top of page

A XII-a ediție a Festivalului Hârtibăcenilor

După ce a trecut prin toate comunele membre ale Asociației Valea Hârtibaciului, mai puțin comuna Mihăileni, Festivalul Hârtibăcenilor a revenit la Chirpăr, prima în care s-a organizat acest festival.

Oaspeții au avut plăcerea să fie primiți într-un Cămin Cultural nou, frumos, bine amenajat și bine dotat dar mai ales plin de spectatori dornici să urmărească un spectacol de cântece și dansuri, prezentate de ansamblurile de pe Valea Hârtibaciului care au răspuns invitației făcută de Asociația Valea Hârtibaciului și Primăria Chirpăr.

Organizatorii s-au bucurat că , răspunzând invitației, au luat parte la acest eveniment, Președinta Consiliului Județean Sibiu Daniela Câmpean, Prefectul județului Lucian Radu, senatorul Nicolae Neagu, vicepreședintele C J Marcel Constantin Luca , administratorul județului Sibiu Sebastian Dotcoș și primari din comunele membre ale asociației Valea Hârtibaciului.

Feldeoiu Eugen, Primarul comunei Chirpăr a adresat un salut de bunvenit spectatorilor și celor care au răspuns invitației.

Bârsan Ilarion, secretarul Asociației Valea Hârtibaciului, le-a mulțumit primarilor care, organizând acest festival au promovat patrimoniul cultural al acestei zone, i-a felicitat pe chirpăreni pentru realizările edilitare dar mai ales pentru modul cum și-au păstrat jocurile și obiceiurile locale.

I-a invitat apoi în scenă pe Președinta C J Daniela Câmpean și pe Prefectul Lucian Radu, care au remarcat importanța festivalului, rolul acestuia de a păstra tradițiile și de a cultiva în rândul tinerilor dragostea pentru jocurile, cântecele și obiceiurile de pe Valea Hârtibaciului.

După momentul oficial al deschiderii spectacolului, îndrăgita solistă Ioana Bogdan a preluat microfonul și a început prezentarea spectacolului.

Primii care au încântat publicul și s-au bucurat de aplauze au fost dansatorii, grupul vocal și soliștii Casei de Cultură ”Ilarion Cocișiu” din Agnita. Profesionalismul acestor artiști amatori, majoritatea având rădăcini în satele de pe Valea Hârtibaciului, unde le mai trăiesc bunicii, a fost răsplătit cu numeroase aplauze la scenă deschisă. Dansatorii ansamblului Cununa au prezentat, în premieră, o suită de jocuri de pe Câmpie.

Spectacolul oferit de agnițeni a fost completat de soliști consacrați ai Casei de Cultură, Ioana Bogdan și Marcel Părău, reprezentanți de cinste ai folclorului hârtibăcean.

A urmat apoi o pată de culoare oferită de dansatorii din Chirpăr care au fost aplaudați pentru jocurile țigănești, imitate cu talent, atât ca ținută cât și coregrafie.

Ansamblul Școlii Gimnaziale din Iacobeni , pregătit de profesorii Florin Părău, Nicolae Secere și Vasile Zămăcău, a încântat spectatorii cu o suită de jocuri hârtibăcene, un grup vocal cu un repertoriu foarte frumos și un solist talentat, Alin Drăgan.

Învârtita, Purtata și mai ales Brâul Fetelor, au fost jocurile cu care tinerii din Bruiu i-au încântat pe spectatori, prin frumusețea și eleganța mișcărilor.

Pentru prima dată pe scena festivalului, tânăra solistă Ioana Agîrbiceanu din Șalcău, comuna Mihăileni s-a bucurat de binemeritate aplauze pentru talentul ei și frumusețea cântecelor prezentate.

Grupul vocal al Căminului Cultural din Bârghiș, cu un duo format din frumoasele și talentatele Camelia Kenst și Delia Muntean, pregătite de profesoara Doina Părău au prezentat o suită de cântece populare foarte frumos interpretate.

O notă aparte în cadrul festivalului a fost oferită de ”Mămăruțele vesele” din Roșia, un grup de mici dansatori balerini, pregătiți de profesoara Corina Popescu, au realizat un moment artistic deosebit, în care folclorul și dansul modern s-au armonizat pe ”Ciocârlia” lui George Enescu.

Rolul de a încheia acest frumos eveniment a revenit jucătorilor din Chirpăr care, împreună cu neobositul lor instructor Chirion Stănuleț, au zguduit scena timp de douăzeci de minute cu jocurile Sârba, Învârtita, Jiana, Hațegana, Purtata, jucate așa cum numai la ei în sat se joacă. Pentru momentele de respiro au fost ajutați de surorile Cezara și Daria Borcea, două viitoare vedete acum în vârstă de 7 și 5 ani care au încântat spectatorii cu nonșalanța și talentul lor.

A XII-a ediție a Festivalului Hârtibăcenilor a demonstrat încă odată cât de utilă este această manifestare culturală pentru menținerea culturii populare pe Valea Hârtibaciului. Pentru aceasta merită mulțumiri primarii care s-au implicat, instructorii acestor ansambluri și Casa de Cultură din Agnita.

Primăria și Consiliul Local din Chirpăr merită felicitări pentru modul în care i-au primit pe cei care au dat curs invitației și pentru buna organizare a evenimentului.

I.Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page