ÎN AGNITA S-AU TERMINAT LUCRĂRILE LA ARTERA PRINCIPALĂ
Conferinţa de presă din sala de şedinţe a primăriei din Agnita a anunţat finalizarea celei mai ample lucrări edilitare din oraşul de pe Hârtibaci, realizată în ultimii 30 de ani.
Proiectul privind reabilitare şi modernizarea arterei principale a oraşului Agnita a costat 26514325 lei, din care 18546252 lei au fost fonduri europene, 2465686 lei contribuţii de la guvernamentale şi 5502387 lei din bugetul oraşului. Lucrarea începută în 11 sept 2009 trebuia finalizată în doi ani dar socotelile de la început nu s-au potrivit cu problemele întâlnite pe parcursul implementării proiectului.
În afară de drumul care străbate oraşul de la un capăt la celălalt, au fost refăcute şi reţelele de canalizare pentru apa menajeră şi pluvială precum şi reţelele de alimentare cu apă. Aceste lucrări le-au dat bătai de cap constructorilor care, prin săpăturile făcute, au descoperit o mulţime de conducte nemenţionate în documente şi despre care nu se ştia de unde vin şi unde se duc. Tot aşa au apărut tot felul de tuburi pentru apele menajere şi pluviale făcute dealungul deceniilor precedente de care nu se ştia.
În afara acestor descoperiri neprevăzute, la doi ani după începerea lucrărilor a apărut şi o eroare în proiectul tehnic, unde în lista de cantităţi de materiale în loc de 42400 mp, calculele s-au făcut pentru 30000 mp. A fost nevoie de 8 luni pentru găsirea surselor financiare care să acopere eroarea.
Ambiţia edililor de a înlătura toate sârmele şi cablurile de pe artera principală s-a lovit de birocraţia celor ce deţin monopolul reţelelor electrice, complet dezinteresaţi de aspectul urban al oraşului şi cu atât mai puţin dispuşi să cheltuiască pentru modernizarea propriilor instalaţii. Au fost necesare foarte multe demersuri pentru ca de la FIPA până la Dacia să dispară în subteran toate sârmele, cablurile şi stâlpii de susţinere, un ansamblu inestetic, nepotrivit pentru nicio localitate cu atât mai puţin pentru un oraş cu o zonă istorică în curs de refacere. Tărăgănarea lucrărilor de către Electrica a făcut ca în anumite momente activitatea lor să se suprapună cu alte lucrări, producând alte întârzieri.
În afara acestor probleme a mai apărut una şi mai mare care a dus la stagnarea lucrărilor, două firme care au câştigat licitaţia intrând în insolvenţă. Lucrările s-au oprit aproape în totalitate spre disperarea agniţenilor care nu ştiau şi nu înţelegeau ce se întâmplă şi cât timp vor mai fi deranjaţi de şantierul prin noroaiele căruia începea să apară vegetaţia.
A fost nevoie de alte licitaţii şi de alte contracte pentru reluarea lucrărilor care au reînceput în luna iulie 2014 şi beneficiind de timp favorabil asfaltarea a fost terminată în luna decembrie.
Ultima lucrare prevăzută în proiect a fost finalizată la începutul lunii februarie. Este vorba de marcarea pistelor de bicicletă pe noile trotuare ale oraşului. Prin proiect pistele de bicicletă trebuiau făcute pe ambele părţi ale drumului, dar s-a considerat că urmând o creştere a traficului şi pentru a se evita accidentele rutiere, bicicliştii vor împărţi trotuarele cu pietonii, eventualele cicniri dintre ei fiind mai uşor de evitat.
Formal lucrările la artera principală sunt terminate dar Ioan Dragoman, primarul oraşului Agnita a anunţat în conferinţa de presă că nu va semna recepţia până când nu vor fi remediate toate deficienţele constatate, deficienţe multe dar mărunte şi uşor de rezolvat.
I. Bârsan