top of page

Proiectilul din grădina cu cartofi

Vîju Traian din Merghindeal nu era la locuința lui din marginea satului, când era să se pricopsească cu un proiectil. L-au anunțat consătenii să se ducă repede că în grădina lui a explodat ceva.

Când a ajuns acasă i-a găsit pe militarii care săpaseră o groapă de vreo jumătate de metru de unde au scos proiectilul.Fără să-i dea prea multe explicații, au luat obiectul rătăcit în curtea sa și au plecat. Consătenii l-au întrebat dacă va cere despăgubiri;

-Pentru ce, că n-au stricat decât vreo 10 cuiburi de cartofi?

Dacă cădea vreo 5-6 metri mai în dreapta, îi stricau casa și atunci era altă poveste dar așa, nu vrea să se certe cu armata pentru câțiva cartofi și o groapă neastupată ca lumea.

Traian nu s-a speriat, mai rău s-au speriat vecinii când au auzit bubuitura.

Locuitorii din Merghindeal și din satele învecinate cu poligonul Cincu sunt obișnuiți cu manevrele militare încă din vremea când la acestea participau trupele din Tratatul de la Varșovia, în special cele rusești. Atunci erau mult mai zgomotoase, bubuiturile tunurilor făceau să trepideze casele și să zdrăngăne geamurile.

Acum, cu americanii și cu aliații din NATO, exercițiile sunt mai silențioase, înainte de căderea proiectilului n-a fost auzită nici o bubuitură de tun. Explicația veridică a unui profan este că proiectilul a scăpat dintr-un avion ce zbura la înălțime foarte mare, pilotul a anunțat pierderea și cei de jos s-au grăbit să ajungă la locul unde știau că o să cadă. Așa se face că au ajuns înaintea lui Traian Vâju care i-a găsit pe militari răscolindu-i cartofii pentru a culege proiectilul.

În Merghindeal locuitorii sunt mai mult amuzați decât îngrijorați de această întâmplare.

I.Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page