Se întâmplă la Colegiul din Agnita
- Prof. Dana Zgabercea
- Apr 18, 2017
- 4 min read
După multe zile frumoase de primăvară ne așteptam să ne îndreptăm spre vară dar, din păcate parcă, anul acesta, iarna nu ne prea lasă în pace. Cu toate aceste schimbări imprevizibile elevii colegiului nu au uitat că, pe lângă munca intelectuală este nevoie și de distracție, bună dispoziție, relaxare.Deși ne-am aflat într-o perioadă în care toată lumea aștepta vacanța, Sărbătorile Pascale ei au știut să facă față tuturor solicitărilor cerute de școală și au adus rezultate foarte frumoase care le-a produs bucurie și lor dar și dascălilor coordonatori.
Întotdeauna primavara sărbătorim natura mai mult ca în oricare anotimp. Și anul acesta elevii colegiului sub îndrumarea profesorilor au celebrat mai întâi Ziua Apei care, în fiecare an începând din 1993,se ține pe data de 22 martie. Proiectul inițiat de școală și-a propus să îi facă pe copii să descopere cât de complex şi de minunat este acest element natural, cât de indispensabil ne este el în tot ce facem, cum ne ajută el să fim ceea ce suntem şi să avem ceea ce avem, să îl preţuim şi să îl protejăm, gândindu-ne că,de fapt, ne protejăm pe noi. Astfel sub îndrumarea doamnei învățătoare Andei Elena, a doamnelor profesor Lazăr Corina și Zgabercea Dana, elevi îmbrăcați în albastru și-au îmbogăţit cunoştinţele referitoare la apă ca element natural şi au conştientizat importanţei acesteia şi a necesităţii preţuirii şi protejării ei prin participarea acestora la o serie de activităţi integrate.
15 martie - 15 aprilie – este considerată Luna Pădurii, unul din cele mai importante evenimente silvice şi reprezintă o măsura de resensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.
Acest concept, această sărbătoare are o lungă şi interesantă istorie. Cunoscută în trecut sub numele de ,,Sărbătoarea sădirii arborelui” şi mai nou numită ,,Luna pădurii”, aceasta îşi are originea în ideea de a ocroti pădurea şi a fost iniţiată în America în anul 1872 de către ministrul agriculturii din acea vreme Sterling Morton, după ce distrugerea pădurilor luase proporţii atât de mari încât era iminentă dispariţia tuturor pădurilor, astfel declarându-se ziua de 22 aprilie ca Ziua Arborelui. În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea "Sărbătoarea sădirii arborelui".
Nici noi nu am uitat de acest eveniment, astfel că, împreună cu Ocolul Silvic Agnita și cu sprijinul domnului inginer Joantă Remus am organizat o activitate de ecologizare a Pădurii Steinberg urmată de o activitate de plantare de puieți. S-au plantat puțini deoarece la activitate au participat doar elevii claselor 0- IV sub atenta observare a domnilor și doamnelor învățătoare și profesoare: Andrei Elena, Nechita Maria, Banu Angelica, Bârsan Viorel, Jecan Ionela, Joantă Laura și Zgabercea Dana.Copiii au fost foarte încântați de acestă activitate la sfârșit fiind răsplătiți de cei de la Ocol cu băuturi răcăritoare.
Așa cum am spus la început a fost o perioadă în care elevii au combinat foarte bine munca cu relaxarea, astfel ei au participat și la o mulțime de concursuri organizate atât în școală cât și în afara ei.
La Concursul de Matematică Aplicată ” Adolf Haimovici”- faza județeană, au participat patru elevii: Gabor Claudiu- XI B, Morariu Sorina, Pleșa Maria, Vesa George- XII B coordonați de doamnele profesor Vecerzan Margareta și Lăstun Bogdana. Dintre aceștia s-a întors cu mențiune elevul Vesa George.
Un alt concurs la care colegiul nostru a participat a fost ” Heltau…Mândru de el, parte din el!, concurs județean care s-a axat pe cunoașterea istoriei locale și s-a desfășurat pe patru secțiuni. Elevul Suciu Nicolae din clasa a XI-a coordonat de dna. prof. Șimon Mioara a participat la secțiunea de fotografie cu lucrarea ” Around” obținând Premiul I.
Concursul ” Știu și aplic ” –fază județeană elevii clasei a XI-a : Banu Paula și Marcu Ciprian sub îndrumarea doamnei profesor Vecerzan Margareta au obținut locul II. Tot clasa a XI- a și tot sub îndrumarea doamnei profesor Vecerzan Margareta au mai participat și la ” Deșeurile pot fi artă ”, organizat de Facultatea de Medicină Sibiu unde elevii Cioca Raul, Gabor Claudiu, Nan Sebastian și Hoțea Darius au obținut Premiul I. La Concursul pe meserii- fază județeană Ursa Tiberiu, Cioca Raul și Hoțea Darius au urcat pe locul II.
La olimpiadele organizate de MEN elevii ne-au reprezentat cu bine. La Olimpiada de Tehnologii ” Electronică, Automatizări, Telecomunicații” elevii liceului coordonați de dl. prof. Țerbea Emil au obținut punctaj maxim la proba practică Cioca Raul și Bondane Daniel, dintre ei Cioca Raul obținut locul II cu media generală 9,10.
La Olimpiada de Limba engleză elevii Mareș Theodor, Vasilescu Constantin, Aldea Cătălin, Notar Sabina au obținut punctaje bune. Ei au fost coordonați de doamnele profesor Calborean Ana și Găină Niculina.
Dar să nu uitam și de sport. Suntem obişnuiţi să îl privim ca pe o corvoadă care ne fură din orele preţioase de zăcut la televizor şi de ronţăit diverse. Mai avem obiceiul să îl considerăm cel mai aprig inamic pe vremuri de dietă, când îl lăsăm la coada programului de slăbit, doar doar scăpăm de el. Dar sportul e mult mai mult de atât. E sănătate curată! La ce vă fuge gândul când vă spun cuvântul "sport"? La felurite campionate pe care le comentaţi cu patos? La siluete sculptate după care oftăm ? La ore întregi de ambiţie şi perseverenţă? Tot așa și elevii noștri au obținut rezultate frumoase la mai multe ramuri sportive tenis de masa- Cioca Raul, fotbal de sală, unde echipa noastră de liceu a obținut locul IV la faza zonală- Ardeal, toate acestea fiind coordonate de dl. prof. Sârbu Stelian.
Și nu ne oprim aici, pentru că, tot pe parcursul acestei luni nu uităm și de PATRULA DE RECICLARE. Așteptăm în continuare să ne susțineți și să donați toate deșeurilor de echipamente electrice și electronice pe care le aveți stricate prin gospodăriile dumneavoastră.
FIȚI SUPORTERI ÎN CONTINUARE AI PATRULEI NOASTRE DIN AGNITA!

Prof. Dana Zgabercea