top of page

SCRISOARE DESCHISĂ

Către consilierii: Boltres Reinhardt, Cioca Lucian Ionel, Ilie Bologa Maria, Terea Ioan şi Tiriba Aurel

scrisoare.JPG

Stimaţi consilieri, deşi faceţi parte din partide diferite aveţi ceva în comun. Toţi sunteţi hârtibăceni şi în această calitate ne adresăm dumneavoastră. Dacă în 2006 constatam cu tristeţe, şi s-a menţionat acest lucru în ziarul Tribuna, faptul că în Consiliul Judeţean Sibiu nu a fost ales nici un consilier de pe Valea Hârtibaciului acum avem plăcerea să ne adresăm unui grup de cinci consilieri.

Cinci consilieri sunt suficienţi pentru a forma un grup de iniţiativă şi a depune proiecte care să vizeze direct zona din care proveniţi şi pe care suntem convinşi că o iubiţi.

Este o zonă săracă, cu o economie industrială foarte puţin dezvoltată, cu o agricultură pe care o acaparează din ce în ce mai mult străinii dar dăruită de la Dumnezeu cu peisaje minunate şi moştenitoare a unui patrimoniu construit de o valoare deosebită.

Aceasta ar putea fi una din şansele locuitorilor de pe Valea Hârtibaciului, adică dezvoltarea unui agroturism ecologic, pe care îl caută şi apreciază atât de mult turiştii occidentali de vârsta şi genul prinţului Charles. Dar pentru asta este nevoie de ceva deosebit, ceva ce poate să atragă atenţia asupra acestei zone. Şi acel ceva există numai că trebuie pus în funcţiune. Acel ceva a fost salvat de hârtibăceni de la distrugere în anul 2006 şi declarat monument istoric. Acel ceva este linia ferată îngustă Sibiu – Agnita.

Această linie ferată poate deveni un catalizator pentru dezvoltarea zonei cu condiţia să fie reparată şi dotată cu o locomotivă şi câteva vagoane iar acest lucru nu este posibil fără accesare de fonduri europene. Şi pentru aceasta avem nevoie de ajutorul dumneavoastră.

Pentru a putea fi accesate fonduri europene trebuie depus un proiect de către un administrator care poate fi, proprietar, administrator sau concesionar al întregului ansamblu, adică linia ferată, construcţiile aferente şi terenul.

La ora actuală linia ferată este în proprietatea SAAF (Societatea de administare a activelor feroviare) şi concesionată de aceasta ADI-ului „Consorţiu de Dezvoltare Interregională Sibiu – Agnita”, construcţiile aferente aparţin CFR-ului iar terenul nu este întabulat, situaţie în care nimeni nu poate depune un proiect pentru fonduri europene.

Cea mai bună soluţie şi cea mai viabilă este ca întregul ansamblu denumit generic MOCĂNIŢA, să ajungă în proprietatea Consiliului Judeţean Sibiu şi apoi concesionat cuiva dispus să-l administreze.

Până acum de mocăniţă se ocupă ADI „Consorţiu de dezvoltare intercomunitară Sibiu-Agnita”, compusă din Consiliile Locale, Agnita, Alţîna, Chirpăr, Marpod şi Nocrich care plăteşte lunar redevenţe la SAAF şi se mai ocupă asociaţia „Prietenii Mocăniţei” compusă dintr-un grup de tineri voluntari care în timpul lor liber se distrează cu reparatul vagoanelor, curăţitul liniei ferate de vegetaţie şi plimbatul copiilor, când timpul permite, cu ciclodrezina şi motodrezina pe o porţiune dintre Cornăţel şi Hosman. Activitatea acestor voluntari mai ţine în viaţă ideia de mocăniţă, ideia că aceasta ar putea deveni un brand al Văii Hârtibaciului.

Stimaţi consilieri, vă rugăm să găsiţi posibilitatea ca Mocăniţa să ajungă în administrarea hârtibăcenilor, în administrarea celor dispuşi s-o pună în funcţiune pentru a oferi Văii Hârtibaciului un plus de valoare, turiştilor , un punct de atracţie în această zonă şi locuitorilor oportunităţi de dezvoltare.

SEMNEAZĂ:

- Asociaţia „Prietenii Mocăniţei” – preşedinte Blotor Mihai

- Asociaţia „Consorţiu de Dezvoltare Interegională Sibiu- Agnita”

preşedinte Vişa Ionel

-Asociaţia „Hosman Durabil” – preşedinte Joachem Cotaru

-Asociaţia „August Treboniu Laurian” – preşedinte Gruncă Ioan

-Asociaţia „Monumentum- Alţîna” – preşedinte Vaida Eugen

-Asociaţia „Valea Hârtibaciului” – preşedinte Dragoman Ioan

-Asociaţia „GAL Microregiunea Hârtibaciu” – preşedinte Bârsan Ilarion

Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page