top of page

De la poliție …

Am avut parte de un august incendiar care ne-a îndemnat, mai degrabă, la trândăveala umbrei decât la sudoarea muncii. Din păcate au fost unele persoane care au reușit să asude „adunând” agoniseala altora.

Dacă în Bîrghiș acești prădători cu față umană s-au mulțumit cu mărfuri, de aproximativ 400 lei, furate din sediul unei societăți comerciale, la Zlagna au intrat in casa unui gospodar ieșit cu treburi prin sat și i-au sustras o importantă sumă de bani. Făptașii au acționat, probabil, cu chei potrivite căci proprietarul a găsit ușa încuiată așa cum o lăsase la plecare.

Probabil unor astfel de persoane le-ar fi de ajuns piesele unei autoutilitare lăsată nesupravegheată pe câmp în afara orașului, ca în Agnita. Sau, poate, ar agresa șoferul unui tractor pentru a-i sustrage motorină, cum s-a întâmplat la Iacobeni unde H.I. din Orlat a fost agresat de B.P. din Ruja ajutat de alte două persoane. H.I. a depus plângere pentru tentativă de omor, în urma rănilor suferite.

Sau, poate, ar apela la intimidare ca la Marpod. Aici, două persoane s-au apucat să instaleze scocuri într-o gospodărie, fără acordul proprietarului. După finalizarea lucrării au cerut o sumă exagerat de mare iar la refuzul „beneficiarului” de a achita această sumă au solicitat prezenta a încă șase persoane din grupul din care făceau parte. Cu ajutorul susținătorilor, a intimidărilor (verbale în special), precum și a stării de frică induse proprietarilor gospodăriei au reușit să obțină de la aceștia o sumă aproape de jumătatea celei solicitate inițial, după care s-au făcut nevăzuți. Gospodarii nu au avut de ales decât să facă reclamație pentru înșelăciune.

Perioada care a trecut a fost presărată, nu doar cu incidente ca cele de mai sus ci, și cu accidente. Rutiere bineînțeles. Exceptând un accident petrecut pe câmp în apropiere Iacobeni, în care un utilaj agricol s-a răsturnat iar cauza principală a fost o manevră greșită a șoferului; în celelalte două alcoolul a fost un factor determinant.

În Agnita, B.D. de 22 de ani din Stejărișu în timp ce conducea mașina proprietatea lui A.M. din aceeași localitate, l-a acroșat pe Z.V. de 45 de ani din Agnita. Acesta din urmă traversa strada, printr-un loc nepermis și fără să se asigure, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, respectiv avea o îmbibație alcoolică de 0,61 mg/l alcool pur în aerul respirat. Situația creată l-a trimis pe Z.V. la spital, cu răni minore la nivelul capului.

La Iacobeni, C.N. de 29 de ani din Netuș în timp ce conducea un autoturism BMW a efectuat o manevră de depășire a unui alt vehicul dar la replierea pe sensul de mers s-a grăbit și a acroșat ușor mașina pe care o depășea. În urma verificărilor cu aparatul etilotest s-a constatat că C.N. avea o alcoolemie de 0,95 mg/l.

Activitățile preventive desfășurate în această perioadă, respectiv controalele rutiere în trafic, au dus la depistarea unor conducători auto care îl avea ca și copilot pe … Bachus. Astfel, S.V. de 41 de ani din Merghindeal avea o îmbibație alcoolică în aerul respirat de 0,68 mg/l, S.B. de 58 de ani din Apata, județul Brașov – 0,45 mg/l iar B.V. de 46 de ani din Brădeni – 0,96 mg/l, la acesta din urmă constatându-se și faptul că nu a re permis de conducere. Lui T.I. de 52 de ani din Netuș nu i s-a putut stabili îmbibația alcoolică în aerul respirat întrucât a refuzat să facă testul cu aparatul etilotest. Pentru că și la Spitalul orășenesc Agnita, unde a fost condus de echipajul de poliție, a refuzat să i se recolteze sânge de către medicul de gardă în vederea stabilirii alcoolemiei, lui T.I. i s-a întocmit dosar penal pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Chiar și într-o lungă vară fierbinte polițiștii de pe Valea Hîrtibaciului au fost la datorie și, ca întotdeauna au fost …

… Mereu alături de dumneavoastră !


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page