top of page

La Agnita s-a sărbătorit Ziua Armatei României


Niciodată nu au simțit agnițeni, atât de intens sărbătoarea armatei române, ca în acest an când, Primăria orașului Agnita în colaborare cu Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre ”Getica” – CILFT (U.M.01495 Cincu) au organizat un eveniment deosebit pentru cinstirea ostașilor români.

Înainte de ora 10.oo Parcul ”Căpitan Axente Lene” a fost ocupat de militari germani, canadieni, americani, moldoveni și bineînțeles români: Brigada 2 Infanterie “Rovine”, Batalionul 20 Infanterie Scorpionii Negri, Batalionul 26 Infanterie Scorpionii Rosii. În afară de militari de la Cincu, la eveniment au participat și subunități ale ISU, Jandarmeriei și Poliției.

La ora 10,oo generalul de brigadă Gheorghiță Vlad, Comandantul CILFT, a trecut în revistă Garda de Onoare și trupele aliniate în fața monumentului și a primit raportul către Comandant.

După intonarea Imnului Național al României, preoții parohiilor ortodoxe din Agnita au oficiat o slujbă religioasă pentru pomenirea eroilor neamului și cinstirea ostașilor.

Despre însemnătatea acestei sărbători au ţinut scurte alocaţiuni generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad şi ing. Ioan Dragoman.

În cuvântarea sa, comandantul CILFT a subliniat momentul eliberării oraşului Carei ultima localitate transilvană „ultima brazdă de pământ românesc” scoasă de sub ocupaţia hortistă. Adresându-se ostaşilor prezenţi le-a spus: „De ziua Armatei României, vă felicit pentru stăruinţa, abnegaţia şi modul curajos în care acţionaţi, pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate şi vă urez succes în tot ceea ce întreprindeţi pentru creşterea prestigiului corpului de elită din care faceţi parte.”

Primarul oraşului Agnita, Ioan Dragoman a evocat sacrificiul eroilor căzuţi pentru patrie şi a propus păstrarea unui moment de reculegere. În cuvântarea sa, acesta a remarcat importanţa insituţiei militare ca şi a celorlalte menite să apere libertatea şi democraţia în România. A subliniat eroismul celor care şi-au jertfit viaţa pentru libertate şi obligaţia de a nu-i uita şi de a onora sacrificiul lor.

Un moment deosebit l-a avut invitarea la microfon a lui Mihai Moise, ultimul veteran de război din Agnita.

La cei 95 de ani fostul soldat care a luptat pe ambele fronturi, a reuşit să impresioneze auditoriul cu nararea unor momente din odiseea trăită în lungul război. A remarcat diferența dintre dotarea ostașilor de acum și cea de care a avut parte în timpul războiului, a vorbit de foamea și de păduchii care i-au fost însoțitori.Evocările veteranului, prezentate cu nonșalanță și umor, au fost ascultate cu interes și aplaudate de cei prezenți.

În acordurile Imnului Eroilor, au fost depuse coroane de flori pe soclul monumentului, sub numele eroilor agnițeni căzuți pe câmpurile de luptă.

Din parcul Axente Lene manifestările s-au mutat în centrul orașului unde agnițeni au aplaudat parada militară iar copiii au admirat expoziția de echipamente și tehnica militară, organizată în parcarea de la poliție au făcut poze și s-au jucat cu armamentul expus.

Pentru prezența lor, pentru programul organizat de militarii de la Cincu, agnițenii le-au prezentat un frumos spectacol folcloric, realizat de Casa de Cultură din Agnita, din care n-au lipsit cântecele patriotice interpretate de grupul vocal coordonat de Doina Părău, frumoasele cântece prezentate de soliștii Ioana Bogdan și Constantin Vasilescu, ca și suita de jocuri populare prezentate de ansamblurile Hârtibaciul și Cununa conduse de Ioan Sârbu.

Inițiatorii acestui frumos eveniment, organizat de Ziua Armatei Romîne, au fost maiorul George Bașa de la UM Cincu și Horia Silivestru membru al Consiliului Local în Agnita. Merită felicitări cu speranța că și la anul îl vor putea realiza.


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page