top of page

A XXI-a ediţie de tezaur folcloric la Agnita

Cel mai important eveniment cultural al oraşului Agnita, Festivalul Naţional „Cânt şi joc pe Hârtibaci” a bucurat inimile iubitorilor de folclor care avut parte, timp de două zile, de adevărate regaluri, cum a remarcat prezentatorul concursului, îndrăgitul interpret Traian Stoiţă.

Pentru acest eveniment Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” a îmbrăcat o ţinuta adecvată. Holul a găzduit o minunată expoziţie de costume populare, realizate de Ţarog Sanda, meşteră de artă populară din Cincu. Tot în hol spectatorii au remarcat frumoasele tablouri ale artistei plastice Rodica Ţichindelean, din Agnita.

Scenografia realizată de Arpad Lorenkzi a fost remarcată atât de spectatori cât şi de actorii care au păşit pe scenă. Aceste detalii au dat un plus de valoare festivalului agniţean.

Menit să promoveze tinerii talentaţi, iubitori ai tezaurului folcloric, festivalul de la Agnita a reuşit să se impună prin faptul că cei premiaţi aici, aflaţi de obicei la primii paşi pe scenă în calitate de concurenţi, au confirmat premiul obţinut, devenind nume cunoscute în spaţiul folcloric românesc.

Rolul principal pentru câştigarea acestui prestigiu l-a avut prestanţa juriului, format din profesionişti de mare valoare, care nu au făcut rabat la calitate, preşedintele acestuia fiind reputata realizatoare de emisiuni folclorice etnomuzicologul Eugenia Florea.

Din juriul celei de a XXI-a ediţii au mai făcut parte Cornelia Neaga, interpretă şi organizatoare de evenimente folclorice, Ioan Sârbu directorul Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” şi al festivalului „Cânt şi Joc pe Hârtibaci” , Marcel Părău referent la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Sibiu şi interpret de muzică populară şi Florin Părău profesor de muzică şi colaborator al Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu”.

Concurenţii care au participat la această ediţie au reprezentat zone folclorice din Ţara Oltului- Elena Nistor şi Urs Alexandru, Gorj- Budilică Elena Cornelia, Valea Secaşelor- Denisa Bărbat, Avrig- Constantin Oancea, Valea Târnavelor –Maria Diana Creţu, Dobrogea – Laura Florina Prisacă , Sălaj - Crina Maria Pop, Bucovina Cătălina Rotaru, şi Valea Hârtibaciului -Constantin Vasilescu.

În afară de cântece, toţi concurenţi s-au prezentat cu haine din lada de zestre a zonei pe care au vrut s-o reprezinte şi publicul i-a aplaudat pentru ţinută şi pentru frumuseţea cântecelor pe care le-au interpretat.

Un merit deosebit al acestui moment artistic l-a avut orchestra Ansamblului Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului, condusă de dirijorul Gabriel Popescu, aceasta reuşind, prin acompaniament, să pună în valoare calităţile concurenţilor.

După ce s-au bucurat de spectacolul oferit de concurenţii, agniţenii au avut parte de un alt spectacol minunat oferit de ansamblurile din oraş: Cununa, Hârtibaciul, Clubul elevilor, Grupul Vocal al clasei de canto popular Agnita, al Şcolii populare de artă Ilie Mincu, pregătite de profesorii Ioan Sârbu şi Doina Părău.

Spectacolul a început cu dansul de salon Romana, o reîntoarcere în Braşovul de la mijlocul sec XIX, când Iacob Mureşanu promova în rândul elitei frumuseţea jocului popular românesc. În aceleaşi costume de epocă dansatorii ansamblului Cununa au încântat spectatorii cu un dans german.

Apoi scena s-a umplut de cei mai mici dansatori de la grădiniţe şi clasele începătoare care, plini de importanţa momentului, au bătut în ritm de joc podeaua scenei, au făcut paşi de învârtită şi bătută ficiorească, cu amuzante stângăcii aplaudate la scenă deschisă.

De aplauze binemeritate s-au bucurat şi virtuoşii jucători din ansamblurile cu mai multă experienţă pe scenă ca şi soliştii vocali Ioana Bogdan, Florin Părău, Florin Robu-Zamfir şi Constantin Vasilescu acompaniaţi de orchestra Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” condusă de Nicolae Vâştea.

Au completat acest spectacol soliştii Costel Popa cu folclor de pe Târnave şi Alexandrina Cătălina Chiţimia-Ţigău cu un repertoriu autentic prahovean.

Prima zi a festivalului s-a terminat cu aplauzele primite de Florin Părău pentru vocea lui caldă cu care a doinit şi a cântat de joc şi de petrecere.

A doua zi a festivalului a început cu premierea câştigătorilor, moment plin de emoţii pentru concurenţi şi primit cu aplauze de spectatori. Preşedinta juriului, Eugenia Florea i-a invitat în scenă pe tinerii care s-au străduit să convingă publicul şi juriul de calităţile lor artistice, cu care pot promova folclorul autentic, parte importantă a patrimoniului cultural românesc.

Înainte de a înmâna premiile câştigătorilor celei de a XXI-a ediţie a festivalului agniţean, Eugenia Florea a spus: „Vreau să-i sfătuiesc pe tinerii care vor duce mai departe cântecul nostru popular, jocurile şi obiceiurile, să caute şi să cultive stilul tradiţional zonal. Un tânăr al locului care a trăit şi a simţit stilul zonei din care provine, va cânta cu mai multă simţire cântecele acelei zone, decât un cântăreţ de operă. Marii cântăreţi s-au impus prin propriul repertoriu, propria personalitate artistică şi prin stilul zonei pe care o reprezintă”.

Trofeul festivalului a plecat în Bucovina, dus de Cătălina Rotaru, care a reuşit să impresioneze prin ţinută şi voce dar mai ales prin interpretarea cântecelor. Următorii premiaţi au fost, Denisa Bărbat locul I, Urs Alexandru locul II şi Crina Maria Pop locul III.

După acordarea premiilor, în scenă a fost invitată câştigătoarea trofeului de la cea de a XX-a ediţie, agniţeana Ioana Bogdan care a încântat încă odată publicul cu cântece de pe Valea Hârtibaciului.

A urmat spectacolul Ansamblului Profesionist Cindrelul- Junii Sibiului cu multe momente aplaudate de spectatori la scenă deschisă.

Formaţia de dansuri a impresionat, ca întotdeauna, cu suitele de jocuri populare din Mărginime, Târnave, Bihor, Banat şi bineînţeles de pe Valea Hârtibaciului.

Soliştii vocali Robert Târnăveanu, Viorica Telcean, Nelu Albu, Marcel Părău, Traian Stoiţă, Isabela Tomiţă, Răzvan Năstăsescu, Daniel Rosalim şi Dumitru Teleagă acompaniaţi de orchestra condusă de Gabriel Popescu au încântat publicul ca şi Adrian Neamţu care a învăluit spectatorii, doinind în sunet dulce de taragot şi i-a făcut să freamăte în ritmuri de învârtită, sârbă şi haţegană.

Un moment deosebit a fost realizat de Mariana Anghel care şi-a încheiat repertoriul cu tricolorul în mână, cântând împreună cu sala un grupaj de cântece patriotice.

Momentul a fost continuat de Traian Stoiţă şi dansatorii din Ansamblul Cindrelul- Junii Sibiului, care au ridicat sala în picioare cu steaguri şi cântece patriotice.

La reuşita acestei ediţii a Festivalului concurs „Cânt şi joc pe Hârtibaci” au contribuit Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” , Primăria şi Consiliul Local Agnita, Consiliul Judeţean Sibiu şi mai ales Silvia Macrea, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Sibiu.

Din punct de vedere financiar, festivalul a fost susţinut şi de firmele SC Marcopan SRL, SC Liliacul SRL, AMT Agnita, Nixon Grădina de Vară şi de consilierul local Costel Murgoci care au primit mulţumiri din partea organizatorilor.

I. Bârsan


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page