Sesiune de formare continuă în Protopopiatul Agnita
Luni, 23 octombrie 2017, prin „Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului”, în sala de ședințe a Protopopiatului Agnita a avut loc o sesiune de formare continuă cu tema „Tablourile vieții în depresie”. Invitatul acestei întâlniri a fost medicul psihiatru Andrei Pătrâncă. La dezbaterea temei care a fost organizată cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Dr. Laurențiu Streza au fost prezenți PC Pr. Protopop Mihai Naicu, d-l Alexandru Dădârlat reprezentant al Departamentului menționat mai sus, preoți și preotese din Protopopiat.
Domnul Andrei Pătrâncă, medic psihiatru la „Spitalul Polissano” din Sibiu a accentuat în prezentarea domniei sale faptul că depresia este o boală foarte frecventă din păcate în societatea românească, dar și a lumii în general. Aceasta este definită ca o lipsă a simțirii că viața este valoroasă. De asemenea, d-l medic a subliniat că ea „apare deoarece omul astăzi a pierdut contactul cu natura, creația înconjurătoare și că de cele mai multe ori, acesta încearcă s-o ascundă de exemplu, prin muncă sau activități care împiedică interacționarea cu cei din jur. Dacă ar fi ca omul depresiv să se identifice cu unul dintre sezoanele anului, cel mai bine ar simți că l-ar caracteriza anotimpul iernii. Adică starea sufletului său este una care ar exprima gol, pustiu, frig și iarnă.” De asemenea a adăugat că „omul cuprins de această boală, în cele din urmă așa cum arată statisticile de cele mai multe ori, dacă nu este tratată duce la suicid. Pentru că cel în cauză, nu mai comunică cu cei din jur, ci toată agresivitatea o canalizează doar spre el însuși. Prima chemare a noastră, a semenilor, în ajutorul celor cuprinși de această cruntă boală ar trebui să se concretizeze nu în vorbe multe, ci în a-i asculta pe depresivi și a le spune că suntem lângă dânșii. Apoi, dacă este vorba de un caz care dă semne de gravitate, persoana depresivă trebuie determinată cu afecțiune să accepte ajutorul medicamentos indicat de către un medic specialist.” Legat de cel din urmă aspect, domnul doctor a menționat că „în mentalitatea românească în general, astfel de consultări sunt puse sub semnul catalogării greșite că este vorba despre nebunie, iar nu despre o boală a psihicului care, dacă este depistată la timp se poate trata.”
Prezentarea medicului Psihiatru Andrei Pătrâncă, presărată cu povestiri din experiența dobândită cu pacienții în cadrul spitalizat a adus multe cunoștințe pe care preoții pot să le aplice în mediul pastoral parohial ca oameni cu vocația de-a nu fi indiferenți de cei din jur.
Mulțumirile noastre sunt adresate, așadar Înaltpreasfințitului Părinte Mitropoplit Laurențiu, d-lui medic Andrei Pătrâncă, reprezentantului (d-l Alexandru Dădârlat) Departamentului Educațional pentru Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului, PC preoți și doamnelor Preotese, care au fost prezenti la această întâlnire de formare continuă.
Pr. Andrei Iancu,
Coveș