top of page

ZILELE IEI LA ROȘIA PE VALEA HÂRTIBACIULUI


5 ani! Iată că au trecut 5 ani de când la Roșia se sărbătorește IA! 5 ani de când comunitatea La Blouse Roumaine iniția proiectul Ziua Universală a IEI! 5 ani deosebiți! Am reușit să reînviem corul Octavia, a cărui bază a fost clădită de o învățătoare deosebită, Avram Octavia – iubitoare de folclor, culegătoare de folclor, o adevărată doamnă a cântecului românesc, cu o voce minunată!!! Acum, la o lună după terminarea evenimentului – pentru că totul a decurs așa cum mi-am dorit și sunt convinsă că i-ar fi plăcut și ei – aș vrea ca ediția din acest an să fie în memoria ei. Poate că acolo sus, în cer, îi încântă cu vocea-i de privighetoare așa cum a făcut-o aici, pe pământ! Dumnezeu s-o odihnească!

Ca și în primul an , Zilele Iei la Roșia pe Valea Hârtibaciului s-a desfășurat pe o perioadă de două zile.

În prima zi, 23 iunie, am fost la cules de sunzuiene. Toți participanții au purtat IA. Am adunat toate sunzuienele găsite!

Ziua a doua – 24 iunie - a fost rezervată pentru un concurs de pictură și pentru un program artistic desăvârșit!

Concursul de pictură a fost o adevărată provocare deoarece s-a desfășurat pe trei grupe diferite: grupa ciclului primar, grupa ciclului gimnazial și grupa ciclului liceal. Provocarea a fost procurarea materialelor de lucru și găsirea membrilor juriului. Materialele: hârtie pentru desen, vopsele acrilice și pensule au fost puse la dispoziție de Școala Gimnazială Roșia. Mulțumiri domnului director Boriga Nicolae pentru susținere și suport!!! Juriul a fost format din patru oameni deosebiți: Cynthia Loris Lazăr – artist plastic și consilier pe probleme de cultură la Primăria municipiului Sibiu, Stoian Gheorghe – pictor decorator și profesor de desen, Simina Oltean – profesor Școala Gimnazială Roșia și Daria Ilovan – elevă a Liceului de Artă din Sibiu și realizatoarea afișului din acest an. Pentru buna desfășurare a concursului participanții au putut admira două costume populare românești vechi, puse la dispoziție de Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului, colecția etografică din Alțâna, prin domnul Eugen Vaida. De asemenea au fost prezentate lucrări realizate în cadrul taberelor de artă și creație IA M.E.A. și diferite planșe cu semne de cusături. Premiații au primit daruri sub forma de bani și produse – oferite de IA Roșia Sibiu și Argila de metal - și cele mai bune bomboane oferite de Bomboane Bucuria Sibiu. Au fost 40 de participanți, dintre care s-au remarcat:

Grupa ciclului primar: Premiul I - Iulia Modoi de la Clubul Copiilor Agnita, Premiul II – Luana Nicula de la Clubul Copiilor Agnita, Premiul III – Alberto Dragomir de la Școala Gimnazială Nou, Mențiunea I – Antonia Mija de la Școala Gimnazială Roșia, Mențiunea II – Ancuța Gherghel de la Școala Gimnazială Roșia.

Grupa ciclului gimnazial: Premiul I – Izabela Modoi de la Clubul Copiilor Agnita, Premiul II – Aurică Țârlea de la Școala Gimnazială Roșia, Premiul III – Alina Duțulete de la Școala Gimnazilă Nou, Mențiunea I – Patricia Floca de la Școala Gimnazială Roșia

Grupa ciclului liceal: Premiu special – Daria Ilovan de la Liceul de Artă Sibiu, Premiul I – Andrei Stoian de la Liceul de Artă Sibiu, Premiul II – Miron Dănilă de la Liceul Teologic Sibiu

Programul artistic a început, prin bunăvoința domnului părinte Moga Sergiu cu slujba de sfințire a sânzuienelor. Mulțumiri domnului părinte pentru susținerea și suportul din cei 5 ani!

În deschidere, Corina Popescu – organizatoarea evenimentului – a precizat că dorește ca acest eveniment să devină o tradiție.

Doamna Daniela Țugulea, director adjunct a Școlii Gimnaziale Roșia a vorbit despre însemnătatea sărbătorii de sunzuiene.

A urmat premierea participanților de la concursul de pictură. Lucrările premiate vor fi expuse în cadrul unei expoziții la sediul CDI Roșia. Felicitări tuturor!!!

Doi tineri minunați, elevi ai Școlii Gimnaziale Roșia, Horia Aldea și Patricia Floca au fost prezentatorii programului ce a urmat.

Pentru început, IA Roșia Sibiu, a prezentat dansul Mămăruțelor Vesele și doua prelucrări din folclor în interpretarea Denisei Neagu și a lui Horia Aldea. Elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 2 Sibiu, sub îndrumarea doamnei învățătoare Mariana Vaida au prezentat un dans popular românesc. Alături de ei s-au prins în joc și doi elevi ai clasei I de la Școala Regina Maria Sibiu. Cei mai mici participanți au fost prichindeii de la Grădinița Frații Grimm Sibiu, care au fost ghidați de domnișoara educatoare Delia Popa. Jucătorii de la Chirpăr, prezenți în fiecare an, ne-au transportat în trecut, într-o lume în care se juca cu o pasiune nemaiîntâlnită. Asta m-a fermecat de fiecare dată când le-am urmărit dansul! În acest an surpriza a fost oferită de micuța zână a Văii Hârtibaciului, Cezara Borcea. E ea micuță, dar vocea ei îți merge la suflet! Au urmat acordeoniștii de la Școala de Muzică Elijah din Nou. Adevărați artiști care au oferit o suită de melodii de joc. Școala de dans Ioan Macrea din Sibiu a fost prezentă și în acest an, iar cei 16 dansatori ne-au încântat cu cele două dansuri prezentate: dans de pe Valea Hârtibaciului și dans din Banat atât prin prezența și ținuta perfectă, dar și prin acuratețea dansurilor. O prezență inedită în acest an a fost Dorian Turcu din Nou, absolvent al clasei a IV-a, care a interpretat la flaut, cu emoție, 4 piese din folclor. Într-un ropot de aplauze au urcat din nou pe scenă Jucătorii de la Chirpăr, care au prezentat un joc țigănesc! Și pentru că am sărbătorit 5 ani, l-am avut alături de noi pe Andrei Dunaev, actor și muzician, care a reușit prin piesele folk interpretate să-i facă pe cei prezenți în sală să cânte îmreună cu el! O frumoasă a Văii Hârtibaciului, din Roșia, Mădălina Cica, a interpretat piese din folclor într-o manieră deosebită. Ajutată de Daniel și Alex, saxofoniști, au reușit să-i ridice la joc pe cei prezenți. Și pentru că noi, gazdele, am început programul artistic, tot noi trebuia să-l și încheiem. Cu pas legănat, cântând despre minunatele sunzuiene, și-au făcut apariția doamnele din Corul Octavia. Frumoase doamne, zâne ale Văii Hârtibaciului, ne-au încântat auzul cu minunatele piese interpretate într-o manieră elegantă. Aceste doamne nu numai că știu să cânte și să ne încânte, dar sunt și niște gospodine desăvârșite. Împreună cu Țâmpu Mariana – susținătoare și sponsor - și Izabela Mija – bucătăreasă de top – doamnele din cor au ajutat la pregătirea mâncărurilor pentru toți cei care au urcat pe scenă. Cel mai bine primite au fost sarmalele! Mulțumiri SAMARIA Sibiu pentru carne! Dulciurile au fost pregătite cu drag de către doamna preoteasă și câteva mămici dornice să fie de folos! De folos a fost și doamna Adela Bogdan de la Imperium Live Sibiu și Adi Moldo care ne-au oferit suportul tehnic.

Mulțumesc din toată inima tuturor celor care au decis să se implice în realizarea unei zile de neuitat! Să ne vedem cu bine la anul la Zilele IEI la Roșia pe Valea Hârtibaciului! Vă așteptăm cu drag!!!

Prof. Corina Popescu


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page