top of page

Editorial


Ne-am obișnuit deja ca spațiul virtual, internetul, să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Așa cum evenimente din viața reală își găsesc ecou în viața virtuală tot așa evenimente din viața virtuală își găsesc ecou în viața reală.

Pe un site de socializare a apărut de curând o postare ce reprezenta o stradă din oraș ale cărei gropi din carosabil erau astupate cu cuiburi de păsări conținând ouă. Nu vreau să comentez imaginația persoanei care a făcut gestul. Vreau doar, pornind de la motivația acestui gest – neimplicarea autorităților în reparația carosabilului – dar mai ales de la comentariile din spațiul virtual, dar și din cel real, să ridic câteva semne de întrebare.

Fapt de necontestat: strada respectivă este într-o stare deplorabilă.

Istoric: în ultimii 20 de ani autoritățile locale au luat doar măsuri temporare de reparație, chiar și în perioada în care acea arteră a fost folosită ca și centură ocolitoare.

Întrebare: de ce credeți că autoritățile nu au făcut nimic cu acea stradă?

Nu știu cât sunteți de familiarizați cu activitățile dintr-o primărie dar ca să poți să reabilitezi o arteră, este necesar să se facă această propunere în consiliul local, propunere care trebuie aprobată. Ca să poată fi aprobată este necesar să se găsească surse de finanțare pentru activitate. Ce fel de surse de finanțare credeți că se pot găsi în condițiile în care, vă reamintesc, reabilitarea arterelor centrale și modernizarea alimentării cu apă s-a făcut din fonduri europene la care orașul a contribuit cu bani din împrumuturi bancare? Credeți că acele împrumuturi s-au făcut pe gratis, că nu trebuie dat nimic înapoi? Ca să vă dați seama cam de ce fel de fonduri dispun autoritățile locale vă reamintesc că modernizarea arterei spre Sighișoara-Făgăraș începută înainte de 1989 s-a finalizat aproape zece ani mai târziu. De ce credeți că lucrurile s-au schimbat de atunci până acum, în condițiile în care acum plătim și rate la bănci? Adăugați la aceasta și faptul că în ultimul an conducerea de la București a tăiat sau micșorat și alte surse de venit la bugetul local precum taxa de timbru sau plata unor anumite servicii efectuate de autorități.

Dacă ar fi vorba de o familie lucrurile ar sta cam așa. Abia aștepți să crească copii ca să dea bani în casă pentru că ai rate la bancă și, când aceștia cresc, constați că nu doar că aceștia pleacă de acasă dar ți s-a micșorat și salariul. Faci față să-ți plătești banca și să mai trăiești? Dar să-ți mai renovezi și casa? Cam așa stau lucrurile și cu primăria. În plus, ca în orice gospodărie, te ocupi de lucrurile care ți se par importante la acel moment și pe care le poți finanța, cele pentru care ai bani. Nu ai bani să renovezi casa dar schimbi robinetul care curge sau aragazul care s-a stricat, căci pentru astea trebuie musai să găsești fonduri.

Întrebare: credeți că doar autoritățile sunt vinovate de faptul că nu este reabilitată acea stradă?

Dacă chiar credeți că doar autoritățile sunt de vină, atunci argumentația de mai sus nu a servit la nimic. Personal nu cred că doar autoritățile sunt de vină. Așa cum am mai spus și altă dată, ne-am obișnuit să arătăm cu degetul și să dăm vina pe alții pentru chestiuni în care putem fi vinovați și noi. Ne-am obișnuit să stăm cu mâna întinsă și să așteptăm să ne dea alții ceea ce ar trebui să ne luăm singuri. Este adevărat, de 20 de ani autoritățile locale nu se implică. Dar noi locuitorii, și nu vorbesc doar de cei care stau pe acea stradă ci de toți locuitorii, cu ce ne-am implicat? Vă aduceți aminte de filmele americane în care se implica toată comunitatea să ridice o casă, care se înălța ca în basme? Oare, în loc să ne plângem de autorități și la autorități, n-am putea participa la activități care ar implica doar muncă fizică și o parte din timpul nostru? Dacă la activitățile de decopertare, îndreptare, terasare a drumului am participa fiecare dintre noi doar o oră pe săptămână și am lăsa ceea ce nu putem face, și costă mult – asfaltarea, să fie rezolvată de autorități nu credeți că povara financiară a autorităților ar fi mai mică și problema s-ar rezolva?

Da... știu… am mai primit replica asta: ”nu suntem pe vremea lui Ceaușescu să facem muncă voluntară”. Aveți dreptate și greșiți în același timp. Aveți dreptate, nu facem muncă voluntară ca pe vremea lui Ceaușescu. Greșiți pentru că facem muncă voluntară ca în timpurile noastre. Din timpul nostru și din munca noastră beneficiem în primul rând noi. Acasă, dacă dai cu mătura sau speli vasele, faci muncă voluntară sau faci ceva de care beneficiezi nu doar tu ci și toată familia?

Nu încerc să apăr autoritățile. Dar nici nu doresc neapărat să le fac vinovate. Este ușor să arunci cu piatra, atât în spațiul virtual cât și în cel real. Vă reamintesc însă vorbele cuiva mai înțelept ca mine: ”să ridice primul piatra cel fără de păcat”.

Și atunci, în discuțiile noastre virtuale sau reale, n-ar fi mai bine să găsim soluții nu vinovați?

Cătă V.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page