top of page

Bucuriile de la școală sau CDIdei ne-au încântat la Sibiu


Activitățile extrașcolare ne ajută să formăm caractere, să ne formăm pe noi ca personalități distincte în cadrul unei școli, să promovăm valori, să creăm situații educaționale de multe ori unice, situații care ne pot face activitatea mai plăcută, mai frumoasă și, de ce nu? plină de bucurii. Formăm astfel pe micii creatori de azi, însă mari creatori de mâine, fiindcă „datorită performanţelor sale revelatorii, omul devine creator de cultură” (Elena Macavei).

Nu puține au fost activitățile extrașcolare pe care le-am desfășurat în anul școlar tocmai încheiat. Bucuriile pe care le-am împărtășit împreună, profesori și elevi, la Colegiul Tehnic „A. T. Laurian”, de curând, sunt legate de concursurile literar-artistice la care mai mulți elevi au fost recompensați cu premii importante la nivel național sau regional. Amintesc în primul rând despre Concursul Național de Creație „Ion Creangă”, înscris în Calendarul MEN: eleva Sabina Notar, din clasa a XI-a A, a obținut Premiul I la Interpretări critice, iar elevul Marco Nicula, din clasa a VII-a A, a fost distins cu Premiul al III-lea. Un alt concurs înscris în Calendarul MEN este Concursul de Competenţă și Performanţă la Limba Română și Matematică: la etapa națională, eleva Muntean Georgiana-Daniela, tot din clasa a VII-a A, a obținut o performanță deosebită obținând Premiul I cu 95 de puncte la Limba Română. Mai amintesc două concursuri regionale: „Scrisori de mai” de la Bistrița, unde s-au remarcat Marco Nicula (Premiul I) și Georgiana-Daniela Muntean (Premiul al III-lea), precum și Concursul „File din poveste. Magia vacanței” organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Ploiești: Georgiana Muntean și Maria Țerbea au obținut Premiul al III-lea.

Voi încheia prezentarea activităților din luna iunie cu evocarea, în cateva cuvinte, a impresionantului Concurs Regional „CDIdei în cărți”, organizat de CCD Sibiu, în colaborare cu Facultatea de Litere și Arte Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA și alte instituții de cultură din județele Cluj, Suceava, Gorj și Mureș. După un succes de răsunet la etapa județeană, unde Colegiul Tehnic a participat cu cinci echipaje obținând un Premiu I la clasele VII-VIII și o Mențiune la clasele V-VI, etapa regională a constituit un nou prilej de afirmare pentru elevii clasei a VII-a A: Georgiana-Daniela Muntean, Maria Țerbea și Marco Nicula (coordonați de prof. Lorinczi Maria-Daniela) au repetat frumoasa prezentare a cărții „Harry Potter” (vol. 1), obținând Premiul I și la etapa regională, dovedind astfel că sunt elevi cu care școala din Agnita se poate mândri. Colegii lor mai mici din clasa a VI-a (Anastasia Șchiopotă, Bogdan Lemnaru și Radu Șamu, coordonați de prof. Șimon Mioara) s-au bucurat de Premiul Publicului la nivelul la care au concurat, lăsând și ei o frumoasă impresie. La acest concurs, imaginat sub forma unui Muzeu Literar, au participat 1688 de elevi din cele cinci județe, iar la faza regională au venit la Sibiu peste 300 de premianți la faza județeană. Elevii școlii noastre (în mod deosebit Georgiana-Daniela Muntean) au impresionat juriul (format din cadre didactice din Suceava și Gorj) printr-o prezentare extrem de frumoasă, convingătoare, răsplătită cu cel mai mare punctaj.

Suntem recunoscători că școala reușește, prin activitățile în care se implică, să aducă micilor creatori de azi, învățăceii săi, alese bucurii – semne ale seriozității, ale perseverenței, ale talentului și ale valorii. Roadele se văd deja. Pentru premiile obtinute la concursurile de literatura din acest an scolar (si nu sunt deloc putine!), trei elevi ai Colegiului Tehnic din Agnita au primit distinctii literare acordate în cadrul Proiectului „Scriitorul Școlii”, initiat în județul Cluj de doamna Irina Petraș, președinte al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romania, absolventă a liceului agnițean: Premiul pentru poezie (Marco Nicula), Premiul pentru Proză (Georgiana-Daniela Muntean) și Premiul pentru critică literară (Sabina Notar).

Urmează însă binemeritata vacanță. Felicitări tuturor și o vară frumoasă!

Prof. dr. Lorinczi Maria-Daniela


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page