Biserica Cetate din Agnita va fi reabilitată
În sala de ședințe a primăriei din Agnita a avut loc prezentarea proiectului „Rebilitarea Bisericii Cetate din Agnita”. Acesta a fost prezentat de Păun Valentin, reprezentantul echipei de management „Contri Center”, realizatoarea proiectului menit să pună în valoare un monument de patrimoniu național, prin transformarea acestuia într-un obiectiv turistic de mare valoare, ce va contribui la promovarea și dezvoltarea economică a orașului.
La prezentare au luat parte, Ioan Dragoman primarul orașului, , Boltres Reinhadt preotul Parohiei Evanghelice Agnita, titularul proiectului, Hans Georg Richter președintele Asociației Agnițenilor din Germania (HOG Agnetheln), Hans Walter Zinz vicepreședintele acesteia, membrii ai Consiliului Local Agnita și cetățeni ai orașului.
Actualul proiect a făcut parte dintr-unul mai amplu intitulat „Agnita Medievală” în care erau cuprinse trei obiective de patrimoniu: Centrul istoric – drumuri, Biserica Evanghelică și Muzeul Agnita. Pentru că celelalte două nu s-au realizat, acesta a fost refăcut, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020.
Lucrările prevăzute în proiect au ca scop readucerea la viață a ansamblului (biserica, cele patru turnuri și incinta) în spiritul secolului XIX, cu un spațiu urban corespunzător cerințelor contemporane. În acest sens vor fi reabilitate biserica și turnurile, se vor face amenajări exterioare, se va amenaja împrejmuirea incintei și Piața Teutsch.
Special și unic în acest proiect este amenajarea la parterul fiecărui turn, a unui complex animat care va reda atmosfera breslelor medievale agnițene. Scenele animate din turnurile fierarilor, cismarilor, croitorilor și dulgherilor, vor prezenta viața de zi cu zi și atmosfera evului mediu specific Transilvaniei.
Valoarea proiectului este de 6 527 853 lei din care 6 241 043 s vor proveni din Fondul European de Dezvoltare Regională iar 286 811 va fi contribuția proprie a beneficiarului. Din partea orașului este necesar un sprijin finaciar de 159 443 lei, necesari pentru amenajarea suprafețelor aferente școlii, lucrări considerate de către finanțator ca fiind destinate altor activități.
Dacă proiectul va fi realizat conform calendarului preconizat, în anul 2020 orașul Agnita va avea un obieciv turistic de valoare foarte mare ceea ce îl va plasa în circuitele turistice importante ale Transilvaniei.
I.Bârsan