top of page

Șlefuitorul de minți, șlefuitorul de talente

O apreciere celebră spune că „profesorul este asemenea unui lumânări care se mistuie pe sine pentru a-i lumina pe ceilalți”. O asemenea mistuire lăuntrică, învăluită de sensibilitate creatoare și de gingășie poetică, găsim în versurile volumului de față. Șlefuitorul de minți, profesorul, este dublat în cazul de față de șlefuitorul de talente.

O carte de poezii este ca un balsam pentru suflet. Mai ales dacă este vorba despre poezii pentru copii. Pentru a ajunge la sufletele sensibile și gingașe ale micuților este nevoie de har și dăruire creatoare. Doamna profesor Angelica Banu vine în întâmpinarea copiilor cu versuri alese, plăsmuite miraculos, care au menirea de a sensibiliza universul unic al copilăriei. Poeziile din acest volum sunt gingașe ca și florile de primăvară, care se pregătesc să dea în mugur și să bucure întregul univers. O felicităm și îi dorim să culeagă mereu din magia poetică versuri alese pentru micuții creatori al căror talent îl șlefuiește cu migală și răbdare, cu înțelepciune și cumpătare.

Mi-a revenit onoranta misiune de a fi editor al cărții și, în calitate de critic și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, și misiunea de referent științiific. Recunosc că mi-a făcut o reală placer să citesc poeziile și să le astern pe sufletul meu precum se-aștern florile de cireș pe așteptata primăvara. Deloc întâmplător, volumul începe cu o poezie dedicată primăverii, ca simbol al vieții, al speranței și al poeziei (sărbătorim azi, 21 martie, Ziua Mondială a Poeziei): Hei, copii, veniţi aici! / Ia priviţi câte furnici, / Câte gâze colorate,/ Floricele parfumate!/ Albinele-n roi se rotesc, / Fluturaşii se petrec, / Fel și fel de păsărele, / Buburuze mititele,/ Toate-n glasul lor ne spun:/ Primăvara e pe drum!

Da, e primăvara pe drum, așa cum pe drum este Învierea, purificarea credinței și a gândurilor în preajma Marii Sărbători creștine a Paștelui. Suntem martori ai Luminii, purtători de Sfințenie și de Iubire, suntem aleși să ardem în sufletele noastre dragostea de semeni, de lume, să fim mai buni, să ne iertăm unii pe alții, să risipim Iubire în lumea întreagă. Simplitatea dar în același timp măreția ideii poetice (fiindcă este bine știut că măreția stă în simplitate!) ne trimit cu gândul la rolul misionar al profesorului, al pedagogului care luminează mintea și, în același timp, care are rolul de a sensibiliza și sufletul copilului, de a-l purta spre „o lume minunată” (așa cum e și titlul cărții), lumea cuvântului scris.

Frumoasă și nobilă misiune are profesorul pe pământ. Unii dintre noi, precum doamna prof. Angelica Banu, reușesc și „își risipesc” lumina cunoașterii luminându-i și pe ceilalți. Alții nu reușesc, pentru că nu au „cultura duhului” (cum ar spune Rafail Noica), nu au capacitatea de a ajunge la sufletele copiilor.

Poezia este, cum spunea Vasile Voiculescu, „cerească floare, albă, strălucită, / Cu blând miros de rai”. Dragi copii, poeziile sunt scrise pentru voi, ca să vă bucurați de simplitatea și frumusețea cuvintelor alese! Gustați poezia și vedeți cât de minunată este! Regină a cuvântului, poezia vă este far călăuzitor în școală, Lumină pentru suflet și pentru minte în viață! Prețuiți și iubiți Poezia, ea este mărturisire de taină și de dragoste pentru cititori!

Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page