ACTIVITĂŢI PENTRU SALVAREA UNUI LOC DE POVESTE
„Săsăuşu-i sat micuţ
Toată fata-i cu drăguţ”
Aşa strigau mai demult săsăujenii în şezătoare ori la joc. Erau mândrii de satul lor, de oamenii din sat, de obiceiurile, de gospodăriile şi de găzdăcia lor. Dar a venit ciuma comunistă, le-a luat vitele şi le-a pus averile de-a valma, să fie toţi la fel, să aibă un singur conducător care să nu fie cel mai gospodar ci cel mai ascultător, gata să execute sarcinile partidului unic.
Aşa s-au stricat rânduielile satelor, aşa s-a schimbat scara valorilor din comunităţile săteşti, aşa au ajuns nevolnicii să conducă iar cei buni să nu-şi mai găsească locul şi să plece, să se facă domni, cu apartament la bloc, laolaltă cu lumpeni proletarii, mulţumiţi că au serviciu, că pot mânca la cazanul de la cantină şi pot cumpăra pâine pe cartelă. Aşa s-a distrus patrimoniul cultural imaterial al satelor.
Desfiinţarea regulilor comuniste a venit prea târziu pentru ca vechile rânduieli să-şi regăsească locul. Cei plecaţi nu s-au mai întors iar cei rămaşi sunt prea puţini şi tot mai bătrâni pentru a reface viaţa satului de odinioară.
Cu atât mai lăudabilă este iniţiativa puţinilor săsăujeni, implicaţi în salvarea patrimoniului construit şi punerea lui în valoare, în ideea atragerii turiştilor. Aşa a luat fiinţă asociaţia Obştea satului Săsăuş, care a identificat şi marcat principalele locuri de referinţă privind istoria satului și organizează anual ”Șezătoarea de la Săsăuș”, manifestare în care se prezintă activitățile asociației dar mai ales au loc acțiuni menite să prezinte valorile culturale ale săsăujenilor.
Anul acesta manifestările au început prin sfințirea unei troițe ridicată de Obștea satului Săsăuș pe Calea Sighiului, prin străduința lui Gheorghe Donu președintele asociației.
Sfințirea a fost oficiată de preotul parohiei Săsăuș, părintele Alexandru Copăcean, avându-l alături pe părintele Ioan Rus din parohia Chirpăr. După sfințirea troiței, cei prezenți au luat calea bisericii monument ce poartă hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, pictată în urmă cu 236 de ani de zugravii de icoane și biserici, renumiții frați Grecu, veniți și așezați în Săsăuș de pe Țara Oltului.
În biserica cu pereții crăpați și sfinții înnegriți de fumul lumânărilor discuțiile s-au purtat pe tema construcției bisericii.
Privită din exterior, stilul gotic, pereții groși și zidurile ce înconjurau biserica ca o cetate de apărare, o fac să fie deosebită de bisericile ortodoxe, având toate caracteristicile bisericilor săsești. Data construcției, 1782, este incertă și este puțin probabil ca iobagii din Săsăuș să fi avut suficientă putere economică pentru o asemenea construcție masivă. Alte surse au stabilit ca dată a construirii biserici anul 1579, ceea ce ar însemna că a fost ridicată de o comunitate a saşilor care, nu se ştie din ce motive a părăsit localitatea. Clopotul datat în 1782 a fost, probabil cumpărat atunci de locuitorii Săsăuşului care şi-au însuşit biserica abandonată şi au îmbrăcat-o în spirit ortodox.
Oricum biserica are nevoie urgentă de reparații și fondurile europene pot fi accesate numai
de administrațiile locale iar mai marii BOR nu sunt dispuși să cedeze, nici temporar, dreptul de proprietate al acestor monumente, gata să se prăbușească și să ducă în uitare fragmente din istoria bisericii și a poporului român. Până una alta, unde nu-s pereţii crăpaţi,pe vechile picturi au fost prinse în cuie icoane noi încadrate de ştergare tradiţionale.
De la biserică șezătoarea s-a mutat la Centrul de Informare, unde jurnalistul Hudea M. Simion și-a lansat volumul de poezii ”La izvorul dorului”. Volumul a fost editat prin efortul financiar al Asociației Obștea Satului Săsăuș, ca omagiu dedicat autorului care a împlinit în 12 septembrie 90 de ani.
Preotul Alexandru Copăceanu a ţinut să-l felicite pe autor pentru activitatea îndelungată în folosul satului Săsăuş şi i-a dăruit o icoană frumoasă în amintirea acestei întâlniri.
Cu această ocazie s-a constituit ”Sfatul Bătrânilor Săsăuș” și au fost onorați cu Diplome de Excelență jurnalistul poet Hudea M Simion, Vâju Cornelia de 87 de ani și Olariu Vălen Ioan de 86 de ani.