top of page

ZONA „GAL MICROREGIUNEA HÂRTIBACIU” MAI BOGATĂ CU PESTE 2 MILIOANE DE EURO


CRISTINELA BRUMARIU.JPG

Recent, la sediul asociaţiei GAL Microregiunea Hârtibaciu a avut loc o conferinţă de presă menită să prezinte rezultatele activităţii privind promovarea proiectelor depuse de solicitanţii de fonduri europene pentru dezvoltare rurală.

Cu toate că depunerea proiectelor a început cu o întârziere de un an, din cauza lipsei de finanţare pentru începerea activităţii, echipa tehnică condusă de managerul Elena Curcean a reuşit să aducă pe Valea Hârtibaciului o sumă nerambursabilă în valoare de 2.160.506 euro, din cei 2 281.120 prevăzuţi în strategia de dezvoltare.

Cea mai mare sumă, 844.984 euro au fost atraşi prin măsura 322 şi vor fi folosiţi pentru dezvoltarea satelor. Primarii din comunele Bîrghiş, Chirpăr, Iacobeni, Marpod, Merghindeal, Nocrich, Şeica Mare, Vurpăr şi Bruiu au depus proiecte eligibile pentru dotarea Căminelor Culturale, achiziţionarea de utilaje şi reabilitarea drumurilor. Şeica Mare va folosi 124.800 euro pentru asfaltarea unei străzi iar Marpodul, 84.534 euro în acelaţi scop.

Cele mai multe proiecte au fost depuse pe măsura 112 , prin care 15 tineri îşi vor începe activitatea beneficiind de câte 40 mii de euro pentru culturi vegetale, zootehnie şi apicultură.

Pentru dezvoltarea turismului au fost depuse numai patru proiecte dar ele însumează valoarea de 618.195 de euro şi vor duce la punerea în valoare a patrimoniului natural şi cultural existent pe Valea Hârtibaciului. În comuna Bîrghiş, satul Apoş, Mihai Barbu va înfiinţa un Centru de Echitaţie şi Turism Ecvestru, unde va fi o pensiune, vor putea fi urmate lecţii de călărie şi mai ales se vor face excursii călare în Fetea, o zonă minunată, cunoscută până acum doar de vânători şi păstori. Valoarea proiectului este de 226.186 euro, din care 183.100 sunt fonduri europene nerambursabile.

Un alt proiect interesant în valoare de 147.839 euro, din care 125.863 sunt nerambursabili, a fost declarat eligibil şi va duce la realizarea unui complex de recreere pentru tineri. Proiectul propune realizarea unei structuri recreative, respectiv construirea unei piscine şi a unor spaţii de odihnă, relaxare si socializare, complementare celor desfăşurate în piscină: jocuri de societate (şah, table, rummy, darts) urmărirea de spectacole artistice şi cu teme culturale, seri dansante, carnavaluri, participare şi vizionare de karaoke-party. Zona de recreere va avea o capacitate de cca. 150 de persoane, amplasată într-un cadru natural special, langă pădurea de la Dealu Frumos, comuna Merghindeal. Zona piscinei, deschisă publicului, va fi dotată cu alei pietonale, zonă de plajă şi accese auto cu parcări.

Familia Măselaru, proprietarii ansamblului Ferma Şcoală Cornăţel, pasionaţi de activităţi cu copiii, au depus un proiect în valoare de 98.750 euro, din care fonduri europene 82.675 pentru realizarea unui Centru pentru activităţi recreaţionale, la Caşolţ .Beneficiarii vor dispune de biciclete pentru a cunoaşte Valea Hârtibaciului. Se preconizează ca grupurile de turişti pe biciclete, să fie însoţite de ghizi, pe trasee neamenajate, descoperind astfel frumuseţile peisajului dar şi patrimoniul construit; minunatele biserici pictate de fraţii Grecu şi bisericile cetăţi săseşti , mărturii istorice ale Transilvaniei.

Prima etapă de atragere de fonduri europene pe Axa Leader s-a încheiat. Grupul de Acţiune Local „Microregiunea Hârtibaciu” urmează să sprijine implementarea proiectelor depuse şi să elaboreze următorul Plan de Dezvoltare Locală a zonei, realizând întâlniri cu partenerii şi cu membrii asociaţiei pentru etapa 2015 – 2020, în care se preconizează un buget mult mai mare.

I. Bârsan

Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page