Se întâmplă la Colegiul din Agnita
După o iarnă care de mult timp nu a mai fost atât de plină de zăpadă, a venit și mult așteptata primăvară și o dată cu ea, elevii școlii noastre au inițiat alte activități la fel de atractive ca și cele de până acum.
Prima dintre ele a fost aceea în care am sărbătorit dragostea ” pe românește”. Sărbătorile sunt întotdeauna un prilej de manifestare a bucuriei. Poporul român a ştiut mereu să guste sărbătoarea prin obiceiuri şi tradiţii de o deosebită frumuseţe, una dintre acestea fiind sărbătoarea iubirii, manifestată la noi de Dragobete.
Modernizarea, schimbarea sunt procese normale ce se desfăşoară în orice societate şi tinerii au tendinţa de a uita tot ceea ce este vechi. Prin acest proiect ne-am propus să îmbinam vechiul cu noul pentru că noi, cadrele didactice, avem datoria de a sensibiliza şi stimula intersul elevilor noştri spre a păstra tot ce este folositor şi frumos din acest vechi .
Scopul acestui proiect a fost acela de a forma un comportament adecvat pentru îmbinarea tradiţiei româneşti cu obiceiurile care se impun din exterior. Aceste ţinte duc la o implicare conştientă atât a elevilor cât şi a profesorilor în procesul învăţării, duc la înţelegerea importanţei pe care o au tradiţiile în viaţa noastră.
În perioada 20.02.2017-23.02.2017 eleviiclaseia X-a A au avut de realizat un cadruadecvatacesteisărbătoripeholulliceului. Astfel au creat o atmosferăcaldă, dedicată celui mai frumos sentiment al omului : IUBIREA. Într-un colțdoicupidoni au săgetatelevidinliceu care ulterior au venitsă se fotografieze la „ poartasărutului” dinșcoală. Lângăei, alțielevi au oferitcolegilorlornișterăvașecuversurispecificeacesteisărbători.Dacăla început au fost mai rezervați, până la sfârșitulzileiaproapetoți au făcutfotografiiși au cumpăratrăvașe. Dinbaniistrânși, eleviidorescsă- i donezeșcoliipentruînfrumusețareaclasei.
Imediat s-a dusşilunafebruarie...mai întoarcem o filădincalendar...şi a venitprimăvara înmodoficial! Astapentrucăromâniisărbătorescvenireaprimăveriiîntr-un modunic, la începutulluniimartie. Dupa vechiulcalendar roman, 1 Martieera prima zidin an şi se celebrasărbătoarea "Matronalia" la care se desfăşurauserbările lui Marte, zeulforţelornaturii, al primăveriişi al agriculturii.
An de an de 1 Martie ne recăpătăm speranţa, optimismul, credinţa în mai bine şi sporul în toate. Martie este momentul în care oamenii încep sa caute primul ghiocel, ca semn al venirii primăverii cu adevarat. Acesttriumf al reînvieriişiregenerării este invocatprinMarţisorulpecare-ldăruimcelordragi, ca micsemn ce ne dorimsă le aducăfericireşinoroc.
Mărţişorul (1 Martie) – este sărbătoarea tradiţională românească a primăverii, a prospeţimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului. Femeile primesc marţişoare şi le poartă pe durata lunii martie ca semn al sosirii primăverii, al prieteniei şi al dragostei.
Proiectul a presupus realizarea de mărţişoare de către elevii voluntari din câteva clase ale colegiului pe parcursul ultimei săptămâni din februarie și oferirea lor cadou doamnelor şi domnişoarelor care lucreaza în cadrul instituţiilor din oraș precum și a celor care lucrează în restaurante sau magazine.
Anul acesta, pentru prima dată, de când se organizează Programul Școala Altfel, fiecare unitate este liberă să- și aleagă din cele câteva propuse de minister, o anumită perioadă. Astfel colegiul nostru și-a ales perioada 6- 10 martie. Ca întotdeauna această săptămână este un motiv de bucurie în rândul elevilor, pentru că această săptămână , mai mult ca oricare alta este dedicata în mod special elevilor. În aceste zile profesorii împreună cu elevii realizează tot felul de activități atractive. Anul acesta am intitulat proiectul ” Școala mea de azi…și de mâine”. Fiecare zi a fost dedicată unei teme :”Eu, în școala mea!”, ”Pietonul sau șoferul orașului meu”, ”Calculatorul/ Internetul- prieten sau dișman?”, ”Creativ sau distractiv?” iar ultima zi a fost didicată evaluării. Și în acest an ca în toți de altfel , o parte din copii au avut parte de ore desfășurate și în afara școlii, s-au organizat, drumeții, excursii iar alții au rămas în școală unde au desfășurat diverse activități.
Și nu ne oprim aici, pentru că, tot pe parcursul acestei luni nu uităm și de PATRULA DE RECICLARE. Această perioadă a fost una bună pentru noi, cei implicați, pentru că am reușit , bineînțeles cu ajutorul dumneavoastră, a comunității locale să strângem o cantitate destul de mare de deșeuri. Mulțumesc pe această cale tuturor voluntarilor din colegiu dar nu în ultimul rând și dumneavoastră celor care le-ați donat. Așteptăm și în continuare să ne susțineți și să donați toate deșeurilor de echipamente electrice și electronice pe care le aveți stricate prin gospodăriile dumneavoastră.
FIȚI SUPORTERI ÎN CONTINUARE AI PATRULEI NOASTRE DIN AGNITA!
Prof. Dana Zgabercea