top of page

DIVERSITATE CULTURAL- FOLCLORICĂ PE SCENA CASEI DE CULTURĂ DIN AGNITA


Cea de a X-a ediţie a spectacolului muzical – coregrafic „Dansul generaţiilor” a adus pe scena Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita peste 200 de artişti amatori. Spectacolul desfăşurat sub genericul „Diversitate culturală – prietenie şi dans” a durat peste 4 ore şi le-a oferit spectatorilor un regal folcloric oferit de ansamblul Cununa din Agnita şi prietenii acestuia din Dolj, Harghita şi Timiş cu care s-au întâlnit la alte festivaluri naţionale.

Din aceste întâlniri au rezultat frumoase proiecte de colaborare în urma cărora instructorii coregrafi Chiurtu Margareta din Pieleşti, jud. Dolj şi Krettem Veronica din Giarmata Vii, jud Timiş, au venit la Agnita şi împreună cu Ioan Sârbu i-au învăţat pe membrii ansamblului Cununa dansuri olteneşti şi bănăţene aşa că spectatorii au aplaudat atât cântecele şi dansurile originale cât şi copiile prezentate de agniţeni.

În prima parte a spectacolului au cântat şi au dansat, grupul vocal al Casei de Cultură, echipa de dansuri de la Şcoala Gimnazială G.D.Teutsch, ansamblul Cununa, ansamblul Mărţişorul de la Clubul Copiilor, elevii de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Ilie Mincu şi prof. Florin Părău, Ansamblul de copii Hârtibaciul şi soliştii Petronela Sandu, Diana Nistor şi Florin Zamfir.Invitaţi speciali, jucătorii din Chirpăr conduşi de Stănuleţ Chirion au impresionat prin vigoarea cu care au arătat cum se joacă la ei în sat.


În partea a II-a a fost rândul invitaţilor din Oltenia, Banat şi Secuime să-şi prezinte tezaurul folcloric din zona lor. Au cântat şi au dansat ansamblul Alunelul din Pieleşti, ansamblul Flori de Câmpie din Giarmata şi ansamblul maghiar Csonkartorony din Tomeşti, jud Harghita conduşi de Biro Ferencs. Frumuseţea cântecelor şi a jocurilor ungureşti i-au încântat pe agniţeni , mai ales cu originalul „Joc în cârciumă”, aplaudat la scenă deschisă.

În partea a III-a scena a aparţinut din nou agniţenilor, ansamblul „Cununa” condus de prof Ioan Sârbu secondat pe partea muzicală de prof. Doina Părău, a dat măsura valorii sale, câştigată prin muncă repetiţii şi mai ales implicare.

Au cântat soliştii Ioana Bogdan, Aliana Vecerzan, Ionuţ Precup şi veteranul consacrat al scenei agniţene, îndrăgitul Marcel Părău.

Un moment deosebit şi foarte emoţionant a fost retragerea din ansamblu a doi lideri ai acestuia, Ruxandra Pleşa şi Adrian Cristea , doi tineri frumoşi care, mulţi ani, au dat tonul la repetiţii şi în spectacole. Directorul Casei de Cultură Ioan Sârbu i-a felicitat şi le-a mulţumit pentru îndelungata şi frumoasa colaborare, urându-le succes în viitoarele activităţi folclorice pe care le vor desfăşura; Ruxandra dansatoare la alt ansamblu şi Adrian, corepetitor al ansamblului Cununa.

Maratonul folcloric s-a încheiat în aplauzele spectatorilor încântaţi de frumuseţea jocurilor hârtibăcene prezentate de ansamblul Cununa acompaniate de orchestra condusă de Nicolae Vâştea.

Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page