top of page

CURĂŢENIE ÎN AGNITA


Mai întâi a fost o constatare lansată de un agniţean pe facebook, care a observat că oraşul lui este plin de hârtii, peturi, pungi şi alte mizerii, rod al lipsei de civilizaţie dovedit de majoritatea locuitorilor. Constatarea a stârnit foarte multe discuţii de genul „radio şanţ” prin care agniţenii de acasă şi din alte părţi au profitat de ocazie pentru a-şi da cu părerea.

Pentru cei mai mulţi vina aparţine edililor locali care n-au instalat destule coşuri de gunoi şi nu-i pun pe beneficiarii de ajutor social să facă curăţenie. Alţii, mai puţini, au luat constatarea ca pe o provocare şi au propus ca agniţenii cu simţ civic să se organizeze în echipe de voluntari şi să facă o curăţenie generală.


Lăsând discuţiile sterile la o parte şi profitând de faptul că 22 martie este declarată Ziua Internaţională a Apei, două dăscăliţe, Cornelia David şi Laura Joantă au răspuns invitaţiei făcută de Ocolul Silvic Agnita şi în parteneriat cu SC ECO Valea Hârtbaciului, au organizat sâmbătă 21 martie o acţiune de ecologizare, făcând un apel la locuitorii oraşului să participe.

După invitaţia lansată pe facebook dezbaterile au încetat dar profesoarele au apelat la colegi şi la elevi şi acţiunea a avut succes. Au participat 82 de elevi conduşi de 7 profesori de la Gimnaziul GD Teutsch şi un voluntar. S-a făcut curăţenie pe trotuare de la FIPA până la IMIX, prin parcul Steinburg şi împrejurimi, şi pe Hârtibaci de la podul din piaţă până la cel de la abator şi s-au colectat 75 de saci cu mizerii aruncate de „onorabilii orăşeni”.

Rezultatul principal nu-l reprezintă adunarea mizeriilor cât actul civic al dascălilor participanţi şi mai ales al elevilor care au dat dovadă de simţ civic, arătând că „tineretul din ziua de azi” e mai bine educat decât „tineretul de altădată.

Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page