top of page

Mocănița. Un proiect eșuat din pix

Ludovic Orban, Radu Berceanu, Anca Boagiu, Alexandru Nazare, Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu, Ramona Mănescu, Dan Șova, Ioan Rus, Iulian Matache, Dan Marian Costescu, Petru Sorin Bușe, Alexandru Răzvan Cuc. Dacă se va face vreodată un pomelnic pentru Mocăniță, atunci toți acești miniștri ai Transporturilor ar trebui pomeniți.

Din 2008 de când există Consorțiul pentru Dezvoltarea Interregională Sibiu – Agnita nici un ministru al Transporturilor nu a găsit răgazul timp de câteva minute pentru a stabili un plan concret pentru a repune un funcțiune un proiect pe care oricine a fost în conducerea Consiliului Județean Sibiu l-a considerat ca un pilon principal în promovarea turistică a județului.

După nouă ani de funcționare a Consorțiului, acesta și-a întrerupt activitatea, liniile de cale ferată aparțin în continuare de Societatea de Administrare Active Feroviare, iar terenul de sub linii ține de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Voluntarii din Asociația Prietenii Mocăniței sunt cei care au ținut proiectul în picioare. Prin munca și banii lor au reușit să oprească jafurile, au recondiționat câteva vagoane și chiar au închiriat o locomotivă pentru a le arăta celor din administrație cum ar fi dacă.

Un contract fabulos

Primarii care făceau parte din Consorțiul pentru Dezvoltarea Interregională Sibiu – Agnita și-au dat demisia din cauza felului cum a fost făcut contractul de cesionare pentru liniile Mocăniței.

Despre mocăniță vă pot spune că concesionarea liniei a fost făcută la un preț foarte mare. Acum nu știu exact suma, oricum vreo 20 de mii de euro pe lună. Rămânând ca în decurs de câțiva ani, conform protocolului să se plătească doar 1% din chirie, iar după expirarea termenului să se treacă la plata integrală. O perioadă, până când a ieșit din perioada de grație s-a plătit 1%. Pe urmă ei au început să factureze undeva la 20 de mii de euro, lunar. Le-am făcut adresă prin care le-am explicat să nu se poate plăti acea sumă, pentru că nu avem de unde și pe urmă ne-au băgat debite. Înainte de a ajunge în această situație, împreună cu ceilalți primari noi ne-am dat demisia pentru că am zis că nu putem face nimic. Acolo terenurile de sub linie a unora, gările a altora, liniile ale altora. Toate actele au rămas la primărie la Nocrich și ei au tot trimis aceste sume infernale. Le-am trimis înainte că reziliem contractul cu ei. A rămas așa, nu ne-au trimis nici facturi. Prietenii Mocăniței au lucrat la linii, au făcut linia funcționabilă. A rămas așa, nicicum, în coadă de pește. Am tot încercat când era domnul Cindrea la Consiliul Județean, dar au zis că nu-s bani, nu e timp pentru așa ceva”, povestește primarul comunei Nocrich, Ionel Vișa.

SAAF are toată bunăvoința. Doar că…

Deputatul Constantin Șovăială a chestionat Societatea de Administrare Active Feroviare (SAAF SA) printr-o interpelare parlamentară cu privire la planurile de viitor ale Mocăniței. Răspunsul a fost extrem de politicos, însă total neproductiv.

”Din punctul de vedere al SAAF SA, există toate condițiile pentru includerea Mocăniței în planul de dezvoltare județeană a turismului și printre obiectivele culturale și turistice naționale, dar nu este ordonator de credite și în consecință nu poate dispune de alocarea de fonduri privind activitatea trenului Mocănița”, se arată în răspunsul transmis de SAAF SA.

”Asociația Consorțiul pentru Dezvoltarea Interregională Sibiu – Agnita, datorită lipsei banilor necesari nu și-a îndeplinit niciuna din clauzele contractuale în cei 10 ani de la semnarea contractului de concesiune cu SAAF SA”, se mai arată în răspuns.

CJ Sibiu dă vina pe Ministerul Transporturilor

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean și-a trecut în promisiunile din campania electorală pentru alegerile locale ca țintă și ”renașterea” Mocăniței. Susține că este deocamdată blocată în acest demers, din cauza necunoscutelor din acte.

”În cazul Mocăniței, tocmai situația proprietății este neclară, iar clarificarea depinde de Ministerul Transporturilor. Consiliul Județean Sibiu a susținut demersurile Asociației Prietenii Mocăniței pentru predarea liniei de la Ministerul Transporturilor către Consiliului Județean Sibiu, dar predarea nu se poate efectua dacă Ministerul Transporturilor nu clarifică situația juridică a terenurilor aferente. Prin urmare, deși Consiliul Județean Sibiu consideră proiectul Mocăniței prioritar, situația neclară privind proprietatea a făcut imposibilă includerea sa în lista de proiecte comunicată Ministerului Turismului pentru 2017. Consiliul Județean Sibiu continuă demersurile pentru clarificarea situației juridice a terenurilor, făcând apel la toți cei care pot ajuta în acest sens”, susține Daniela Cîmpean.

Fără a avea în administrare terenul, CJ Sibiu nu poate face nici un proiect pentru reabilitarea Mocăniței. În răspunsul transmis de SAAF SA către deputatul Constantin Șovăială se arată că ”terenul aferent liniei de cale ferată îngustă Sibiu – Agnita a fost concesionat de Ministerul Transporturilor către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA în anul 2002, prin contractul de cesiune nr. 224/2002”, iar ”linia de cale ferată se află în administrarea Societății de Administrare Active Feroviare (SAAF SA) din anul 2008, în urma reorganizării Societății Naționale a Căilor Ferate Române”.

Vise

Situația Mocăniței este exact în aceeași situație ca acum nouă ani. Deși atunci totul părea posibil, acum nu se poate face nimic. “De acum încolo putem obține finanțările pentru reabilitarea căii ferate, a materialului rulant, a stațiilor de pe traseu”, anunța în 2008 primarul de atunci al Agnitei, Radu Curcean.

Agnita era orașul fondator al Consorțiului amintit. “Avem nevoie de aproximativ 100.000 de euro, pentru un nou studiu de fezabilitate. Din acești bani avem, deocamdată, 20.000 de dolari, obținuți de Trustul Mihai Eminescu. Daca vom obține restul de bani de la Ministerul Dezvoltării Durabile, în cel mult patru-cinci luni depunem cererea de finanțare la ADR Centru. În 120 de zile vom primi răspunsul, iar la finele anului 2009, cel târziu, ar putea începe lucrările de reabilitare”, calcula Radu Curcean.

Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței susține că singura șansă pentru renașterea proiectului este un proiect de lege prin care toate aceste trasee din țară să fie transmisă autorităților județene.

”Aceasta este singura șansă. Doar administrația locală are interesul direct pentru a se reabilita aceste trasee, și nu vorbesc aici doar de județul Sibiu. Cu un singur deținător al drepturilor asupra terenurilor și materialului rulant se pot face proiecte de finanțare, până atunci…”, spune Mihai Blotor.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page