top of page

PERSPECTIVE DEMOGRAFICE PE VALEA HÂRTIBACIULUI


Din datele statistice, primite de la Protopopiatul Agnita, rezultă că, în anul care a trecut, numărul populației pe Valea Hârtibaciului a crescut cu 14 persoane. Au plecat definitiv în veșnicie 279 de persoane și au primit adeverință de creștin, prin Taina Sfântului Botez, 293 de nou veniți în această lume trecătoare.

Creșterea demografică s-a realizat în parohiile din sate, unde au fost oficiate 247 de încreștinări și 179 slujbe de înmormântare. Agnițenii s-au dovedit mai puțin harnici cu înmulțirea, au sărbătorit doar 46 de botezuri dar au condus pe ultimul drum 100 de concetăţeni.

Cele mai bune rezultate, privind creșterea demografică, s-au înregistrat în Iacobeni unde preotul a oficiat 27 de botezuri și 3 înmormântări , în Nocrich cu 19 botezuri și 5 înmormântări, în Ruja cu 18 botezuri și 7 înmormântări și în Brădeni cu 14 botezuri și 3 înmormântări.

Reversul situației a fost în Alțîna unde au fost primiţi în sânul bisericii 10 prunci şi au fost conduşi pe drumul fără întoarcere 20 de creştini , în Ighișul Vechi, 1 botez și 8 înmormântări, Ilimbav, 1 botez și 7 înmormântări și Retiș, 5 botezuri și 9 înmormântări.

În ceea ce privește cununiile în biserică, per total au fost 85 din care 22 în Agnita și 63 în sate. La acest capitol, Chirpăru este pe primul loc, cu 8 cununii, urmat de Ruja și Nocrich cu câte 6, Bîrghiș cu 5 , Brădeni, Movile, Noiștat și Stejărișu cu câte 4. Nu s-au pus coroane pe frunţile mirilor, împăraţi de o zi, şi nici nu s-a cântat Isaia dănțuiește, în bisericile din Benești, Bruiu, Ghijasele; de Sus și de Jos, Hosman, Ilimbav,Merghindeal, Metiș, Moardăș, Răvășel, Retiș, Săsăuș, Ţeline,Țichindeal, Vecerd și Zlagna.

La biserica monument istoric din Săsăuș n-a avut loc nici o nuntă, nici un botez și numai un creştin a fost dus în cimitirul din deal. Şi biserica din Gherdeal este monument istoric dar aici n-a fost niciun motiv să se tragă clopotele.

Analizând datele de mai sus se pot trage concluzii interesante privind perspectivele de dezvoltare etno-folclorice ale Văii Hârtibaciului.

I Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page