top of page

Părintele Dorin-Aurel Dobrotă din Parohia Cornățel s-a mutat la Domnul

Părintele Dorin-Aurel Dobrotă din Parohia Cornățel

(01.09.1950 – 29.09.2017)

Psalmistul David, vorbind despre durata vieții omului pe pământ, spune că: „Zilele anilor noștri, în durata lor, sunt șaptezeci de ani, iar de vor fi-n putere, optzeci de ani; iar ce-i mai mult decât aceștia, trudă și durere.”(Ps. 89, 10). Cu toate acestea, creștinul este conștient de faptul că întreaga sa viață se află în grija Creatorului său, iar lungimea ori scurtimea ei, sunt sub atenta supraveghere a Domnului. De fapt, pentru creștinul autentic nu contează cât trăiește, ci cum trăiește; nu-l interesează atât „cantitatea” vieții, cât „sacralitatea” vieții, primită în dar de la Dumnezeu. El păstrează în mintea și inima sa cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care spune că: „nu avem aici cetate stătătoare, ci căutăm pe aceea ce va să fie”(Evr 13, 14) și că „bătrânețea cinstită nu e cea dată de lungimea vieții, ea nu se măsoară cu numărul anilor; la om, înțelepciunea e căruntețea lui și viața ne-ntinată îi este bătrânețea”(Înț. 4, 8-9).

Părintele Dorin-Aurel Dobrotă, preot pensionar în satul Cornățel, nu a atins vârsta de care vorbește psalmistul. Domnul l-a chemat la Sine neașteptat de repede. Acest articol se vrea a fi un smerit omagiu adus părintelui Dorin-Aurel, și o trecere în revistă a vieții și activității sale pastorale în cei 43 de ani de preoție, precum și a evenimentelor legate de plecarea sa în veșnicie.

Părintele Dorin-Aurel Dobrotă a văzut lumina zilei la data de 01 septembrie 1950, în satul Cornățel, comuna Roșia, de pe valea Hârtibaciului, din părinții Aurel și Silvia Dobrotă, fiind al doilea copil din familie. Tânara familie nu s-a putut bucura prea mult de primul vlăstar născut, acesta părăsind această lume la o vârstă fragedă; și astfel, pruncul Dorin-Aurel rămâne odorul familiei și sprijinul părinților săi de mai târziu. Urmează școala primară în Cornățel, clasa V-a în comuna Roșia, iar clasele VI-VIII în Sibiu. După ciclul primar, se înscrie la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, profilul real, fiind apreciat de profesori ca un elev silitor care iubea matematica și care avea în față o frumoasă carieră în profesorat sau inginerie. După absolvirea liceului, tânărul Dorin-Aurel se află în impas, neștiind ce drum să-și aleagă în viață. Răspunsul la această dilemă îi vine de la părintele din satul natal, Cornel Dascăl (slujitor în satul Cornățel între anii 1964-1969) care îl îndeamnă să urmeze Institutul de Grad Universitar din Sibiu. La insistențele mamei sale și cu ajutorul părintelui Dascăl, care l-a meditat pe toată perioada verii, tânărul Dorin-Aurel trece examenul de admitere, și un nou drum se conturează în viața sa.

În timpul facultății, pentru a se putea întreține și pentru a nu solicita ajutorul părinților săi, împreună cu câțiva colegi străbăteau orașul, și unde vedeau o casă ce se construia își ofereau ajutorul, câștingând astfel câțiva bănuți din care reușea să-și acopere cheltuielile necesare unui student. În ultimul an de facultate, o întâlnește pe tânăra Troancă Georgeta din Sibiel, cu care se căsătorește în data de 28 decembrie 1973; din rodul dragostei lor, s-au născut Diana-Georgeta și George-Dorin. După absolvirea facultății și susținerea tezei de licență, este numit preot la parohia Secășel, județul Alba, unde slujește lui Dumnezeu și oamenilor 13 ani, de la 01 iunie 1974 până la 01 octombrie 1987. Dorind să ajungă mai aproape de părinții săi, care aveau nevoie de sprijin la bătrânețe, părintele Dorin-Aurel solicită transferul la parohia Săsăuși, din județul Sibiu. Foarte greu a obținut binecuvântarea pentru a părăsi eparhia. Chiriarhul său, Preasfințitul Emilian Birdaș îl aprecia și-l dorea în eparhia sa, văzându-l destoinic și harnic. Din data de 01 octombrie 1987 este numit preot paroh, în parohia Săsăuși, unde slujește până la 01 mai 1995.

În urma decesului neașteptat al preotului Ioan Fodor (slujitor în satul Cornățel între anii 1980-1995), părintele Dorin-Aurel cere și obține transferul în satul natal, aici împlinind 20 de ani de slujire rodincă, până la pensionare, în anul 2015. Aici a trăit frumoase momente cu credincioșii săi, implicându-se atât în planul liturgic, cât și-n cel administrativ; dar a trecut și prin clipe delicate, inerente slujirii preoțești, împlinindu-se astfel cuvintele Mântuitorului: „Adevăr vă spun Eu vouă că niciun profet nu este bineprimit în patria sa”(Lc. 4, 24). În toate parohiile unde a fost păstor duhovnicesc, părintele și-a împlinit cu conștiinciozitate misiunea la care a fost chemat, oamenii apreciindu-l pentru verticalitatea, hărnicia și onestitatea de care a dat dovadă. Când sănătatea îi permitea, după pensionare a continuat să slujească atât în biserica din sat, cât și-n parohiile vecine, oferindu-și ajutorul colegilor săi preoți mai tineri. Mărturie stă și fotografia de mai sus, făcută după ultima Dumnezeiască Liturghie slujită de părintele Dorin-Aurel în biserica din Cornățel, la data de 24 septembrie 2017.

Deși sufletește era tânăr și emana un dinamism de invidiat, totuși cei 43 de ani de slujire și-au pus amprenta pe trupul său, prin diferite suferințe. Vineri, 29 septembrie a.c. orele 17.30, părintele Dorin-Aurel părăsește lumea aceasta, la o lună după ce împlinise 67 de ani, fiind chemat la adevărata odihnă și răsplată în locașurile cele cerești. A fost îmbrăcat în veșmintele preoțești după rânduiala specială a înmormântării preoților de mir, de preoții și prietenii săi: pr. Horia Bejenaru, pr. Sergiu Moga, pr. Dan-Nicolae Dragoman și pr. Bogdan Grama. Trupul său a fost depus în biserica din Cornățel, fiind privegheat de cei dragi ai săi și de credincioșii care l-au iubit.

Înmormântarea a avut loc, luni 02 octombrie a.c. orele 12, după slujirea Dumnezeieștii Liturghii, fiind oficiată de un sobor de 25 de preoți, la care au luat parte numeroși credincioși, nu numai din Cornățel, ci și din parohiile Secășel și Săsăuși. La sfârșitul slujbei, a luat cuvântul P.C Pr. Marcel Dobrea, fost protopop de Făgăraș și coleg de facultate cu părintele Dorin-Aurel, care a transmis familiei și comunității îndurerate gânduri de îmbărbătare, precum și faptul că toți colegii de facultate care n-au putut veni la înmormântare (printre care se numără și P.F. Părinte Patriarh Daniel), au fost înștiințați de acest eveniment, și se vor ruga pentru odihna sufletului său. În continuare, P.C. Pr. Mihai Naicu, protopop de Agnita, a adresat cuvinte de mângâiere către familie, purtând și gândurile de compasiune ale tuturor preoților colegi din protopopiatul Agnita; totodată a dat citire și mesajului de întărire duhovnicească al Î.P.S. Părinte Mitropolit Laurențiu. În final, pr. paroh Bogdan Grama a prezentat pe scurt viața și activitatea pastorală a părintelui Dorin-Aurel, mulțumind tuturor, în numele d-nei preotese Georgeta, pentru prezență și dragostea ce o poartă părintelui și familiei îndoliate. Pe urmă, trupul părintelui a fost purtat în procesiune în jurul bisericii, exact ca în noaptea de Înviere, amintindu-ne că slujirea liturgică a unui preot nu se termină pe pământ, ci ea va continua în Liturghia cerească. Din timp, părintele a specificat că atunci când va fi să plece din lumea aceasta, el își dorește să fie înmormântat în curtea bisericii. Dorința i s-a respectat, iar părintele Dorin-Aurel stă acum de strajă în curtea bisericii pe care a iubit-o și veghează în continuare la bunul mers al parohiei.

Dumnezeu să așeze sufletul părintelui Dorin-Aurel în lumina și fericirea veșnică iar pe cei îndurerați să-i mângâie și să-i întărească cu harul Său!

Veșnică să fie pomenirea lui!

Pr.Bogdan Grama

-Parohia Ortodoxă Cornățel-


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page