top of page

Editorial


Orice sfârșit este un început.

Așa gândim la fiecare sfârșit de an. Că este începutul celui care va să vie. Și fiecare an început ni-l dorim mai bun decât cel ce s-a sfârșit. Și în fiecare nou an ne dorim să continuăm lucrurile de unde le-am lăsat în vechiul an și să le ducem mai departe.

Uneori reușim, alteori nu. Dar nu ne dăm bătuți și începem fiecare nou an cu aceleași gânduri și speranțe. Pentru că este în firea noastră ca oameni, ca societate, ca civilizație să mergem mai departe, să clădim ce va veni pe ruinele a ceea ce a fost.

Ne urăm ”Sănătate!” pentru a alunga bolile ce ne-ar putea atinge în noul an. Ne urăm ”La mulți ani!” pentru a trăi cât mai mulți ani ca anul care a trecut sau anul care vine. Ne urăm ”Sărbători Fericite!” pentru a ne crea liniștea sufletească și starea de spirit necesară pentru a putea ”gusta” magia sărbătorilor.

Astăzi, pentru noi, colindele sunt doar cântece frumoase pe care le ascultăm în perioada sărbătorilor de iarna. Cântăreți mai mult sau mai puțin faimoși se înghesuie să le cânte iar noi ne bucurăm să le auzim pentru că ”sună bine”. Mai toți colindătorii de azi sunt un fel de cerșetori care vor bani în schimbul ”păstrării” tradiției iar colinda lor este doar un înveliș gol pe dinăuntru, din care a dispărut magia.

Străbunii noștri colindau din casă în casă, ducând cu ei o magie reală și lăsând câte un pic din ea fiecărei familii vizitate. Cetele de colindători purtau în spate povara tradițiilor, a binecuvântărilor de suflet pentru cei în casa cărora intrau. Pentru înaintașii noștri o colindă era ca un descântec, ca o vrajă, pe care ei – oameni simpli, fără puteri deosebite – o rosteau asupra casei căreia îi pășeau pragul cu credința – nu cu speranța ci cu credința – că va avea efect.

Santa Claus, echivalentul vestic al lui Moș Crăciun, nu are decât vreo două sute de ani, Moș Nicolae aducătorul de daruri copiilor este puțin mai tânăr decât Iisus Cristos. Dar Moș Crăciun din colindele noastre este mai bătrân decât toți. Nu doar că vine în casele noastre din vremuri imemoriale, atât de îndepărtate încât nu putem spune când au început – Căci moș era și-n vremea lor, bătrânul Moș Crăciun – dar este atât de bătrân încât Iisus s-a născut în ziua de Crăciun, adică la momentul nașterii Mântuitorului Moș Crăciun era deja prezent în datinile noastre iar nașterea Mântuitorului a coincis cu sărbătoarea lui Moș Crăciun.

Astfel de lucruri au rămas întipărite în tradițiile noastre de iarnă iar colindătorii recreează acele evenimente pentru ca puterea, energia, momentului inițial să se refacă și să se reverse peste familia în casa căreia se colindă.

Cu aceeași credință a colindătorilor, că arunc un descânt, o vrajă bună asupra dumneavoastră, vă urez să aveți un an bun și bogat, în care să fiți sănătoși și să vă bucurați de familie și de cei dragi iar ca să vă bucurați cât mai mult timp de lucrurile acestea minunate să trăiți …

La mulți ani !

Cătă V.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page