top of page

Asistența socială – realizări și perspective în județul Sibiu

Conferința ”Asistența socială, știință și artă în contextul dezvoltării durabile” care a avut loc la Centrul de Îngrijire și Asistență Agnita, s-a desfășurat într-un cadru minunat , o sală frumoasă, decorată cu covoare și costume populare tradiționale, în ton cu frumoasele costume populare purtate de o mare parte dintre participanți.

Evenimentul a fost organizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali –Structura Teritorială a județului Sibiu în parteneriat cu Facultatea de Stiințe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și CIA Agnita și s-a bucurat de prezența a peste 90 de persoane implicate în activități de protecție socială, pshihologi, asistenți sociali, cadre universitare, juriști și mulți studenți voluntari.

Conferința a fost condusă de Valeria Gulimman- Președinte CNASR – ST Sibiu și Doru Buzducea – Președinte CNASR.

Din partea Prefecturii județului a participat Cristina Muntean, expert la Compartimentul pentru Minorități Naționale.

Având în vedere numărul mare al celor care urmau să vorbească despre problemele sociale, privite din diverse perspective, Valeria Guliman moderatoarea conferinței i-a rugat pe cei 17 prezentatori să prezinte cât mai succinct activitățile pe care le desfășoară, cu problemele și soluțiile lor.

De la Universitatea Lucian Blaga Sibiu, au vorbit, lectorul universitar dr. Viorica Bobic, despre perspectivele actuale ale asistenței sociale în judeul Sibiu, lectorul universitar dr. Sorina Corman despre rolul ULB în dezvotarea asistenței sociale și studenta Teodora Grădinaru despre perspectiva studenților în această specializare.

Despre problemele copiilor cu dizabilități și modul de rezolvare a cerințelor educaționale ale acestora, a vorbit Viorica Elena Vodă, pshiholog, șef Serviciul Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilități de la DGASPC Sibiu.

Activitățile sociale ale Bisericii Evanghelice C.A. Sibiu și bunele practice realizate de aceasta au fost prezentate de Monica Branch asistent social specialist.

Vicepreședintele CNASR, Cristian Roșu a vorbit despre provocările întâmpinate de cei implicate în activitățile sociale iar Dana Sârghie asistent social principal la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap Tălmaciu a făcut o paralelă între sistemul românesc și cel francez privind modul de soluționare a acestor probleme.

Tot o paralelă a făcut și asistentul social principal Florin Hajnal de la CIA ”Episcop Nicolae Popovici” din Biertan care a vorbit despre îngrijirea persoanelor vârstnice cu dizabilități în centre specializate sau în familie.

Despre bunele practici realizate în Centrele de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu gestionate de Arhiepiscopia Sibiului a vorbit Gabriela Răduleț asistent social principal la această insituție.

Jurnalista Gabriela Răduleț de la Radio Vocea Evangheliei a realizat un moment amuzant provocându-I pe câțiva partcipanți să răspundă la un interviu despre cele discutate.

Cu bunele practici s-a mândrit și Cornelia Dan managera Centrului de plasament Agârbiciu care, în partea a doua a evenimentului, a și demonstrat cele prezentate.

Despre realizările lor, modele de bună practică, au vorbit și Jaglea Cosmina asistent social la unitatea de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice Fundația Sozialstation Metzinghen Sibiu și Gerard Crăcănel asistent medical la ”Casa seniorilor” din Agnita.

A urmat un moment festiv în care Doru Buzducea , Președintele CNASR a adresat mulțumiri și felicitări tuturor celor implicați în activitățile sociale, iar celor mai merituoși le-a oferit flori și fiind vorba numai de personane de gen feminin, florile au fost însoțite și de o sărutare.

După pauza de masă servită la restaurantul Grădina de vară din Agnita, o parte din participanții la conferință au vizitat biserica Evanghelică unde preotul Gherhard Boltres le-a vorbit despre istoria breslelor și a cetății.

În partea a doua a Conferinței au fost organizate două ateliere de lucru în care s-au dezbătut și s-au tras concluzii despre rolul SPAS și CAS de la nivel local pentru sprijinirea familiilor care au copii cu dizabilități și despre instituționalizarea persoanelor vârstnice.

Apoi sala de conferințe a devenit o veritabilă sală de spectacol în care scenariul ”Șezătoare la bunici” a oferit un minunat spectacol folcloric.

Spectacolul a început cu o suită de scenete, minunat interpretate de talentații elevi de la Centrul din Agârbiciu cu care pe bună dreptate s-a lăudat Cornelia Dan.

Șezătoarea organizată de personalul și asistații CIA din Agnita a fost un spectacol complet cu ghicitori, poezii, cântece jocuri populare și strigături, aplaudat de cei prezenți. La frumoasa șezătoare au cântat și solistele Mihaela – Maria Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea și Ioana Agârbicean din Șalcău, elevă la Școala populară de artă din Sibiu.

Ansamblul Hârtibaciul din Agnita a încheiat acest frumos spectacol.

Președinta CNASR – ST Sibiu a mulțumit organizatorilor și în special personalului de la CIA Agnita, directorului acestuia, Mircea Vasiu și administratorului Paul Hârțoagă, pentru implicarea lor la organizarea acestei conferințe, al cărui scop, de promovare și îmbunătățire a activităților sociale din județul Sibiu, a fost realizat.

I.Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page