top of page

EDITIA A X-A A FESTIVALULUI HARTIBĂCENILOR - LA IACOBENI


DSCN7640.JPG

Comuna Iacobeni şi-a întâmpinat oaspeţii, veniţi la a X-a ediţie a Festivalului Hârtibăcenilor, cu un edificiu cultural cochet, cu miros de proaspăt vopsit şi zugrăvit în culori calde, luminoase.

Fiind prima manifestare în noul cămin, înaintea spectacolului s-a ţinut o slujbă de binecuvântare oficiată de preoţii Teofil Gârbacea din parohia Iacobeni, Ciprian Constantin din parohia Netuş şi Ion Popescu din parohia Noiştat.

DSCN7631.JPG

Primarul Ioan Vasile Cori le-a mulţumit preoţilor şi i-a salutat pe participanţii din comunele Bârghiş, Bruiu, Chirpăr, Roşia şi Agnita, veniţi să onoreze spectacolul din noul cămin cultural. A mulţumit preşedintelui Consiliului Judeţean Ioan Cindrea pentru prezenţa la această manifestare şi mai ales pentru sprijinul acordat la lucrările pentru noul edificiu care a fost foarte necesar localităţii Iacobeni.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu i-a felicitat pe primar şi pe consilierii locali pentru frumoasa realizare şi a apreciat activitatea Aociaţiei „Valea Hârtibaciului” pentru organizarea „Festivalului Hârtibăcenilor”, festival ajuns la a X-a ediţie şi prin care se cultivă şi se păstrează tradiţiile folclorice pe Valea Hârtibaciului.

DSCN7604.JPG

Spectacolul, prezentat de îndrăgita hârtibăceană Ioana Bogdan, a fost deschis de ansamblul gazdelor, cu un montaj folcloric „Sărbătoare-n sat”. Suita de dansuri a fost completată de solistul vocal Alin Drăgan şi de profesorul acestor elevi Florin Părău. Coordonatorii ansamblului au fost profesorii Nicolae Secere, Sorin Lăcătuş şi Vasile Zămăcău.

Al doilea moment artisic aplaudat a fost prezentat de jucătoarele din Bruiu, participante pentru prima dată la acest festival, încântând publicul cu Brâul fetelor, Jiana şi Haţegana.

Mai mulţi şi cu un repertoriu mai bogat, bârghişenii au fost aplaudaţi pentru jocurile Boiereasca, Haţegana, Rara, Banu Mărăcine şi Învârtita.

CHIRPAR.JPG

Într-un iureş nebun, chirpărenii n-au reuşit să rupă noua scenă dar au rupt aplauze prelungite pentru Sârba, Învârtita şi Purtata pe care le-au jucat aşa cum se joacă numai în satul lor şi cum au fost învăţaţi de instructorul Chirion Stănuleţ.

Comuna Roşia a fost prezentată de ansamblul din satul Nou, condus de profesoara Daniela Ţugulea. Un grup de copii şi unul de fete au încântat cu eleganţa cu care au jucat Fecioreasca fetelor de la Crihalma, Hodoroaga şi Jiana.

Grupul vocal al Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita, pregătiţi de profesorii Doina şi Florin Părău au încîntat cu o suită de cântece din tezaurul folcloric hârtibăcean

Spectacolul a fost încheiat de ansamblul Hârtibaciul din Agnita condus de prof. Ioan Sârbu aplaudat pentru minunata interpretare a jocurilor prezentate. Jocurile au fost completate de soliştii consacraţi ai ansamblului Cununa, Petronela Sandu, Florin Zamfir şi Ioana Bogdan.

DSCN7581.JPG

În cadrul festivalului a avut loc o frumoasă expoziţie de pictură, cu lucrări realizate de elevii şcolilor de pe Valea Hârtibaciului, cu tema „Biserica din satul meu”. Din cele 30 de lucrări juriul a acordat premiul I elevului Dragoş Braicu din Agnita, premiul II micuţei Luana Nicula din clasa pregătitoare, premiul III lui Deju Farcaş de la Gimnaziul din Brădeni şi menţiuni pentru Anca Diplaş din Alţîna, Roxana Gabriela Bântea din Mihăileni şi Banu Ana Maria din Alţîna. Toţi ceilalţi artişti plastici care au trimis lucrări au primit premii de participare. Premierea a fost făcută de prof. Rodica Ţichindelean preşedinta juriului.

Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page