PROBLEME MULTE ŞI MAI MARI ŞI MAI MĂRUNTE LA ŞEDINŢA CONSILIULUI LOCAL AGNITA
Şedinţa ordinară a Consiliului Local Agnita, pe luna noiembrie, a început prin aprobarea unor schimbări privind componenţa acestuia. Schimbările s-au impus pentru că doi consileri, Solomon Aurel de la PSD şi Cristea Marius de la PNL, şi-au depus demisia.
În locul lor au fost validaţi primii membrii supleanţi aflaţi pe listele de candidaţi de la alegerile din iunie. Aceştia sunt Petrişor Florin –Ioan, din partea Partidului Social Democrat şi Duca Bogdan – Ioan din partea Partidului Naţional Liberal.
După ce au fost aprobate toate modificările din structurile Consiliului Local, cauzate de aceste schimbări, acesta a devenit funcţional şi şedinţa a continuat cu alte puncte aflate pe ordinea de zi.
Ţinând cont de solicitarea unui grup de cetăţeni ai oraşului, Comisia pentru învăţământ şi activităţi social culturale a iniţiat o Hotărâre de Consiliu prin care s-a conferit, post mortem, Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Agnita, profesorului Doru Paul Niţescu, „ca semn de preţuire pentru implicarea sa în activităţi culturale cu specific religios şi laic, acesta fiind şi promotorul activităţilor cultural-educative în rîndul elevilor şi tinerilor din oraş”.
În ceea ce priveşte titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului, membrii Consiliului Local au discutat şi propunerea unui Comitet de iniţiativă, pentru acordarea acestuia doamnei Irina Petraş, personalitate culturală de excepţie în domeniul literaturii române actuale. Irina Petraş s-a născut în Chirpăr, a copilărit şi a urmat şcoala în Agnita, unde a fost şi profesoară de Limba şi Literatura Română la Liceul Teoretic. Membrii Consiliul Local au luat în considerare meritele culturale ale scriitoarei Irina Petraş, implicarea acesteia în activitatea Colegiului A.T. Laurian, şi şi-au dat acordul de principiu pentru conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Agnita.
Un punct important aflat pe ordinea de zi a şedinţei a fost alegerea viceprimarului oraşului Agnita.
Ca şi la cele trei ediţii precedente, cu această temă, susţinătorii primarului Ioan Dragoman l-au propus pentru această funcţie pe consilierul Murgoci Costel. Spre surpriza tuturor, acesta a spus că nu mai vrea să candideze şi adresându-se consilierilor le-a cerut „să dea dovadă de bărbăţie” şi să aleagă odată viceprimarul. Colegii lui au luat adjectivul „bărbăţie” stricto sensu şi au propus-o pe singura femeie membră a Consiliului Local, doamna Anghel Gabriela.
Ceilalţi consilieri ,care nu doresc un viceprimar din acelaşi partid cu primarul şi au venit de fiecare dată cu altă variantă, de data aceasta l-au propus pe cel mai tânăr consilier, Hârţoagă Paul în vârstă de 25 de ani.
Numărătoarea voturilor a arătat că din cei 17 consilieri, numai 7 au dorit-o pe doamna Anghel Gabriela ca viceprimar, 8 consileri l-au vrut pe tânărul Hârţoagă Paul în acest post, totuşi prea puţini, fiind nevoie de 9 voturi pentru a fi o majoritate. Doi consileri au pus ştampila greşit, voturile fiind nule.
La una din şedinţele următoare va avea loc ediţia a V-a pentru concursul de viceprimar al oraşului Agnita.
La punctul diverse s-a discutat despre situaţia pieţii de chinezării care vinerea blochează circulaţia în jurul bisericii evanghelice, impunându-se amplasarea ei în altă parte sau chiar desfiinţarea, aceasta făcând o concurenţă neloială comercianţilor din Agnita.
Consilierul Silvestru Horia a întrebat de ce s-a turnat asfalt la intrarea pe str. Crişan, aceasta nefiind pregătită şi lucrarea s-a executat la lumina becurilor, ceea ce va duce la degradarea acesteia până la primăvară. Întrebarea a rămas fără răspuns.
Discuţii multe au avut loc în legătură cu preţul de achiziţionare a terenului pe care a fost amenajat şi a funcţionat târgul de animale, până când acesta a fost revendicat şi retrocedat. Actualul proprietar e dispus să-l vândă şi în acest sens a fost constituită o comisie de negociere şi membrii consiliului a hotărât preţul maxim ce va putea fi plătit.
I. Bârsan