top of page

LA AGNITA SASII AU CÂNTAT ”MARȘUL LUI IANCU”

Reveniți pe meleagurile natale pentru a participa la marea întâlnire de la Sibiu, membrii Asociației Sașilor Agnițeni au organizat un spectacol pentru sufletul lor și al agnițenilor rămași în orașul ce înconjoară vechea cetate și biserica evanghelică.

Îmbrăcați în tradiționalele lor costume populare, s-au încolonat în fața Casei de Cultură și în ritmuri de marș, interpretate de două fanfare germane, au defilat până la Primărie, salutându-i pe agnițenii care i-au întâmpinat cu aplauze. Orchestra și dansatorii Casei de Cultură din Agnita au însoțit parada în ritm de jocuri și strigături de pe Valea Hârtibaciului.

În fața primăriei alaiul a fost întâmpinat de viceprimarul Costel Murgoci și consilieri locali, cu pâine și sare. În numele agnițenilor, viceprimarul le-a mulțumit oaspeților pentru bucuria făcută prin această vizită care confirmă relațiile de prietenie ale celor care au trăit împreună pe aceste meleaguri.

Un frumos cuvânt de salut, le-a adresat și consilierul Horia Silivestru.

Daria Pârvu, o agnițeancă ce trăiește în Belgia, venită în vacanță le-a pregătit oaspeților pâinea și sarea și în cuvântarea ei a evocat imaginea profesorilor, a vecinilor și prietenilor sași care i-au marcat copilăria.” Astăzi am ocazia să onorez oamenii din comunitatea săsească, care m-au impresionat şi m-au inspirat în viaţă: - primii paşi i-am făcut în ghetuţele din piele, croite de dl Markeli, cizmarul de pe strada Aurel Vlaicu, fosta stradă Konrad Schmidt;

- primele acorduri de pian, le-am învăţat cu doamna Theil; - primele mele experienţe la şcoală, prima literă din alfabet am învăţat-o cu doamna învăţătoare Henning, mai târziu cu domnul profesor Ernst Gyöngyösi”.

Din partea oaspeților a vorbit Helga Lutsch, organizatoarea acestui eveniment. A mulțumit agnițenilor pentru numărul mare în care au venit să-i vadă și bucuria cu care i-au primit, a mulțumit viceprimarului Costel Murgoci și directorului Casei de Cultură, Ioan Sârbu pentru sprijinul acordat la organizarea evenimentului.

Apoi cele două orchestre au creat un moment solemn, cântând imnurile României, Germaniei și Transilvaniei (Siebenburgen).

De la primărie alaiul a trecut Hârtibaciul în curtea școlii săsești, locul cel mai îndrăgit de agnițenii care și-au petrecut viața de elev în vechea școală construită de preotul Georg Daniel Teutsch, al cărui nume îl poartă.Sălile de clasă modernizate i-au impresionat plăcut pe foștii elevi iar întâlnirea cu vreun fost coleg le amplifica emoțiile.

În curtea școlii a avut loc un spectacol deosebit aplaudat de un număr foarte mare de foști și actuali agnițeni.

A cântat grupul vocal dirijat de Marianne Brenner, surorile Erlich din Veseud, solista Casei de Cultură, Ioana Bogdan care a și prezentat spectacolul, a dansat formația de dansuri germane din Ruja ”Die Rosler Bervagabunden” și au jucat tinerii de la ansamblul ”Cununa” al Casei de Cultură și echipa de dansuri de la Gimnaziul G.D.Teutsch.

Spectacolul a fost dominat de două fanfare venite din Germania pentru a participa la evenimentele organizate de comunitățile săsești.

Orchestra Karpaten-Expres este dirijată de Reinhard Konyen este compusă din instrumentiști proveniți din Transilvania și în afară de muzica tradițională de fanfară are și un repertoriu cu piese moderne; Cha-Cha, Rumba, Jive și numeroase șlagăre.

Reinhardt Reisner este conducătorul unei renumite orchestre care îi poartă numele și se simte legat de Agnita prin mama sa,născută în acest oraș. S-a declarat mândru de originea lui și de orașul pe care l-a îndrăgit de când a poposit în el, în urmă cu doi ani. Atunci, văzând biserica cetate, i s-a născut dorința ca orchestra lui să cânte în turnul cel mare, dorință pe care și-a împlinit-o cu o zi înainte de actualul spectacol.

Acum, pe lângă numeroase piese muzicale de fanfară, și-a surprins auditoriul cu piese de muzică românească cântând Marșul lui Iancu, La Oglindă și Doi ochi negri. Și, pentru că publicul a început să danseze, orchestra a continuat să cânte valsuri, tangouri și alte melodii, spectacolul devenind o seară dansantă până la lăsarea întunericului.

În această atmosferă s-a încheiat reîntâlnirea sașilor agnițeni cu foștii lor vecini, colegi și prieteni, retrăind amintirea vechilor momente din anii când munceau și se bucurau împreună.

I.Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page