cultură ”Ilarion Cocișiu” din Agnita. A fost pentru mine o surpriză foarte plăcută pentru că numai aici , la acest concurs, am auzit cele mai frumoase și autentice colinde din județul Sibiu, cântate de oameni ce poartă cu mândrie frumoasele lor costume populare ”.

Acestea au fost spuse de prof. dr. Ilie Moise la concursul de colinde „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”, organizat de Protopopiatul Agnita, Asociația „Valea Hârtibaciului” și Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu”, la care au participat grupuri de colindători din parohiile de pe Valea Hârtibaciului.

Concursul a avut drept scop păstrarea și punerea în valoare a minunatului patrimoniu cultural pe care îl reprezintă colindele de Crăciun, un tezaur spiritual pe care fiecare comunitate de români l-a moștenit de la înaintași, din vremuri imemorabile. Costumele populare și colindele au devenit de-a lungul vremilor cartea de identitate a fiecărei comunități, emblemă ce conferă personalitate comunității, motiv de mândrie a celor care le poartă și le cinstesc.

La concursul „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului” au participat grupurile de colindători din parohiile Alțîna, Benești, Chirpăr, Coveș, Fofeldea, Movile și Retiș care au fost apreciate de juriu pentru autenticitate, interpretare și costume. Este remarcabilă participarea, în premieră, la acest eveniment al hârtibăcenilor, al grupurilor de colindători de parohiile Benești și Movile.

Juriul concursului a fost format din prof. dr. Ilie Moise, prof. dr. Daniela Pănăzan Lorinczi, preot Protopop Mihai Naicu, jurnalistul Ioan Vulcan Agnițeanu și prof. Mircea Drăgan Noiștețeanu.

După încheierea concursului, juriul și organizatorii au apreciat că toate grupurile au prezentat colinde autentice, au purtat cu mândrie frumoasele haine lucrate în satele lor iar diferența s-a văzut, mai ales, la modul interpretării care a reflectat preocuparea pentru repetițiile dinaintea concursului. În acest sens s-a hotărât ca toate grupurile să fie premiate iar cele clasate pe primele trei locuri, în mod deosebit.

Cele trei grupuri au fost, Retiș cu 180 de puncte, Chirpăr cu 166 de puncte și Coveș cu 157 de puncte.

Pe lângă frumoasele colinde prezentate de concurenți, cei prezenți au avut bucuria să asculte un minunat concert de Crăciun, susținut de grupul vocal de la Casa de Cultură din Agnita pregătit de prof. Doina Părău, grupul vocal al elevilor din Brădeni pregătit de prof. Cristina Moga, corul „ Sf. Nicolae” dirijat de prof. Ovidiu Munteanu, corul Protopopiatului dirijat de preotul Cornel Adrian Toacșe și soliștii, Ioana Bogdan, Ioana Roxana Agârbicean și Marcel Părău.

Părintele Protopop Mihai Naicu, felicitându-i pe concurenți, a remarcat faptul că în afară de câștigul acestora, au fost câștigători toți cei care au cântat la acest spectacol ca și toți spectatorii care au avut bucuria de a asculta Vestea Mare a Nașterii Domnului.

Președintele juriului,prof. dr. Ilie Moise, reputatul cercetător științific, a ținut să-i felicite pe preoții care se implică în păstrarea vechilor tradiții și i-a îndemnat să abordeze cu mai mult curaj obiceiurile vechi, chiar și pe cele provenite din epoca precreștină, căci fac parte din cultura spirituală a poporului român și reflectă continuitatea lui pe aceste meleaguri.

A fost un spectacol deosebit pe scena Casei de Cultură din Agnita, o bucurie a sufletului, în preajma marii sărbători a Nașterii Mântuitorului.

I.Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page