Locotenent aviator Ioan Sava, un ghijăzean erou
Cuvântul Cel viu propovaduit pe teritoriul ţării noastre şi cultivarea acestuia odată cu formarea poporului român nu a putut fi asimilat de popoarele migratoare, astfel devenind noi înşine dătători de spiritualitate, martiri şi eroi.
Anul acesta, prin rânduiala Bunului Dumnezeu, satul Ghijasa de Sus, a găzduit un eveniment deosebit de important pentru istoria românilor, dar mai ales pentru istoria aviaţiei româneşti, prin comemorarea locotenentului aviator Ioan Sava, trecut în rândul eroilor, datorită activităţii sale impresionante în doar 35 de ani de viaţă.
Eroul aviator Ioan Sava s-a născut la data de 7 februarie 1889 şi a decedat în timp ce proba primul avion experimental în întregime românesc (PROTO-1), în ziua de 7 mai 1924. Acesta s-a prăbuşit în râul Mureş, lângă Arad, din cauza unei aripi care a cedat.
Locotenetul aviator Ioan Sava a fost decorat cu distincţia „Virtutea Aeronautică” datorită activităţii sale din perioada Primului Război Mondial, în care a şi luptat, fiind apoi un membru activ în aeronautica militară română.
Astfel, în data de 10 septembrie s-a celebrat slujba de pomenire a eroului aviator înmormântat în curtea Bisericii Ortodoxe din Ghijasa de Sus.
Ceremonialul militar a fost condus de Garnizoana Sibiu. S-au depus coroane de flori atât la mormântul eroului, cât şi la monumentul eroilor.
La acest eveniment au fost prezenţi reprezentanţi din cadrul mai multor instituţii: Ministerul Apărării Naţionale, Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria comunei Alțâna, Garnizoana Sibiu, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război „Traian Moşoiu” - filiala Sibiu, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere - filiala Sibiu, Asociaţia Naţională “Cultul Eroilor” - filiala Sibiu, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Cluj, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Arhiepiscopia Sibiului, Şcoala Generală Alţâna, alte asociaţii, ligi, fundaţii, persoane particulare, elevi, studenţi, militari; precum şi un sobor de preoţi etc.
Evenimentul s-a deschis prin intonarea Imnului național al României, după care s-a săvârşit slujba de pomenire a eroului, urmând apoi alocuţiuni ale oficialităţilor.
Au fost prezenţi la eveniment şi descendenţi din neamul eroului Ioan Sava care au primit ca semn de preţuire, diploma HCL „Cetăţean de onoare post-mortem al comunei Alţâna”.
Pentru râvna deosebită de care au dat dovadă în demersul de scoatere la lumină a eroului Ioan Sava au primit titlul de „cetăţean de onoare al comunei Alţâna”, domnul Aviator Neculae Preda şi Căpitan Comandor Aviator Laurenţiu Buzenchi.
Prin Hotărâre de Consilul Local, Şcoala Gimnazială a comunei Alţâna, a primit noul nume de „Aviator IOAN SAVA”, urmat de un moment artistic pregătit de profesori împreună cu elevii.
Evenimentul a continuat cu lansarea cărţii „Lt. Ioan Sava un aviator transilvanean erou”, scrisă de istoricul de aviaţie, profesorul Tudor Vasile, care a primit totodată şi diploma de „cetăţean de onoare al comunei Alţâna”.
Pentru Ghijasa de Sus, data de 7 mai, ziua morţii la datorie a eroului Ioan Sava, va fi marcată întotdeauna de evenimente deosebite. De asemenea, în fiecare an, data de 20 iulie (Sfântul Ilie), Ziua Naţională a Aviaţiei Române, eroul aviator va fi comemorat cu mare cinste.
Rareş George Duşescu
Preot Paroh Ghujasa de Sus