top of page

Parteneriat internațional la Colegiul Tehnic „A. T. Laurian” Agnita


Prietenilor noștri din Oosterbeek

Deși a fost destul de greu, am reușit să ne reîntâlnim cu prietenii noștri dragi din Oosterbeek și să încheiem între școlile noastre un parteneriat educațional pentru o perioadă de 18 luni, începând cu februarie 2017. Școala parteneră a liceului agnițean se numește Paasbergschool (mulțumim pe această cale domnului director Dhr. H. Verweij pentru încrederea în școala noastră). În cadrul programului, având ca temă „Împreună pentru o lume mai bună. Mâinile mele – zâmbetul lui Dumnezeu” am petrecut o săptămână deosebit de frumoasă la Agnita și la Sibiu, alături de oameni minunați, de care mă simt legată sufletește și cărora le mulțumesc pentru că dăruiesc din timpul lor clipe prețioase de viață și de prietenie. Am trăit alături de Jannie, Saskia și Marjolijn patru zile însorite, afară și în suflet, la liceul din Agnita. Împreună am conceput activitățile și am depus eforturi pentru a implica elevii din clasa a VII-a A în realizarea acestora. Deși cu emoție la început, am descoperit că putem realiza lucruri minunate împreună. Ne-au ajutat și elevi din clasa a XI-a, cu Sabina și Ștefan ca lideri. Având alături persoane atât de calde, am încercat să ne apropiem altfel de sufletele sensibile ale elevilor mei. Am învățat împreună cântece de la Taize, care ne-au atins inimile cu frumusețea lor, am primit cadourile pregătite de elevi și de comunitatea din Oosterbeek pentru elevii și profesorii școlii noastre, am realizat mărțișoare (quiling) și am pregătit un program artistic dedicat Zilelor de 1 martie și de 8 martie (Ziua Mărțișorului și Ziua Femeii în România) pentru persoanele în vârstă de la Casa Seniorilor Agnita. Am utilizat metode nonformale prin care să ne cunoaștem mai bine: cel mai interesant și atractiv moment a fost cel dedicat realizării unui jurnal al clasei a VII-a A pentru elevii de la Școala Paasbergschool din Oosterbeek (ei au primit de la colegii lor olandezi două jurnale asemănătoare, cu dorința de a se cunoaște mai bine și cu speranța că vor reuși să se întâlnească personal în viitorul apropiat).

Activitățile din această săptămână au avut loc sub egida: Mâinile mele – zâmbetul lui Dumnezeu. De aceea, un moment aparte, de mare sensibilitate, a avut loc vineri, când Jannie van Doorn a prezentat copiilor un istoric al localitatii Taize iar mai apoi a avut loc momentul de rugăciune pentru care ne-am pregătit toată săptămâna (cu lecturi biblice și cântece de la Taize). Rugăciunea ne-a dat putere, liniște și pace în suflet. La fel de interesant a fost momentul de la Grădina de Vară, unde am mâncat pizza iar elevii au avut ocazia de a se apropia de doamnele profesoare din Oosterbeek, Saskia și Marjolijn. Pe parcursul acestor zile, alături de noi au fost preotul Kozma Endre, dar și doamnele directoare ale școlii (Bogdana Lăstun, Margareta Vecerzan, Mirela Petruț). Miercuri, după plecarea spre Mediaș a Saskiei și a lui Marjolijn, Jannie a rămas alături de mine și am fost împreună la orele de limbă și literatură română, la clasa a XI-a A și la clasa a V-a A. Vineri au ajuns la Agnita și Petra și Tineke, suflete alese cu care îmi face plăcere să mă reîntâlnesc. Discuțiile sunt pentru mine sufletești și mereu învăț lucruri noi. Duminică, ne-am reîntâlnit cu toții în Sibiu și am petrecut, împreună, o după amiază extraordinară, iar cina de la restaurantul Pardon Cafe, situat pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu, strada mea preferată, mi-a încântat sufletul care s-a reîncărcat, mai mult ca niciodată, cu optimism și dragoste. Și nu în ultimul rând, mă bucur că am avut alături de mine pe colega mea, Nina, întotdeauna plină de viață, voioasă, dornică de a se implica în realizarea cu succes a activităților de astăzi și, sper, de mâine.

Am rămas cu sufletul plin de bucurie, fiindcă am cunoscut oameni extraordinari: Jannie, al cărei suflet l-am simțit rezonând cu al meu, Saskia și Marjolijn, pe care le consider admirabile modele de urmat, profesoare atât de calde, cu sufletele pline de optimism și de bunătate (de care s-au atașat toți elevii mei dar și propriul meu copil, Francesca), Petra și Tineke, a căror prezență mă bucură nespus. Sunt foarte fericită de reîntâlnirea cu prietenii noștri din Oosterbeek și sper ca parteneriatul oficial încheiat acum să faciliteze și întâlniri între elevii noștri, care au trăit alături de noi o experiență unică. Multumesc tuturor: copiilor din Oosterbeek, doamnelor profesoare, domnului director al școlii Paasbergschool, colegilor mei, lui Endre. Vă mai așteptăm cu drag în Agnita! Prietenilor noștri din Oosterbeek, cu drag,

Prof. Maria-Daniela Lorinczi

Sunt foarte bucuroasă de întâlnirea cu doamnele din Oosterbeek și de faptul că au dorit să ne cunoască școala și să realizeze un parteneriat cu noi, ceea ce ne onorează foarte mult. Pe mine m-a fascinat activitatea din CDI din ziua de vineri, 3 martie 2017, în care Jannie, împreună cu doamnele profesoare din de la Școala Paasbergschool din Oosterbeek, au reușit să capteze interesul elevilor, să creeze un mediu de învățare eficient și să antreneze elevii în desfășurarea programului a cântecelor de la Taize. Sunt convinsă că acest început de schimb de experiențe și de idei va putea fi continuat și, de ce nu?, poate ar putea fi transformat într-un Parteneriat Strategic prin programul Erasmul +.

Vă mai așteptăm cu mult drag la noi!

Prof. Margareta Vecerzan

A sosit primăvara, Primăvara care aduce schimbări în gândurile noastre, în obiceiuri și alimentație, dar mai ales în sufletul nostru. O astfel de schimbare s-a petrecut și săptămâna trecută în care Jannie și doamnele profesoare din Oosterbeek, Saskia și Marjolijn, au fost prezente în mijlocul nostru și au participat la activități împreună cu elevii din clasele a VII-a A și a XI-a A, activități ce s-au dovedit educative și relaxante pentru copii. Sunt sigură că parteneriatul cu școala Paasbergschool va conduce la rezultate fructuoase pe care elevii le vor simți mult timp de acum înainte.

Doresc să vă mulțumesc tuturor celor din Oosterbeek, pentru implicarea și participarea activă și afectivă la acțiunile întreprinse în școala noastră, pentru munca pe care ați depus-o, pentru dăruirea și cooperarea Dmv. din aceste zile minunate. Sunt convinsă că prin ceea ce ați realizat cu elevii ați lăsat multe amintiri frumoase de care aceștia își vor aduce aminte toată viața. Vă doresc succese și realizări mari în continuare și vă așteptăm cu mult drag și în anul următor!

Prof. Otilia-Bogdana Lăstun

Director Colegiul Tehnic „A. T. Laurian” Agnita

Zilele petrecute în compania doamnelor Jannie, Saskia, Marjolijn din Oosterbeek - Olanda, s-au dovedit a fi revelatoare, benefice pentru noi nu doar din punctul de vedere al îmbunătăţirii cunoştinţelor de limbă, ci şi al îmbogăţirii experiențelor interculturale. Pe parcursul celor 4 zile, am avut ocazia să purtăm deschis dialoguri, să dezbatem problemele cu care se confruntă fiecare dintre noi în sistemul de educaţie din care face parte, să încercăm să găsim soluţii reale, care pot fi puse în practică şi al căror rezultat poate fi cuantificat. A fost o experiență extraordinara pentru noi și pentru elevi. Buna înţelegere, comunicarea directă şi deschisă, calmul, smerenia, seriozitatea, şi devotamentul ne-au făcut să ne dorim a ne implica în derularea unui parteneriat cu școala dumneavostră, Oosterbeek.

Prof. Mirela-Monica Petruț,

Director Colegiul Tehnic „A. T. Laurian” Agnita


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page