top of page

DANSUL GENERAȚIILOR – SPECTACOLUL DE SUFLET AL AGNIȚENILOR

Ce-a de a XII-a ediție Dansul Generațiilor s-a dovedit a fi un mega spectacol dedicat agnițenilor, în care peste 120 de dansatori și cântăreți, păstrători ai folclorului românesc au prezentat un ansamblu de tablouri coregrafice distincte, cuprinse într-un tot unitar.

Scenarist, regizor și coregraf, profesorul Ioan Sârbu, ajutat de profesorii Doina și Florin Părău și de toți angajații Casei de Cultură ”Ilarion Cocișiu” din Agnita, a reușit să mențină publicul în priză pe toată durata celor trei ore de cântec și joc popular. Spectacolul a depăsit așteptările celor care au reușit să-și cumpere bilete, acestea fiind epuizate din prima zi în care s-au pus în vânzare.

Spectacolul a început cu un remember al culturii noastre naționale, membrii ansamblului Cununa prezentând dansul de salon Romana, compus de Iocob Mureșianu în 1850,care a adaptat figurile coregrafice ale jocului popular cu scopul de a pune în valoare frumusețea folclorului românesc Dansatorii și-au procurat costume de epocă și cu mișcări elegante au reușit să redea o pagină de cultură din devenirea noastră istorică.

După acest moment solemn scena a fost invadată, la propriu, de o mulțime de prichindei, gata să le arate părinților și bunicilor că au învățat să joace, că știu să-și bată piciorul și să învârtească mândruțele. Aplauzele și râsetele sălii au răsplătit strădania viitorilor mari jucători.

Apoi vârsta celor care au continuat spectacolul a fost tot mai ridicată ca și nivelul interpretării artistice, virtuozitatea și eleganța mișcărilor fiind dovada multor ore petrecute pe scenă la repetiții ori la spectacole.

S-au bucurat de aplauze Grupul vocal al Școlii Populare de Arte Ilie Micu din Sibiu, pregătit de profesorii Doina și Florin Părău, echipa de dansuri de la școala GD Teutsch, cu jocuri de pe Valea Hârtibaciului, dansul german prezentat de membrii aiansamblului Cununa, echipele de dansuri de la Clubul Elevilor, suita coregrafică cu jocuri din Banat, în coregrafia dansatoarei profesioniste Vera Kreten, și mai ales veteranii ansamblului Cununa.

În ceata celor 18 jucători veterani, foști membrii ai ansamblului Cununa au fost remarcați soții Mircea și Viorica Pleșca, jucând alături de fiullor Mircea, student la Sibiu și jucător în Ceata Junilor. Mezina lor, Viorica Pleșca a jucat în ansamblul de copii Hârtibaciul. Frumoasa reprezentație a veteranilor a fost completată de cel mai veteran membru, îndrăgitul solist vocal Marcel Părău, primit cu aplauze la intrarea în scenăși tot cu aplauze răsplătit, pentru frumoasele cântece de pe Valea Hârtibaciului.

La spectacolul agnițenilor a fost invitat Ansamblul Folcloric ”Columna” al Casei Municipale de Cultură din Zalău.Condus de profesorii coregrafi Gabriela și Marin Hossu, reputatul ansamblu sălăjan a încântat publicul cu trei suite de dansuri din zone etnofolclorice diferite, cu frumoase costume reprezentative pentru Valea Agrijului, de Sub Codruși de pe Valea Ampoiului. Cu aplauze binemeritate a fost răsplătită orchestra condusă de prof. Ionuț Dârjan care a prezentat o suită de cântece sălăjeneși a acompaniat-o pe frumoasa solistă vocală Denisa Mirișan.

Ultima parte a acestui eveniment cultural a fost o minunată frescă, constituită din mai multe tablouri reprezentative pentru satul hârtibăcean ancestral. Folosind cu inspirație și talent materialul informativ din cartea scriitorului hârtibăcean Gherasim Rusu Togan, ”Viziuni străvechi – ritualuri – credințe – obiceiuri românești”, profesorul IoanSârbu a realizat un spectacol in care descoperim curățenia spirituală a unei lumi arhaice cu ritualuri magice menite să impună legile nescrise ale conviețuirii în comunitățile sătești.

Ritualurile, credințele și obiceiurile satului tradițional au fost minunat prezentate de actorii acestui tablou, compus dintr-o succesiune de scene reprezentative pentru viața comunităților sătești. Izvoarele cu apă curată sunt căutate de un tânăr neîntinat, purificat el însuși trupește și sufletește de o „descântătoare” femeie credincioasă, și întărit de aceasta cu puteri magice, care se lega „sã-i dau pământului inima, iar el să-mi dea neprihănitele izvoare”. Aceeași „descântătoare” săvârșește ritualul de purificare a fântânii, dând apei puterile magice de curătenie trupească și sufletească.”Tu fântâna mea, fântână,/ Să n-ajungi fată bătrână,/ Să n-aduni apă sălcie,/ Apă tulbure nu-ți vie!/Lună și luciri de stele,/Ascultați rugile mele:/ Răcorite de v-ați vrea,/ Nu strcați fântâna mea!/Iernilor, când bântuiți/ bune cu fântâna fiți,/ Nu-nghețații zvoarele,/ Că mor căprioarele!/ Tu, pădure, tu, hotar,/ Fiți-inoaptea de pândar, / Ielele să nu mi-o sece,/ Apa să rămână rece.”

O scenă semnificativă a prezentat întâlnirea sfatului bătrânilor, unde se luau hotărâri privind viața comunității, claca pentru ajutorarea vãduvelor, paza hotarelor, cu jurământul de cinste al celor împuterniciți s-o facã.

Cu apă descântată este întors la familie bărbatul căruia ielele și relelei-au sucit mintea și l-au dus pe căigreșite și tot cu apă curatai se ursește pruncului nou născut să primească puteri magiceși să devină el însuși ocrotitor al fântâni.

Toate scenele, cu ziceri și cântece ritualice au fost însoțite de jocuri șic ântece de petrecere. Rolul principal, în acest tablou, i-a revenit Eugeniei Ghișa, care a reușit sã prezinte imaginea autentică a descântătoarei și împreună cu soliștii Ioana Bogdan și Florin Părău și ceilalți membrii ai ansamblului Cununa au realizat o frescã a satului ancestral transilvănean, în care obiceiurile și legea pãmântului determinau viața comunității. Calitățile muzicale ale soliștilor și implicarea lor au dat valoare tabloului muzical–coregrafic.

Spectacolul s-a incheiat cu o impresionantă interpretare a unui vechi cântec patriotic ”Să trăiască, să trăiască tot ce e roman”cântat de toți membrii ansablului Cununa și aplaudat în picioare de spectatori.

În această atmosferă a pășit în scenă autorul spectacolului, profesorul coregraf Ioan Sârbu, care le-a mulțumit jucătorilor și soliștilor pentru implicare, le-a mulțumit copiilor și părinților pentru sprijin, pentru răbdarea cu care așteptau să se termine repetițiile, și a mulțumit orchestrei condusă de saxofonistul Nicolae Vâștea.

În aplauzele spectatorilor, ceata veteranilor i-a oferit îndrăgitului coregraf un superb buchet de flori, un semn de recunoștință pentru efortul depus.

Prezentatoarea acestui eveniment cultural a fost îndrăgita solistă Ioana Bogdan care a informat publicul că spectacolul a fost susținut financiar de Consiliul Local și Primăria Agnita și de restaurantul Grădina de Vară.

I.Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page