top of page

FUGA LOLELOR ÎN AGNITA ŞI MESAJUL PREŞEDINTELUI KLAUS IOHANNIS


După ce sâmbătă au făcut demonstraţii de gălăgie în Sibiu, cu talăngi şi pocnete de bici şi au prezentat obiceiurile fostelor bresle, duminică lolele s-au deslănţuit în Agnita, locul de naştere şi de păstrare a acestui vechi obicei, pe care agniţenii n-au vrut să-l uite.

Aproape 300 de măşti, care de care mai fioroase ori mai interesante, s-au adunat în faţa fostului IMIX şi în sunetul fanfarei, venită din Sibiu, au străbătut artera principală a oraşului până în faţa fostei FIPA. Înainte de marea demonstraţie din faţa primăriei, au făcut una mai mică în faţa fostului hotel Dacia.

Mulţimea adunată în faţa primăriei a avut parte de un spectacol complet, dansuri săseşti interpretate de dansatorii Casei de Cultură din Agnita, dansul căluţului, al ursului, învârtitul paharelor de vin, toate însoţite de pocnete de bici şi de strigătul, Hirrăiiii!

Acelaşi strigăt a însoţit şi scurtele cuvântări rostite de Radu Curceanu preşedintele asociaţiei Breasla Lolelor, Pătru Bogdan lola cu nr 1, cel care a readus în oraş vechiul obicei, Doris Hutter reprezentanta Asociaţiei Saşilor Agniţeni din Germania şi Thomas Lutsch reprezentantul Asociaţiei Urzenzunft Sachsenheim din Nurnberg.

Radu Curceanu, iniţiatorul asociaţiei Breasla Lolelor, şi-a exprimat bucuria că aceasta a ajuns să sărbătorească 10 ani de activitate intensă şi interesantă, păstrând nealterat acest obicei frumos preluat de la saşi. „Lolele au reuşit ceea ce puţini ar fi crezut.... au reuşit să lege o punte spirituală în timp şi spaţiu, între români şi saşi, între tineri şi bătrâni, între oameni diferiţi, pe care i-a unit într-o ideie comună, o ideie a bucuriei, a mândriei, a apartanenţei la ceva diferit, ceva unic.“

Mulţumind pentru invitaţia la acest eveniment , Doris Hutter a prezentat în versuri salutul Asociaţiei Saşilor Agniţeni din Germania; „Ce zi grozavă pentru noi/ saşii plecaţi!- Suntem cu voi/ uniţi în vechiul obicei/ al lolelor. Părinţii mei,/ strămoşii noştri, tot aici/ fiind lole cu clopot şi bici/ s-au adunat, s-au bucurat,/ au petrecut şi au lucrat/ având zile bune şi-amare,/ furtuni şi vânt, dar şi mult soare,/ erau acasă ca şi voi.../ Au trecut anii... Iată, noi/ ne’ntoarcem ca să fim uniţi/ astăzi cu voi....“

Un gând frumos, sub formă de mesaj oficial, pentru Lolele din Agnita a fost prezentat de Radu Curceanu, din partea Preşedintelui României Klaus Iohannis, care nu a uitat că, fiind profesor în Agnita, a îmbrăcat costumul de lolă iar în urmă cu 10 ani a primit, în calitate de Primar al Sibiului, o talangă din partea Asociaţiei Breasla Lolelor din Agnita: "Strădaniile Asociației "Breasla Lolelor" din Agnita au dus la revitalizarea unui vechi și îndrăgit obicei, "Fuga Lolelor / Urzelnlauf", contribuind la păstrarea unor tradiții străvechi, îndrăgite de comunitate și apreciate atât de localnici, cât și de vizitatori"....."Vă felicit și vă doresc să marcați cu succes cea de-a 10-a aniversare a "Fugii Lolelor", a transmis Președintele în încheierea mesajului.

Manifestaţia din faţa primăriei s-a încheiat cu momentul solemn al intonării Imnului Transilvaniei, la sfârşitul căruia a mai răsunat odată puternicul Hiirrăiii, însoţit de pocnete de bici şi dangăte de talăngi.

Un element important al acestui eveniment bine primit şi gustat, este dărnicia cu care lolele împart gogoşi celor prezenţi, mai ales copiilor.

De remarcat numărul mare de copii care au îmbrăcat costumul de lolă, semn că şi generaţiile următoare vor prelua acest obicei şi aşa cum a urat Bogdan Pătru, el va avea loc şi peste 100 de ani.

Altă modalitate care arată interesul copiilor din Agnita pentru acest obicei, este minunata expoziţie de pictură din sala de şedinţe a primăriei, unde talentaţii elevi ai clasei de pictură de la Clubul Elevilor, pregătiţi de profesoara Marilena Cernea au realizat tablouri cu măşti şi costume de lolă.

După ce au terminat parade prin oraş, lolele s-au grupat pe găşti şi au pornit Fuga Lolelor, străbătând oraşul în lung şi în lat, pe la curţile oamenilor şi pe la instituţii, unde au făcut gălăgie, au cântat, au primit gogoşi şi după 1-2 pahare de vin le-au urat gazdelor zile senine ca cea de azi, sănătate şi bucurii.

Un loc de popas a fost şi Primăria din Agnita, unde în lipsa primarului au fost întâmpinaţi de secretara Maria Vasiloglu şi consilieri locali, care au făcut oficiile de gazdă, oferindu-le oaspeţilor cele cuvenite pentru vizită iar lolele le-au cântat şi au pocnit din bice, pentru a speria duhurile rele.

După ce au terminat cu fuga prin oraş, la ora 18.oo lolele şi-au dat măştile jos şi s-au grăbit spre casă, unde au schimbat costumul de lolă cu ţinuta de bal iar la ora 20,oo au continuat să se bucure de reînlnire la restaurantul Grădina de Vară, unde au petrecut până în zori.

I. Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page