ŢIGLĂRIA TRADIŢIONALĂ
Apoşul face parte din acele sate de la margine de lume, acolo de unde deplasarea cu autoturismul devine aventură dar de unde excursiile per pedes te duc în peisaje de poveşti liniştite, cu dealuri îmbrăcate în pajişti şi păduri.
După ce se termină drumul asfaltat şi drumul pietruit al satului, o cale destinată căruţelor porneşte spre minunatele păduri din Fetea, locuri de poveşti şi legende despre oameni deosebiţi, vrednici patrioţi, luptători pentru credinţă şi dreptate.
Pe această cale se ajunge, după vreo 500 m, la o cărămidărie construită recent, unde cu o tehnologie ancestrală se produc ţigle şi cărămizi pentru cei care doresc să folosească asemenea materiale de construcţie dar mai ales pentru restaurarea construcţiilor de patrimoniu de pe Valea Hârtibaciului.
Ţiglăria s-a construit din iniţiativa arhitectului Eugen Vaida, preşedintele asociaţiei „Monumentum”, un vaşnic apărător al patrimoniului construit, îndrăgostit de cultura transilvăneană pe care vrea s-o protejeze şi s-o repună în locul ce i se cuvine. Pentru refacerea acestui patrimoniu a fost nevoie de materiale de construcţie tradiţionale de cărămizi şi mai ales ţigle făcute la fel ca în urmă cu sute de ani, când au fost ridicate construcţiile care acum trebuie restaurate pentru a li se păstra valoarea.
Pentru realizarea ţiglărie s-a bucurat de sprijinul direct al Prinţului Charles al Marii Britanii care a fost prezent la inaugurarea acesteia fapt atestat de o ţiglă mare pe care a fost consemnat evenimentul.
În ţiglărie lucrează 8 oameni, maghiari din judeţul Harghita care folosesc o tehnologie transmisă de la tată la fiu, în care rolul principal îl au mâinile care se mişcă foarte repede şi mai ales simt calitatea materialului prelucrat, lucru esenţial pentru durabilitatea produselor pe care le fac.