IN MEMORIAM - ION GYURI PASCU
26 septembrie 2016
O zi. O zi ca oricare alta. Dar nu e...
În viețile noastre, cele mai multe zile se derulează una dupa alta, aproape mecanic. Problemele zilnice, uneori par mari, iar după o vreme privim în urmă și par mici, sau nici măcar nu ni le amintim. Dar din când în când, se întâmplă câte ceva care ne scoate din rutina zilnică și ne trezește oarecum la o realitate generală, de care uităm de prea multe ori. Agnita a fost trezită azi de o veste tristă: Gyuri a murit!
În toată tara a fost pomenit astăzi, dar cred că nicăieri ca aici, acasă, în Agnita. Oriunde am iesit azi, pe stradă, oamenii vorbeau despre el: "Mai știi când era copil, cum cânta la Casa de Cultură?", "Îi cunoșteam părinții. Tare cumsecade!", "A fost primul care a zis de Agnita la Tv", "Ce păcat de un om așa tânăr! Numai 55 de ani!" "Sigur o să fie aici înmormântarea, lângă ai lui." ...și toate pe un ton de tristețe și frustrare neînțeleasă parcă.
Mulți îl știau pe Gyuri ca unul dintre membrii Divertis. Alții îl știau de cântăreț, alții de scriitor... Pentru noi, a fost un agnițean care ne-a reprezentat cu cinste pe unde s-a dus. Un OM! Odihnească-se în pace!
MINTEA ŞI INIMA MI S-AU ÎMBRĂŢIŞAT ŞI CÂNTĂ: PACE, DRAGOSTE, ARMONIE. TRUPUL MEU A RĂMAS PRAF.
„Fiecare dintre noi se caută pe sine într-un mod cu totul pesonal. Dar, de multe ori, concluziile la care ajungem sunt asemănătoare. Ne trăim experienţele în cele mai diferite feluri cu putinţă, dar, adesea, lecţiile pe care le învăţăm sunt foarte asemănătoare.
Am făcut această adunare de învăţăminte trase de mine pe drumul anevoios al vieţii pământeşti, căci le-am simţit folosul întru propria-mi creştere spirituală. M-am gândit apoi, că mulţi şi-ar putea regăsi propriile reflecţii în aceste cuvinte, sporindu-şi astfel curajul de a continua pe Cale”
- Cel ce a înţeles darurile nepreţuite ale vieţii, neajunsuile, necazurile, tristeţile, durerile, bolile, ca un elev silitor, acela e cu adevărat fericit. Căci la capătul lor a aflat împlinirile, bucuriile, alinările, sănătatea şi iluminarea.
- Dăruind vei învăţa să mulţumeşti. Mulţumind vei învăţa să primeşti. Generozitatea nu se măsoară în bunuri, ci în fapte. Nu alege ţinta generozităţii tale, căci atunci se cheamă că acţionezi din interes. Generozitatea aduce bogăţie spitituală. Bogăţia materială întunecă mintea şi barează drumul spre inimă, care este cetatea generozităţii. Dăruieşte din inimă şi vei primi din inimă.
- Inima este un depozit al iubirii infinite. Trupul este risipitorul ei. Nu căuta iubirea în afara ta, căci nu vei afla decât deşertul arzător al amăgirilor şi al dorinţelor.
- Iubirea este „a dărui” la infinit. Dorinţa este „a cere” la infinit.
Îndrăgostirea apare şi dispare. Iubirea este.
Îndrăgostirea înseamnă robie. Iubirea înseamnă libertate.
Cine a cunoscut iubirea a scăpat de dorinţă.
Lucrând cu iubire creezi iubire, lucrând cu dorinţă creezi dorinţă.
- Adevăratul alchimist este cel ce transformă plumbul greu al dorinţelor şi argintul viu al inimii în aurul înţelepciunii, trecându-le apoi prin focul purificator al iubirii.
- Când vrei să faci pe cineva să te iubească, înseamnă că ai apucat-o pe calea dorinţelor. Când iubeşti pe cineva, îi preţuieşti zborul.
- Iubirea de sine şi de ceilalţi este Lumina în acţiune.
- Omul se bucură de siguranţa lui materială precum melcul se bucură de cochilia lui,
- Ce viaţă de trudă duce omida pentru a fi o clipă fluture!
- Fluturele a sărutat floarea şi-acum, oriunde se odihneşte, naşte flori.
Ioan Gyuri Pascu (n. 31 august 1961, Agnita – d. 26 septembrie 2016, Bucuresti)