top of page

Editorial


Auzind de mai multe ori întrebarea retorică pusă de președintele Klaus Iohannis: ”Ce vrem noi pentru România?”, m-am întrebat; oare câți edili locali: primari, viceprimari, consilieri, aleși de cetățeni, știu ce vor pentru spațiul geografic și social pe care îl administrează? Oare câți, privind în viitor, s-au gândit cum va arăta comuna sau orașul după ce ei își vor termina mandatul? Câți s-au așezat în fruntea obști cu gândul să lase ceva durabil în urmă? Câți s-au gândit înainte de a fi votați, că pentru a fi primar trebuie să fi calificat, ca pentru oricare altă profesie și că această meserie cere foarte multe abilități intelectuale?

Un primar bun trebuie să poată comunica atât cu necăjitul care nu știe să-și scrie numele cât și cu intelectualul care a absolvit una sau două facultăți. Pe primul să-l sfătuiască și de la al doilea să ceară sfaturi. Trebuie să comunice cu antreprenorul care vrea să dezvolte o afacere și cu muncitorul care are nevoie de un loc de muncă. Trebuie să-i asculte pe vârstnici și să colaboreze cu tinerii. Fiind administratorul uneia ori a mai multor localități trebuie să cunoască patrimoniul construit și neconstruit, să cunoască tradițiile, să le protejeze și să le promoveze. Ca lider, trebuie să fie respectat pentru competență și nu temut pentru puterea pe care vremelnic o deține.

Ce vrea un primar pentru localitatea pe care o administrează?

- Are un plan, o strategie privind dezvoltarea localității?

- Și-a pus problema oportunităților pe care le vor oferi noile tehnologii aflate într-un permanent și rapid progres?

- S-a gândit cum vor trebui să arate străzile, spațiile de relaxare?

- S-a gândit ce dotări vor trebui să aibă școlile, grădinițele și căminele culturale prin perspectiva dezvoltării sistemului informațional?

- S-a gândit la problemele agricultorilor din zonă, care vor trebui să facă față concurenței agricultorilor din alte state?

- Are oameni competenți pentru realizarea unor proiecte pentru atragerea de fonduri guvernamentale sau europene necesare dezvoltării localității?

Orice primar, când își va încheia mandatul are un motiv de a fi mândru de sine; Unii că au făcut ceva pentru oameni, că în urma lor rămâne ceva durabil și mai ales util celor care l-au ales. Alții că au ocupat un scaun, pentru care au câștigat un salariu destul de mare și în perspectivă va beneficia și de un spor considerabil la pensie. Cea de-a doua categorie, n-o să aibă niciodată mustrări de conștiință pentru păcăleala pe care le-a tras-o celor care l-au votat.

Recitind toate cele scrise, am ajuns la concluzia că eu n-aș fi fost bun de primar.

I.B.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page