top of page

Se întâmplă la Colegiul din Agnita

Am ajuns și în luna decembrie, cea mai iubită de copii și nu numai. Denumirea populară a lunii Decembrie este Undrea, dar şi Luna lui Cojoc, Ningău sau Luna lui Andrei; sunt şi ziceri populare despre luna Decembrie: „În Undrea, iarna-i grea” sau „Undrea geros aduce an mânos” şi se spune că această lună fiind geroasă, gerul înţeapă de parcă-ţi bagă ace, undrele, andrele în piele. În categoria prevestirilor de timp, vecine cu superstiţia, se mai spune că „De va fi Crăciun ploios, va fi Paşte friguros” sau “cum va fi vremea la începutul lui Decembrie, tot aşa va fi timp de zece săptămâni”. Este luna cu cele mai frumoase evenimente petrecute atât la școală cât și acasă. Ca în fiecare an, luna debutează cu Ziua Națională - zi liberă dar pe care o sărbătorim de cele mai multe ori la școală cu câteva zile înainte.

De data acesta elevii claselor mici, dar și cele de gimnaziu și liceu , au organizat numeroase și frumoase activități închinate acestei mari zile. Printre aceștia, îmbrăcați în porturi populare, elevii clasei a V-a au desfășurat un amplu program întins pe două zile. In prima zi s-au recitat și s-au cântat numeroase cântece patriotice, au confecționat frumoase cocarde pe care le-au purtat cu mândrie că sunt adevărați români, au organizat în clasă o frumoasă expoziție de desene. Au încântat cancelaria cu alte cântece patriotice și au servit pe toți dascălii cu covrigi și cozonac. Bineînțeles ca nu au uitat și ei, la sfârșitul programului să se înfrupte din aceste bunătățuri. A doua zi tot în porturi populare elevii, sub îndrumarea doamnei profesor Șimon Mioara, profesor de istorie, au vizionat câteva filmulețe documentare iar la sfârșit au recitat și cântat din nou. La fel s-au desfășurat și alte activități în școală.

Și nu a trecut mult timp că ne-am pregătit de o altă mare sărbătoare: Sf. Nicolae - protector al copiilor. El este primul Moş darnic sau justiţiar, care le face cadouri copiilor odată cu venirea iernii; de aici şi altă denumire a zilei de 6 Decembrie – Crăciunul Copiilor. O vorbă populară spune „când îşi scutură Sf. Neculai barba lui cea albă, ninge negreşit”. Şi în această zi se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se aprecia şi rodul livezilor. Copiii colegiului au confecționat numeroase ghetuțe în așteptarea Moșului, și după spusele lor, Moșul nu i-a dezamăgit.

Și tot pentru că au fost cuminți, tot elevii clasei a V-a de la Colegiu împreună cu colegii lor mai mari de clasa a VI-a și a VII-a de la Școala Gimnazială ” G.D. Teutsch”, însoțiți de diriginții lor , prof, Modoi Adina, Jecan Dan și Zgabercea Dana, au vizitat la Sibiu Târgul de Crăciun iar mai pe seară au fost la un frumos meci de baschet susținut la Sala Transilvania unde o parte din copii au primit și primele pungi - cadouri oferite de Magazinul Auchan.

Deși sunt pe final de an calendaristic, deși ne apropiem de vacanța, în școală se muncește mult pentru serbările de iarnă deoarece elevii, în special cei mici așteaptă cu înfrigurare pe vestitul Moș Crăciun. Dar despre aceste serbări vom vorbi în numărul de luna viitoare.

Și acum la final, vă doresc de sfintele Sărbători să deschidem uşa pentru oaspeţi dragi şi inima pentru speranţă, bucurie şi lumină. Să fim mai buni şi să privim înainte cu încredere, ştiind că dacă avem credinţă, drumul din faţa noastră va fi presărat cu împliniri.

La mulți ani !

Prof. Dana Zgabercea


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page