top of page

Au zâmbit o lacrimă in memoriam Ioan Gyuri Pascu

Prietenii de pe scenă ai marelui agnițean s-au întâlnit la un an de la dispariția artistului cu prietenii săi de pe meleaguri natale.

Concertul “Din dragoste pentru Gyuri” i-a adunat pe scena Casei de Cultură “Ilarion Cocișiu” din Agnita pe unii dintre cei mai buni prieteni ai lui Ioan Gyuri Pascu. Zoltan Butuc, Radu Captari, Florian Stoica, Victor Solomon, Dinu Olărașu, Adrian Ivanițchi, Ionuț Bârsan, actorul Mircea Rusu și Cristi Dumitrașcu au răspuns cu încântare chemării lui Neluțu Oliu de a-l “readuce” pe Gyuri pe scena din Agnita. “Este o cântare între prieteni, un spectacol făcut prietenește, iar cel mai mare efort l-ați făcut dumneavoastră”, s-a adresat spectatorilor Neluțu Oliu, prietenul din copilărie al regretatului artist, cel care a venit special din Irlanda ca, împreună cu Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură, să realizeze acest spectacol.

Deși prilejuia un eveniment trist, atmosfera concertului a fost una destinsă, asemeni spiritului liber al lui Gyuri. Cum spunea și actorul Mircea Rusu: “Rar am văzut pe cinava să producă atâta bucurie și optimism. Râsul, pentru Gyuri, era modul de a-și ascunde lacrimile”.

Deși unii dintre artiști au urcat pentru prima dată pe scena din Agnita, iar alții au revenit după ani de zile, melodiile și prestațiile lor au fost appreciate și îndelung aplaudate de public. S-a creat o prietenie între cei de pe scenă și cei din sală, onorând astfel memoria marelui artist. “Acum un an parcă innebunise lumea. Tot ce se spunea și se scria parcă onora moartea lui Gyuri. Acum mi se pare că facem cel mai normal lucru, încercăm să-i onorăm viața”, remarca Zoltan Butuc.

Spectacolul “Din dragoste pentru Gyuri”, se dorește a fi un eveniment anual la care să ia parte prietenii lui Gyuri și cei care au i-au apreciat activitatea artistică.

Ioan Gyuri Pascu s- născut la Agnita în 1961. Și-a început activitatea artistică în orașul natal și a cunoscut afirmarea la București ca interpret, actor și umorist. Faima dobândită, dar mai ales mândria cu care vorbea întotdeauna despre Agnita i-au adus în 2009 titlul de Cetățean de Onoare al Orașului. “Sunt dator energetic acestui loc şi oriunde m-aş duce, este ca un fir de argint care te ţine şi întoarce în locul tău”, spunea Gyuri la acea vreme. În 2016, în urma unui atac de cord care i-a fost fatal, Ioan Gyuri Pascu s-a întors pentru totdeauna la Agnita și își doarme somnul de veci în Cimitirul Evanghelic.

Bogdan Albu


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page