top of page

”CÂNT ȘI JOC PE HÂRTIBACI„,  AL XXII-LEA REGAL FOLCLORIC  PE SCENA DIN AGNITA

Scena Casei de Cultură ”Ilarion Cocișiu” din Agnita s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare populară, pentru a oferii cadrul potrivit tinerilor concurenți participanți la tradiționalul festival ”Cânt și joc pe Hârtibaci”.

Pe ritmul de Rară retișană, imnul festivalului, interpretat de orchestra condusă de maestrul Gabriel Popescu, îndrăgitul solist Traian Stoiță a anunțat deschiderea celei de a XXII-a ediție a acestui eveniment, în care sunt promovate tinerele talente ale folclorului românesc.

Festivalul ”Cânt și joc pe Hârtibaci” și-a câștigat o deosebită reputație prin faptul că tinerii soliști care au fost premiați pe scena din Agnita, au confirmat, devenind ulterior nume cunoscute printre cei ce dau valoare cântecului popular. Prestigiul festivalului se datorează și doamnei Eugenia Florea, renumita realizatoare de emisiuni folclorice la radio și TV care girează de 22 de ani, ca președintă a juriului, calitatea concursului de la Agnita.

În juriu, alături de Eugenia Florea a stat marea doamnă a folclorului sibian, renumita Silvia Macrea a cărei autoritate în acest domeniu este incontestabilă. Din juriu au mai făcut parte solistul Marcel Părău referent la Centrul Creației Junii Sibiu, profesorul Florin Părău, solista de muzică populară Cătălina Alexandrina Țigău Chițimia și directorul festivalului, profesorul Ioan Sârbu.

La ediția din acest an au participat 13 tineri interpreți de muzică populară, veniți din toate colțurile țării pentru a-și prezenta calitățile de păstrători ai folclorului de pe meleagurile natale. Au urcat pe scena din Agnita tinerii, Tomoni Cristian din Banat, Jimon Sabina Larisa din Bacău, Roșu Ionel din Bihor, Sărmaș Vlăduț din Bistrița - Năsăud, Chichirița Nicolae din Bucovina, Betej Andrada din Gorj, Dudaș Cătălin din Hunedoara, Pârlea Ștefania din Mureș, Pop Crina din Sălaj, Răspop Ionela, Popa Ștefania și Vasilescu Contantin din Sibiu și Rozovlean Roxana Ioana din Timiș.

După ce concurenții au încântat publicul cu minunatele costume scoase din lăzile de zestre și cu frumoasele cântece din zonele pe care le-au reprezentat, juriul s-a retras pentru a stabilii care sunt cei mai buni și cine va câștiga trofeul festivalului, nu înainte ca Silvia Macrea să-i felicite cu ocazia zilei onomastice pe membrii din orchestră care și-au serbat onomastica pe scena din Agnita, Mihai Tarcea, Mihai Neagu și neobositul dirijor Gabriel Popescu.

În partea a II-a a acestei prime zile a festivalului, cei prezenți s-au bucurat de un spectacol susținut de ansamblurile și soliștii locali, prezentați de îndrăgita solistă Ioana Bogdan, o prezență tot mai activă în spectacolele folclorice, o valoroasă reprezentantă a cântecelor de pe Hârtibaci.

Ansamblul ”Cununa” a cucerit aplauze cu jocuri populare din Banat, din Oltenia, de pe Câmpia Transilvaniei și bineînțeles cu cele de pe Valea Hârtibaciului. De multe aplauze au avut parte și prichindeii din ansamblul ”Hârtibaciul” care au fost primiți cu multă dragoste de părinții și bunicii veniți să-i admire la primii lor pași pe scenă.

Au contribuit la frumusețea acestui eveniment, formația de dansuri de la Clubul Elevilor, grupul vocal al Casei de Cultură ”Ilarion Cocișiu” și clasa de canto externă Agnita, a Școlii populare de Arte și meserii ”Ilie Micu”, pregătiți de profesorii Doina și Florin Părău.

Cu multe emoții au urcat pe scenă fetele din formația de dansuri din comuna Moșna care, deși la început de drum, au dovedit că pot să câștige admirația publicului.

O grupă de fete vesele din Bruiu au încântat publicul cu minunatul Brâu al fetelor.

Între două jocuri spectatori le-au aplaudat pe solistele Teodora Sasu, Edith Todor, Maria Lăstun, Maria Gherghel, Paula Moldovan și Cezara Cernea pregătite de profesoara Doina Părău și pe consacratele interprete de cântece populare Ioana Bogdan, Ioana Agârbiceanu și Alexandrina Țigău Chițimia.

A doua zi a festivalului a început cu premierea concurenților.

Neobositul și încântătorul prezentator, Traian Stoiță i-a invitat în scenă pe cei treisprezece concurenți și pe membrii juriului, pentru a primii aplauzele cuvenite.

După ce toți concurenții au primit diplome de participare , emoțiile au crescut urmând să fie nominalizați de către membrii juriului cei mai buni dintre cei buni.

Eugenia Florea în calitate de președintă a juriului, înainte de a înmâna premiul, a felicitat orchestra care i-a acompaniat pe concurenți și l-a felicitat pe directorul Casei de Cultură, prof. Ioan Sârbu care în calitate de director al festivalului a reușit și de această dată să organizeze foarte bine acest minunat eveniment. Tot Eugenia Florea a a înmânat trofeul festivalului ”Cânt și joc pe Hârtibaci” oltencei Andrada Betej din Gorj, care plină de bucurie și de emoții a mai primit odată aplauze pentru cântecele sale.

De premiul I s-a bucurat Roxana Ioana Rozlovean din Timiș iar premiul II l-a primit cu multe aplauze Constantin Vasilescu din Agnita.

S-au mai bucurat de premii Cristian Tomoni din Banat locul III, Vlăduț Sărmaș din Bistrița Năsăud premiul Centrului Județean ”Cindrelul –Junii Sibiu” , Crina Pop din Sălaj, Ștefania Parlea din Mureș și Nicoleta Chichiriță au primit mențiuni.

După emoțiile concurenților a urmat marele spectacol prezentat de ansamblul Cindrelul Junii Sibiu și de laureații festivalurilor anterioare, care au devenit nume cunoscute în folclorul românesc, confirmând premiul obținut pe scena din Agnita. Lipsiți de emoții au încântat spectatorii și s-au bucurat de aplauze Cătălina Rotar, Alexandru Urs, Ioana Bogdan, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru și Stana Stepănescu care au mulțumit organizatorilor pentru șansa de a fi cântat la acest festival.

Emoționat ca de obicei când cântă în fața agnițenilor, Marcel Părău a fost aplaudat pentru doinele și cântecele de joc de pe Valea Hârtibaciului. Tot atâtea aplauze a primit și îndrăgitul cântăreț Daniel Rosalim. Și ca totul să fie perfect, alțânăreanul Adrian Neamțu a oprit aplauzele cu taragotul ce se înălța zicând cântece de dor și se cobora făcând să freamăte picioarele pe ritmuri de joc.

După ce au fost aplaudați pentru minunata Suită de jocuri de pe Hârtibaci, membrii ansamblului ”Cindrelul – Junii Sibiu” au intrat în scenă și înălțând tricolorul au cântat împreună cu Traian Stoiță cântecul patriotic…


Categorii
Ediţia curentă
bottom of page