top of page

FESTIVALUL DEDICAT LUI IOAN GYURI PASCU , UN SUCCES


Prima ediție a Festivalului Național de Umor ”Cântecul Cuvintelor” in memoriam Ioan Gyuri Pascu, organizat la Casa de Cultură ”Ilarion Cocișiu” din Agnita, a fost un eveniment cultural pe măsura valorii celui căruia i-a fost dedicat.

Actul de cultură umoristică a început în foaierul Casei de Cultură, unde spectatorii au fost întâmpinați de standuri cu cărțile unor cunoscuți autori ai genului, Cornel Udrea, Florin Alexandru, Gavril Moisa, de expozițiile prof.univ.dr. Cristian Cheșuț, ”Expoziția obiectelor absurde” și ”Expo Kari Caturi” și de a caricaturistului Cristinel Vecerdea-Criv care făcea și portretul caricatură la minut celor dispuși să aibă o amintire.

Festivalul a fost deschis și moderat de inițiatorii acestuia, Sorin Tănase și Cornel Udrea, doi umoriști foarte serioși, prieteni cu Gyuri de când acesta a debutat pe scena culturii clujene.

În mod firesc primul moment artistic a fost de muzică folk, genul de debut și cel mai îndrăgit de Gyuri, realizat de Grup Folk ”Classic” format din Ionică și Diana Horvath, care au interpretat cântece din repertoriul celui omagiat dar și proprii compoziții, primite cu emoție și aplaudate de public.

A urmat un moment muzical de excepție, realizat de tânărul tenor Marian Buzilă care, cu o voce puternică și limpede, a umplut sala cu arii din opere celebre, stârnind aplauze încă de la primele note și continuate până la ultimul acord.

Au fost apoi momente deosebite pline de umor prezentate de Grupul Satiric ”Biss” din Sibiu, Grupul Satiric ”Experiment” din Făgăraș și ”Epigrassima” cu Gavril Moisa și Petru Ioan Gârda, momente în care peste sală s-au revărsat glume, scenete și epigrame răsplătite cu râsete și aplauze.

Constantin Tiron,un bucovinean autentic cu un chip amintind de hâtrii moșnegi de demult, a cucerit spectatorii cu monologurile pline de umor și înțelepciune.

Nici grupul folcloric ”Iza” n-a scăpat de aplauze pentru minunatul repertoriu maramureșan, în care o vioară, o tobă și o zongoră au însoțit țâpuriturile și cântecele inconfundabile ale acestui ținut de folclor autentic.

Marele actor Doru Vișan, evocându-l pe Ioan Gyuri Pascu a subliniat faptul că acesta avea măsura actului cultural. Fabula recitată și poezia ”Puntea lui Rumi” de George Coșbuc au stârnit și aplauze și gânduri.

Caricaturistul brăilean Costel Pătrășcanu a umplut sala de veselie, nu doar cu cele peste 100 de caricaturi, cât mai ales cu umorul deosebit prin care și le-a prezentat amplificându-le valoarea imagistică, nelipsind din această prezentare autoironia, atributul oamenilor inteligenți.

Spectacolul dedicat agnițeanului Ioan Gyuri Pascu a fost încheiat de ansamblul Cununa din Agnita, o surpriză plăcută pentru marii actori prezenți la acest prim festival de umor.

Inițiatorii acestui minunat eveniment au ținut să-i mulțumească în mod deosebit profesorului Ioan Sârbu, directorul Casei de Cultură, pentru promtitudinea cu care a răspuns și s-a implicat în organizarea festivalului. Au mulțumit de asemenea Primarului Ioan Dragoman și Consiliului Local Agnita care au sprijinit această inițiativă.

Prima ediție a festivalului ”Cântecul Cuvintelor” dedicat celui mai îndrăgit actor agnițean a fost un succes deosebit, ceea ce crează premizele continuării lui, pentru că Gyuri merită să nu fie uitat și el să rămână viu în memoria celor pe care i-a iubit.

I.Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page