top of page

,,Şcoala Altfel", o săptămână fără presiunea clopoţelului şi a lecţiei la Colegiul Tehnic,,A.T


"Şcoala Altfel”, privită iniţial ca o săptămână pierdută, s-a dovedit a fi un pas spre întărirea relaţiei profesor-elev- părinte, fără presiunea clopoţelului, a lecţiei care trebuie parcursă, a ceasului ce merge prea alert între momentul "Bună dimineața!", "Sunteţi liberi!" sau ,,Pe mâine dimineață!”

Scopul programului este să implice toți elevii, cadrele didactice,dar și părinții. Profesorii răspund intereselor și preocupărilor elevilor, le pun în valoare talentele și capacitățile în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curricumul național. Este stimulată participarea la acțiuni cât mai diverse, în contexte nonformale.

Atmosfera din "săptămâna altfel", este una specială, fiind trăită atât de elevi, cât şi de profesori și părinți cu sentimentul dobândirii unor experienţe noi.

Copii plini de veselie, dornici de a participa la tot felul de acţiuni, de a experimenta, profesori dispuşi să socializeze cu elevii lor, într-un context non-formal, dar inovator, destins, prielnic pentru cunoaştere şi fixarea unor relaţii "poate mai umane" decât se pot stabili în cadrul unei ore de curs.

"Şcoala Altfel" a fost şi anul acesta o combinaţie de şcoală şi de timp petrecut într-un mod plăcut cu elevii în faţa cărora învăţătorii şi profesorii sau săptămână de săptămână cu catalogul în faţă. Cinci zile pline de ocazii de a-i cunoaşte mai bine pe elevi, de a întări relaţia cu aceştia și de a colabora poate mai bine cu părinții.

Aceleaşi impresii au fost împărtăşite şi de elevi, care s-au aflat împreună cu profesorii în aceeaşi barcă, aceea a bunăvoinţei sau în cancelarie.

Ne-a fost foarte greu să ne hotărâm la ce activităţi să participăm: la acțiuni de acordare a primului ajutor,concursuri, vizionări de filme, fotbal sau şah şi multe alte sporturi, excursii şi drumeţii, dialoguri cu polițiști sau activități cu părinții. Copiii au învăţat cât de important este ajutorul imediat pe care îl putem da unei persoane aflate în pericol, au aflat cum sunt fabricate unele obiecte, au pictat sau au plantat flori şi copaci,au stat de vorbă cu polițiștii, apoi s-au și distrat, participând la carnaval.

Au învăţat că trebuie să aleagă cu foarte mare responsabilitate drumul pe care îl vor urma în viaţă şi că, indiferent de ce carieră o să aibă, banii nu trebuie să fie un scop, ci doar un mijloc. Vizitele la Muzeul Unirii din Alba Iulia, cetatea din această localitate şi toate celelalte vestigii istorice de aici, vizita la Mănăstirea Râmeţ şi locurile splendide din jur, le-au atras atenţia asupra nevoii de cultură, asupra faptului că există o lume şi dincolo de Facebook. Activităţile desfăşurate în cadrul acestei săptămâni le-au dat ocazia copiilor să înveţe lecţii importante de viaţă, care pe măsură ce vor fi aprofundate, îi vor ajuta să se formeze ca oameni. Săptămâna "Şcoala altfel" este dovada că atât profesorii, cât şi elevii sunt în căutarea unei relaţii umane, prietenoase, relaxate, în care chiar şi cele mai grele lecţii pot deveni simple.

În şcoala de azi, ca şi în şcoala de mâine ,,Orice educaţie trebuie să fie autoeducaţie. Adultul, educatorul trebuie să sprijine acest proces de desăvârşire a copilului prin liberă manifestare a sa’’ ( Constantin Narly).

Acest lucru se poate realiza mai bine combinând activitățile formale cu cele nonformale și informale în această săptămână așteptată cu nerăbdare de copii și pregătită cu foarte mare atenție de cadrele didactice.

Consider că aceste proiecte educaționale sunt motorul multiplicator al comportamentelor şi al procedurilor care pot produce efecte culturale şi procese inovatoare, reflectându-se în mod pozitiv asupra orientărilor instituţiilor, prin definirea de standarde de calitate, iar conform a ceea ce spunea Nicolae Iorga, „fiecare copil pe care îl instruim este un OM dăruit societăţii.”

Prof.înv.primar, Rebegel Silvia

Colegiul Tehnic,,A.T.Laurian” Agnita – Ruja.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page