„Din Hârtibaciu, cu drag“
O marca de promovare a produselor si serviciilor hârtibacene
Produsele locale recâștigă popularitate. Local înseamnă viață la țară, natural, sănătos și gustos. Hencleșul sau dulceața de vișine din oricare din localitățile Văii Hârtibaciului înseamnă gustul copilăriei sau poate răspunsul la întrebarea „Ce ai gustat de pe aceste meleaguri și vei ține minte tot resul vieții?”
În Podișul Hârtibaciului, trăiesc 43.000 de oameni în zone rurale sau semiurbane și se confruntă cu un declin social, cultural și economic. Prăbușirea vechiului sistem agricol, modificarea componenței demografice și lipsa conștiinței în ceea ce privește valoarea produselor locale sau a patrimoniului cultural și istoric a avut un efect nedorit asupra mecanismelor dezvoltării durabile. Mulți dintre locuitorii regiunii au migrat spre zonele urbane din România sau au găsit locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, fie sezonier, fie cu caracter permanent.
Regiunea are nevoie urgentă de revitalizare economică și încurajarea diverselor inițiative locale. Proiectul „SOLID.E.D. - Solidaritate pentru dezvoltare economica in Valea Hârtibaciului“ are ca scop să ajute populația locală, țărani de semi subzistență, întreprinzător mici sau grupurile vulnerabile să valorifice resursele culturale și naturale în cadrul comunităților lor. Creșterea gradului de conștientizare cu privire la necesitatea de a sprijini economia locală tradițională este o modalitate de a asigura diversificarea atât de necesară a surselor de venit. În acest context, scopul prezentului proiect este de a revitaliza economia rurală locală a Văii Hârtibaciului prin activităţi şi meşteşuguri tradiţionale. Activitatile sunt cofinanţate printrun grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Oportunitatea brandului “cu drag, din Hârtibaciu”
Consumul de produse locale recâștigă popularitate, mai ales în mediul urban, activ social, conectat la noile medii de comunicare prin internet. Tot mai mulți consumatori sunt la curent cu faptul că alimentele pot călători sute și chiar mii de kilometri pentru a ajunge de la poarta gospodăriei sau fermei în farfurie. Dacă alimentele provin din producția locală, distanța se reduce dramatic, ajungând până la 70 de kilometri în medie. Aceste fapte au rolul de a întări convingerea consumatorului că hrana produsă local va fi mai proaspătă și asftel mai sănătoasă, va călători mult mai puțin reducând poluarea, iar prețurile vor fi mai corecte, în sensul că o mare parte a banilor va rămâne la producător.
Toate aceste lucruri deschid o piață pentru produse alimentare locale, crescute și produse în gospodării de către țărani și fermieri care se mândresc cu ceea ce produc. Locuitorii din mediul urban descoperă că șiar dori să aibă legături directe cu agricultorii și în general cu viața la țară. Această preocupare a unei părți dintre consumatori creează multiple posibilități pentru vânzarea directă și nemijlocită a produselor și diversificarea canalelor de desfacere ce păstrează identitatea agricultorului.
Numeroși mici agricultori au încercat dea lungul timpului să își valorifice producția prin diferite metode, cel mai întâlnit fiind mersul la piață. Este de înțeles dacă unii dintre aceștia au renunțat după o vreme, multe din piețele autohtone sau transformat în ultimii ani în așa fel încât micii producători să se nu fie tocmai în largul lor. Ghidul realizat în cadrul acestui proiect, “Promovarea și marketingul produselor din gospodăriile țărănești” detaliază cum pot micii producători de pe Valea Hârtibaciului să prospere prin valorificarea produselor realizate în gospodării. Acesta oferă doritorilor un compendiu de idei despre numeroase variante de valorificare a produselor locale, oferind mai multe opțiuni ce pot fi încercate pentru a identifica pe cele ce sepotrivesc fiecăruia. Exemplele concrete prezentate prin interviuri arată unele dificultăți întâlnite de alți producători, fie de la noi sau din străinătate. Aceștia au trecut peste neajunsuri, identificând cu creativitate soluții la problemele întâlnite și poveștile lor pot servi ca inspirație pentru noii veniți în economia produselor locale.
Scopul brandului “Din Hârtibaciu, cu drag” este ca produsele din regiunea mai mare a sudului Transilvaniei să fie diferențiate cu ușurință, ial cele din Hârtibaciu, recunoscute de către consumatori. Rutina de cumpărare se va modifica treptat pentru a include produse locale din Valea Hârtibaciului. Mai mult decât atât, tot ceea ce aduce un plus la orice valoare de brand ar trebui să fie valorificat de către toți locuitorii din regiune. Eforturile de promovare vor fi facilitate prin folosința comună a unui simbol ce sumarizează vasta poveste colectivă a fiecărui tip de produs. O dimensiune socială și de mediu va fi adăugată la valoarea brandului cu accent pe beneficiile locale și pentru un stil de viață durabil.
Numai producătorii din regiune vor putea utiliza marca și o vor putea adăuga în mod gratuit la etichetele produselor lor, dar în conformitate cu promisiunea de a respecta regulile stabilite. Acest sistem de branding va lucra de asemenea, pe termen lung, ca o rețea și o platformă pentru a aborda problemele comune ale producătorilor. Pentru ca meșterii locali și producătorii să obțină dreptul de a utiliza marca, vor trebui să își ia angajamentul de a respecta documentul cu linii directoare și manualul de identitate.
Beneficii și angajamentul de folosire a mărcii „Din Hârtibaciu, cu drag”
Dreptul de folosire al mărci revine doar producătorilor mici și medii din zona Hârtibaciului și doar pentru produsele cultivate sau realizate în unitățile administrative afiliate Microregiunii Hârtibaciu și care geografic aparțin Podișului Hârtibaciului.
Producătorii au dreptul de a folosi marca pe etichetele proprii ale produselor, în mediul online, pe materialele promoționale (tipărituri, sacoșe, șorțuri, tricouri, etc) cu condiția strictă de a respecta regulile din Manualul de identitate. Dobândirea mărcii este cu titlu gratuit.
Producătorilor care nu respectă regulamentul de folosire al mărcii li se poate retrage pe o anumită perioadă determinată sau nedeterminată de timp, dreptul de utilizare.
Marca este adresată voit micilor producători ce respectă rețetele tradiționale și care lucrează, în principal, cu materii prime din comunitățile lor. Marca nu este destinată marilor corporații sau producătorilor industriali, multinaționalelor și este exclusă pentru companii ce folosesc scheme de optimizare fiscală de tip offshore.
Utilizarea mărcii aduce beneficii valoroase de imagine și se adresează unui public deja informat și convins de calitatea activităților și produselor din regiunea noastră.
Folosirea mărcii nu ridică obligația producătorului de a obține avizele și de a parcurge demersurile impuse de legislația în vigoare pentru a obține dreptul de comercializare a produselor.
Producătorul ce folosește marca se obligă să respecte prevederile impuse de legislația în vigoare, să respecte munca angajaților și colaboratorilor săi, iar prin activitatea sa să nu creeze prejudicii mediului înconjurător.
Producătorul nu adoptă practici discriminatorii de nici un fel nici față de angajați, nici față de clienți sau publicul larg pe considerente de gen, rasă, etnie, dizabilitate, religie sau orientare sexuală.
Producătorul își dă tot interesul pentru crearea de produse de calitate, apreciate de consumatori.
Deciziile de atribuire sau retragere a mărcii se iau în consiliul prezidat de un reprezentant al Asociației Hosman Durabil prin votul a minim jumătate din membrii prezenți. Consiliul are obligația de a stabili modul de reunire a membrilor săi.
Producătorul se obligă să nu prejudicieze în nici un fel imaginea mărcii și a celorlalți producători afiliați.
Cine poate folosi marca?
Orice mic producător sau prestator de servicii din regiunea Hârtibaciului ce respectă valorile sale de bază: produse de cea mai bună calitate, realizate în condiții de respect pentru oameni și natură, cu grijă pentru păstrarea tradițiilor și a vieții la țară. Pentru a obține dreptul de folosire a mărcii, producătorii interesați trebuie să depună o cerere. Apoi vor trebui să se angajeze să o promoveze la rândul lor și să respecte regulamentul de utilizare. Dreptul de folosire a mărcii este gratuit.
Cui mă adresez pentru obtinerea mărcii?
Pentru a obține dreptul de folosire a mărcii contactați-l pe Jochen Cotaru/ Asociația Hosman Durabil, la adresa de email hd@hosman-durabil.org, prin telefon 0740-959.389 sau mai bine căutați-ne la Moara Veche din Hosman.
Material redactat de J. Cotaru/ as. Hosman Durabil*